Potresno svjedočenje

‘Čula sam strašan zvuk i počela vrištati’: Svjedočila prijateljica starice koju je autom usmrtio David Šteko

Slavica Kleva

David Šteko nalazi se u pritvoru od kraja travnja, kad je nesreću i izazvao / Foto Silvano JEŽINA

David Šteko nalazi se u pritvoru od kraja travnja, kad je nesreću i izazvao / Foto Silvano JEŽINA

Imala sam vremena samo sakriti se, odskočiti u obližnje grmlje – kazala je 80-godišnja svjedokinja koja se tog kobnog trenutka nalazila u društvu prijateljice, pješakinje koja je smrtno stradala pod kotačima Štekinog automobila



RIJEKA – Čula sam zvuk, strašan zvuk automobila, imala sam vremena samo sakriti se, odskočiti u obližnje grmlje. Počela sam vrištati, drugo ne znam što se događalo nakon toga – kazala je 80-godišnja svjedokinja koja se tog kobnog trenutka nalazila u društvu prijateljice, pješakinje koja je smrtno stradala pod kotačima automobila kojim je upravljao 30-godišnji David Šteko. Optuženi za smrt pješakinje Šteko nalazi se u pritvoru od kraja travnja kada je prometnu nesreću i uzrokovao.


– Zajedno s prijateljicom Nevenkom Uzelac kretala sam se trotoarom prema autobusu lijevim trakom, a kad sam čula auto s leđa, pobjegla sam, a ona je bila mrtva… Nisam ništa drugo vidjela jer sam bila u tom grmlju, ničega se više ne sjećam jer sam plakala i vrištala. Ne znam je li ta buka bila od kočenja, škripe guma ili brzine, stvarno ne znam, zvuk je bio strašan – dodala je svjedokinja, vidno uzrujana i suznih očiju, ne samo zbog dolaska na sud, nego i zbog činjenice da mora svjedočiti o smrti svoje prijateljice.


Nije se snašla


No, kad joj je predsjednica vijeća sutkinja Petra Primc pokazala situacijski plan prometne nesreće, svjedokinja se ili nije snašla, ili nije razumjela skicu, odnosno plan nesreće, pa je iskazala sasvim suprotno od svjedoka koji je ispitan na prošloj raspravi. On je rekao da se kretao odmah iza dvije pješakinje, ali u suprotnom smjeru.




Stoga je odluka sutkinje bila jedino logično rješenje, izaći na mjesto nesreće i rekonstruirati slijed događanja, a prometni vještak Srećko Hlišć, koji jučer i nije ispitan zbog tog razloga, također je pozvan na rekonstrukciju kojom će se rasvijetliti sve okolnosti nesreće. Pozvat će se i svi svjedoci, pa i 80-godišnjakinja koja je također pristala doći na rekonstrukciju i pokazati kuda se kretala s nesretnom prijateljicom i iz kojeg su smjera došle do spornog trotoara hodajući prema autobusu.


Zato Šteko nije raspoložen za odlazak na mjesto nesreće, a i tvrdi da na tom mjestu nema ni trotoara, a ni grmlja. Iako mu je sutkinja rekla da se na fotografiji iz očevidnog spisa vidi grmlje, Šteko je rekao da to uopće nije vjerno niti realno. Pritom je Šteko zamolio sudsko vijeće i sutkinju Primc da ne bude prisutan na rekonstrukciji jer se nalazi u lošem psihičkom stanju, poznaje sestru pokojne pješakinje i veli da mu je jako teško. Vijeće će odlučiti o njegovom zahtjevu naknadno.


Preminula u KBC-u


Šteko je prometnu nesreću izazvao 29. travnja ove godine u večernjim satima u Kvarnerskoj ulici. Upravljajući osobnim automobilom fiat punto riječkih registracija, pripit, pri koncentraciji alkohola od 0,7 promila, premda mu je ranije izrečena pravomoćna zabrana upravljanja vozilom, Šteko se kretao ulicom brzinom od 88 km/h. Dolaskom do kućnog broja 7 istoimene ulice gdje je kolnik u padu za 2 posto i gdje je ograničenje brzine 50 km/h, izlaskom iz desnog nepreglednog zavoja na ravnom dijelu ceste prednjim dijelom automobila udario je u pješakinju, 82-godišnju Nevenku Uzelac. Nesretna žena završila je na prednjem dijelu automobila, pala potom na kolnik, a vozač, umjesto da je stao i pomogao nesretnoj pješakinji, napustio je mjesto prometne nesreće i o tome nije obavijestio ni policiju, niti hitnu medicinsku pomoć. Uslijed višestrukih teških tjelesnih ozljeda po život koje je zadobila, pješakinja je preminula nekoliko sati kasnije u riječkom KBC-u.