Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 3
Sutra: 13° 13° 3
22. veljače 2020.
Slučaj nasilja u Zadru

Darko Kovačević Daruvarac na sudu priznao krivnju u prisustvu pretučene djevojke

Foto Dino Stanin/PIXSELL
Foto Dino Stanin/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 9. siječanj 2019. u 16:57 2019-01-09T16:57:00+01:00

Na sud je stigla i pretučena djevojka u pratnji svoje majke. Majka i žrtva bile su prisutne na ročištu, a nakon izlaska iz zgrade suda nisu bile raspoložene za izjave

Nastavljeno je suđenje Darku Kovačeviću "Daruvarcu" koji je u lipnju u zadarskom kafiću Chill Out premlatio 18-godišnjakinju, Lorenu Gurlicu, i teško je ozlijedio.

Optuženi je na današnjem ročištu priznao krivnju za prijetnje i tjelesne ozljede, javlja televizija N1. Na samom početku ročišta optužba je tražila isključenje javnosti zbog zaštite žrtve čemu je sutkinja udovoljila.

Odvjetnik žrtve Milan Petričić rekao je okupljenim novinarima da je sud ponovio postupak, saslušao osam svjedoka i vještake, a ročište se nastavlja sutra iznošenjem završnih riječi optužbe i obrane. 

Na sud je stigla i pretučena djevojka u pratnji svoje majke.

Majka i žrtva bile su prisutne na ročištu, a nakon izlaska iz zgrade suda nisu bile raspoložene za izjave. 

Podsjetimo, Kovačević je nakon šest mjeseci istražnog zatvora, 14. prosinca, pušten da se brani sa slobode, a optužen je za kazneno djelo prijetnje i nanošenja teške tjelesne ozlijede. Od njegovog puštanja na slobodu prošlo je gotovo mjesec dana.

Na tom ročištu, kada je čula da se suđenje opet odgađa te da će Darko Kovačević Daruvarac, čovjek koji je zvjerski premlatio njezinu kćer, završiti na slobodi, majka premlaćene djevojke potpuno se slomila i počela vikati, intervenirali su i pravosudni policajci koji su je morali izvesti van kako bi se proces mirno priveo kraju.

"Zakon je jasan. Ukoliko se za ova kaznena djela u roku 6 mjeseci ne donese nepravomoćna presuda koja može biti drugačija, o produljenju istražnog zatvora, ta osoba mora izaći na slobodu. Zastupam žrtvu i njezinu majku, koja je onako reagirala, ne mogu iz svoje pozicije prigovarati postupcima suda. Šest mjeseci traje postupak. Ne možemo reći da Općinski sud i prijašnji sudac nisu učinili sve da se ovaj postupak što prije okonča. Međutim dogodilo se što se dogodilo, sada žrtva i njezina majka, odnosno obje žrtve, žive u strahu i to je ono što predugo traje", kazao je tada odvjetnik Milan Petričić.

Premijer Andrej Plenković komentirao je 17. prosinca slučaj suđenja Darku Kovačeviću zvanom Daruvarac, rekavši kako se radi o "strašnom slučaju nasilja, gdje je više nego jasno, a dokazi su na internetu, što se točno dogodilo".

"Vidim da su svi zgroženi time, ja to mogu gledati iz uloge koju imam kao predsjednik Vlade, ali kao pravnik mislim da je sasvim razvidno da je obrana u ovom slučaju koristila sve procesne taktičke poteze kako bi se odugovlačilo s postupkom", rekao je Plenković.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio je da će se ići u izmjene Zakona o kaznenom postupku kako bi se izbjeglo ponavljanje "slučaja Daruvarac".

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.