Proglašen krivim

Delničanin koji je dvaput silovao nevjenčanu suprugu osuđen na samo tri godine zatvora

Šarlota Brnčić

U kaznu zatvora uračunato će biti i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru – Roman Andrić / Foto Vedran KARUZA

U kaznu zatvora uračunato će biti i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru – Roman Andrić / Foto Vedran KARUZA

Na Županijskom sudu Roman Andrić (28) proglašen je krivim da je nevjenčanu suprugu uporabom sile i prijetnjom da će izravno napasti na njezin život i tijelo prisilio na spolni odnos, i to čak dvaput, te da je to učinio naoružan nožem



RIJEKA – Roman Andrić, 28-godišnjak iz Delnica, jučer je u riječkom Županijskom sudu oglašen krivim za silovanje nevjenčane supruge i nepravomoćno osuđen na 3-godišnju zatvorsku kaznu. Andriću se u izrečenu kaznu zatvora uračunava i vrijeme koje je do sada proveo u istražnom zatvoru, a ujedno mu se istražni zatvor i produljuje.


Oglašen je krivim da je nevjenčanu suprugu uporabom sile i prijetnjom da će izravno napasti na njezin život i tijelo prisilio na spolni odnošaj i to čak dvaput te da je to učinio naoružan nožem. Sudski postupak se, kao što je to uobičajeno kod seksualnih delikata, odvijao daleko od očiju javnosti, iza zatvorenih vrata. Saslušana je bila žrtva, još nekolicina svjedoka, a predočeni su bili i inkriminirajući materijalni dokazi.


Dva šamara


Optužnicom se Andrić, zvani Roma, teretio da je težak seksualni delikt počinio 23. svibnja u prijepodnevnim satima, na šumskoj cesti na delničkom području. Nemio slučaj zbio se nakon što je Andrić mobitelom nazvao svoju nevjenčanu suprugu, rekavši joj da dođe u Centar za socijalnu skrb Delnice jer je treba socijalna radnica, u vezi s djecom. Nadalje da ju je, kada su se našli, na silu izveo iz hodnika Centra, stavivši joj pritom ruku na usta kako ne bi vikala. Protivno njenoj volji ugurao je u svoj auto, na stražnje sjedalo golfa što je bio parkiran u blizini. Poslije ju je odvezao do predjela zvanog Potok i zaustavio auto.




Žena mu je odmah dala do znanja da ne želi nikakve nježnosti s njime i odmakla njegovu ruku sa sebe. Govorila mu je da je pusti na miru, da više ne želi biti s njim, a on ju je na to dvaput ošamario. Nakon toga je golfom krenuo u smjeru Broda na Kupi, gdje je skrenuo na šumsku cestu, prema predjelu Žage, pa zaustavio auto. Tamo je počeo prijetiti nevjenčanoj supruzi da će je ozlijediti. “Istući ću te! Da li znaš, to sam ti obećao jučer!” kazao joj je dok ga je ona molila da je pusti. Prebacio se potom s vozačkog na stražnje sjedalo i prislonio kuhinjski nož na vrat nesretnice, prijeteći joj da će je ubiti.


Rekonstrukcija


Pokazao joj je prema prtljažniku, uz riječi: “Da li znaš što imam otraga u bunkeru, pogledaj!” Kako su se u bunkeru nalazili kablovi, zapitao ju je: “Hoćeš da te ubijem ili da te objesim!?”


Službena rekonstrukcija događaja je pokazala da je tada žena, umorna od svega, rekla nasilniku neka radi što hoće. Andrić je pak na to ponovno dohvatio nož koji je u međuvremenu odložio, te ga žrtvi stavio na vrat. Upitao ju je je li među njima gotovo, a nakon njenog potvrdnog odgovora zatražio je od žrtve da se razodjene.


No, ona je to odbila, govoreći mu da ne želi imati s njim nikakav odnos. Počeo je tada sam skidati odjeću s nje, dok se ona otimala i cijelo vrijeme plakala, moleći ga da je pusti. Na kraju ju je silovao u autu. Poslije toga ju je izvukao iz vozila i još jednom nasilno izveo spolni čin. Na koncu joj je zaprijetio da ne smije nikome ništa reći. Prvi liječnički pregled u sklopu istrage pokazao je da je žrtva zadobila lake ozljede, dok se Andrić u istrazi branio tvrdnjama kako se radilo o dobrovoljnom spolnom odnosu.