Obrana priložila CD sa snimkom borbe Mirka Filipovića

Cro Cop »brani« optuženog za ubojstvo Keserovića

Ico Mikuličić

Vukšićev odvjetnik Goran Marjanović donio je CD sa snimkom Filipovićeva meča s Brazilcem Da Silvom koji, drže, potvrđuje njihovu tezu da su premlaćenom Vukšiću oči bile toliko zatvorene da nije vidio kamo puca



RIJEKA Majstor borilačkih vještina Cro Cop, Mirko Filipović, uključen je u obranu optuženog za ubojstvo u pizzeriji u Jušićima! 


    Naime, obrana Dražena Vukšića, kojeg se tereti za ubojstvo i pokušaj ubojstva braće Keserović, u pomoć je pozvala i kickboksača Filipovića. Optuženikov odvjetnik Goran Marjanović na sud je donio CD sa snimkom Filipovićeve borbe, za koju smatra da potvrđuje njihove važne dokaze o načinu na koji se dogodilo ubojstvo. Smatraju da ta snimka ruši i neke ranije medicinske tvrdnje.    


   Prstima otvarao oči


    Naime, Vukšić tvrdi da je Alena Keserovića ubio, a njegova brata teško ranio u samoobrani, nakon što su ga premlatili rukama, nogama i metalnim dijelom stola. Jedno od važnih uporišta obrane jest da je bio toliko ozlijeđen da nije mogao vidjeti kamo puca, jer su mu se od udaraca oči potpuno zatvorile. To dokazuju i slikama s uhićenja. 





Jučer je ponovo trebao biti saslušan i Suad Keserović, koji je preživio  teško ranjavanje. On je, navodno, trebao nadopuniti svoj raniji iskaz i objasniti neke sporne okolnosti koje su se u međuvremenu pojavile. No,  sutkinja Ika Šarić ga jučer nije mogla ispitati jer nije stigla snimka s rekonstrukcije. Ona je bitna za neke tvrdnje i objašnjenja događaja. Tako su te i druge činjenice odložene za nastavak suđenja 14. svibnja.



    Za vrijeme suđenja o tome se dosta raspravljalo. Sporilo se jesu li oči bile zatvorene udarcima već za vrijeme tučnjave i pucanja, ili je to nastalo desetak i više minuta kasnije, kada su i napravljene snimke. Neki medicinski nalazi ranije su navodili kako takve otekline na očima najčešće nastaju tek za desetak i više minuta. Vukšić i njegova obrana tvrde da nije tako i da su oči praktički trenutno natekle pa nije vidio kamo puca. 


    Da oči ne nateknu za desetak minuta, kako su ukazivali raniji medicinski nalazi, već gotovo u minuti, optuženi i njegov odvjetnik pokušavaju dokazati snimkom Filipovićeva meča s Brazilcem Wanderleiem Césarom da Silvom. Obrana je naglašava da je meč prekinut nakon samo minutu i deset sekundi, kada se zbog Filipovićeva udarca potpuno zatvorilo oko Da Silve. Vidi se kako sudac prekida borbu, a liječnik mora prstom otvarati otečeno oko da bi ustanovio ozljede. I Vukšić je policajcima, koji su došli na mjesto ubojstva, odmah tvrdio da je prstima morao otvarati oči da bi utipkao broj na mobitelu i pozvao pomoć.       

Mogući gubitak svijesti   


    Vještak za maksilofacijalnu kirurgiju jučer je rekao da ne može isključiti da do zatvaranja oka može doći vrlo brzo, gotovo odmah. Objasnio je da to može bitno smanjiti mogućnost gledanja na takvo oko i oštrinu vida. Drugi vještak, neurolog, također je objašnjavao te ozljede sa stajališta svoje struke. Zaključio je da kod takvih udaraca i ozljeda dolazi do jakih ošamućenja, čak i kratkih gubitaka svijesti. Ne može reći na koliko dugo to može biti; može sekunda, ali i više. To kasnije može izazvati i gubitak sjećanja. Gubitak svijesti je mogao biti jedan, ali i više njih, rekao je vještak.