Pismo javnosti

Cetinski: Zar smo mi Bonnie i Clyde?

Ico Mikuličić

Ne treba li upravo Končar biti predmetom javnog interesa kad ulazi s ogromnim sredstvima nepoznatog porijekla u strateška područja, pita se Vinka Cetinski



RIJEKA  Iz Županijskog suda u Rijeci saznajemo da je proceduralnim razlozima izvan suda i dalje blokirana ključna odluka o pritvorima u slučaju Cetinskih. Problem su neprimljena rješenja osumnjičenih. U kuloarima se sve više sumnja da netko izbjegava primiti rješenje da bi prošlo što više vremena i što kasnije došla na red konačna odluka riječkog suda o USKOK-ovom novom zahtjevu da Cetinski i poreznici ipak budu u zatvoru.


   U isto vrijeme Vinka Cetinski se oglasila priopćenjem za medije. Govori o strašnom pritisku na njenu obitelj i kaže da se o njima piše kao da su u najmanju ruku Bonnie i Clyde. Tvrdi da su takvu pritisku izloženi zbog privatnih interesa Danka Končara. Kreće i u intrigantan protunapad na svog bivšeg pokrovitelja i pita se zašto nikog ne zanima tko je Danko Končar i odakle njegova imovina.


   – Ne treba li upravo sam Končar biti predmetom javnog interesa kad ulazi s ogromnim sredstvima nepoznatog porijekla u područja koja su od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku, pita se Vinka i nudi svoju verziju odgovora zašto su meta: »Moja saznanja o tome su sasvim sigurno razlog zbog kojeg nas se tako brutalno proganja.«


   – Što se to odjednom dogodilo da je Danko Končar, preko noći, počeo kupovati kuće za dio svoje obitelji i sebe, a da je do tada spavao u zdravstveno upitnim prostorijama kod svoje sestrične u Zagrebu. Da mu je sin imao stančić na osmom katu jednog zagrebačkog nebodera. Majka od supruge u također vrlo jednostavnim i siromašnim uvjetima.  

  Bio bi red da naša država preispita od kuda i kako se on počeo razbacivati s milijunima eura koje do tada očito nije imao. Od kuda mu, je li igdje platio porez na njih? Na naše kaznene prijave, na prijavljene prijetnje smrću ništa se nije činilo i ne čini od tijela represivnog aparata i DORH-a. navodi Vinka Cetinski i osvrće se na najnovije optužbe u aferi »Imovina« u kojoj se tvrdi da su Cetinski uz pomoć poreznika krivotvorenim nasljedstvima, darovnicama i sumnjivim povratima novca zamračili 24 milijuna kuna.


   – Zanimljivo je da se sada počelo sumnjati i u potvrde koje sam priložila uz određena sredstva koja smo suprug i ja neupitno zaradili u minulih pa gotovo pola stoljeća. A te potvrde su samo posljedica moje pedantnosti jer ja imam sačuvano sve što sam dobila u ruke, a tiče se zarade, kako moga supruga tako i mene i to gotovo kroz čitav naš radni vijek.


Moram napomenuti da ja radim čitav svoj život na relativno dobro plaćenim radnim mjestima, od šefice recepcije u hotelu pa do raznih direktorskih mjesta kao i dugogodišnjeg položaja zamjenice ministra turizma i redovne profesorice na fakultetu, pojašnjava Vinka Cetinski.


   – Moj suprug je, uz uspješnu umjetničku karijeru, uvijek bio i zaposlen i to na dobro plaćenim radnim mjestima. Sve je to lako dokazivo i sasvim dostatno da debelo pokrije našu imovinu i bez nekih sada problematiziranih potvrda u čiju se vjerodostojnost sumnja, tvrdi između ostalog Vinka Cetinski.