Nepravomoćno osuđen Slavko Maduna (53) iz Vučnika

Delničaninu 26 mjeseci zatvora: Izvadio skrivenu pušku i pucao u sestrinog muža

Šarlota Brnčić

Ne smatra se krivim za pokušaj ubojstva, samo za nelegalno oružje – Slavko Maduna / Foto V. KARUZA

Ne smatra se krivim za pokušaj ubojstva, samo za nelegalno oružje – Slavko Maduna / Foto V. KARUZA

Osuđeni Slavko Maduna tvrdi da je na šogora Alfonza Markovića pucao u bijesu nakon svađe oko neke »obiteljske stvari«, te da sada zna da je to kako je reagirao bilo neprimjereno i  da mu je žao zbog toga. Sud mu je na kraju kaznu maksimalno ublažio 



RIJEKA Na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine i dva mjeseca zbog pokušaja ubojstva te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari jučer je u riječkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen Slavko Maduna (53) iz Vučnika kraj Delnica. Vijeće kojim je predsjedala sutkinja Ika Šarić oglasilo ga je krivim da je 7. rujna prošle godine oko 21.30 sati u Lučicama u kući njegova šogora Alfonza Markovića uzeo iza regala u dnevnom boravku automatsku pušku,  koju je prije kriomice donio i sakrio, te je u hodniku na prvom katu kuće uperio prema šogoru. Zatim da je u njegovom pravcu ispalio metak u trenutku kada se Marković, ugledavši cijev puške uperenu u njega, bacio na tlo prema ulaznim vratima izbjegavši tako da ga pogodi metak.


Skrivena puška


Kako je čahura ispaljenog metka ostala u ležištu i nije izbačena iz cijevi, to je onemogućilo daljnje opaljenje. Marković je pobjegao iz kuće u dvorište, a Maduna ga je slijedio. Strahujući za svoj život, Marković je uspio uhvatiti pušku oko koje su se obojica počela naguravati i otimati, a pušku je na koncu obojici iz ruku otrgnuo susjed. Maduna se tada udaljio kroz šumu prema svojoj kući, a zatim izašao iz kuće ponijevši sa sobom ručno izrađenu eksplozivnu napravu spremnu za aktiviranje i uporabu. Policija ga je s njome i zatekla te ga spriječila u daljnjim nakanama. 


Maduna se za pokušaj ubojstva izjasnio kako se ne smatra krivim, dok se za neovlašteno posjedovanje oružja, streljiva i eksplozivnih tvari izjasnio kako se smatra krivim. Prilikom iznošenja obrane na prethodnom ročištu tvrdio je da je pucao u bijesu, ne s namjerom da pogodi šogora, već samo da ga zaplaši. Pričao je o prepirci koja se razbuktala nakon što je prigovorio šogoru za neke obiteljske stvari. Tvrdio je da ga je šogor verbalno napao i urlajući se zaletio, odgurnuo ga i to tako da je »poletio« i pale su mu naočale. Tada je izgubio kontrolu. Zaslijepljen bijesom iza regala je izvukao pušku. Šogor se dao u bijeg, a on je za njim ispalio jedan hitac, ali ne u njega ni s namjerom da ga ozlijedi, već samo da ga hitac zaplaši. Na pitanje o puški, objasnio je da je to njegovo oružje. Dva mjeseca ranije donio ga je u sestrinu kuću i sakrio jer nije neprijavljeno. Sestra je to znala, ali ne i šogor. Tada je slavio rođendan i s društvom krenuo pušku isprobati u šumi, no javljeno im je da je na tom putu policija koja provodi kontrole. Zato je pušku odnio u sestrinu kuću s namjerom da je sakrije. 


Emocionalni šok




U svoju obranu jučer je dodao i kako je došao do saznanja da je njegovu sestru  maltretirao suprug, što je pojačalo njegove tenzije. Vještak psihijatrijske struke posvjedočio je kako je optuženik bio čvrstog uvjerenja da se njegov šogor nije bio adekvatno postavio prema bolesti žene, Madunine sestre, te da je šogora krivio za njezinu bolest. Maduna je istaknuo kako je tada bio pod strahovitim emocionalnim šokom, da je u tom trenutku napadnut, a da sada zna da je način na koji je reagirao bio neprimjeren.


Izrazio je i žaljenje što se sve to dogodilo. Sudsko vijeće je prilikom izricanja zatvorske kazne smatralo kako je namjera dokazana jer je optuženik donio u šogorovu kuću pušku u svrhu realizacije onoga što se dogodilo, kao i da je, nakon ispaljenja hica, išao za šogorom što ukazuje na namjeru. Istaknuto je i da je kod kuće uzeo eksplozivnu napravu s kojom je hodao dva sata, a koju nije dobrovoljno predao već tek na traženje policije. Branio se da je napravu uzeo kako bi podigao ruku na sebe, no vijeće je ocijenilo kako ništa ne ukazuje da je imao namjeru ubiti se. S druge strane, imajući u vidu poseban emotivni odnos koji je imao sa sada pokojnom sestrom, prethodnu neosuđivanost i činjenicu da se protiv njega ne vodi drugi kazneni postupak, išlo se na maksimalno ublažavanje kazne koliko zakon to dopušta.