Majka osumnjičena za teško ubojstvo

Centar za socijalnu skrb mogao spriječiti smrt dvogodišnjakinje iz Rijeke?

Šarlota Brnčić

Završen je i inspekcijski nadzor Centra za socijalnu skrb u Rijeci kojim su utvrđeni propusti u radu Centra, a ravnatelj mora utvrditi i odgovornost pojedinih stručnih radnika 



RIJEKA  Majka dvogodišnjakinje umrle prošloga tjedna zbog trovanja lijekovima u stanu u Cavtatskoj ulici na Turniću uhićena je pod sumnjom na kazneno djelo teškog ubojstva na okrutan način. U pratnji policije jučer prijepodne najprije je prepraćena na ispitivanje u riječko Županijsko državno odvjetništvo, a dodijeljena joj je odvjetnica po službenoj dužnosti. U državnom odvjetništvu zadržala se na ispitivanju 40-tak minuta, no zbog tajnosti istrage ostaje nepoznanicom da li je iznosila obranu ili se odlučila na obranu šutnjom.


Sudac istrage prihvatio je prijedlog o određivanju istražnog zatvora,  zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i osobito teških okolnosti u kojima je počinjeno djelo. Određena je i visina jamstva kojom se može zamijeniti istražni zatvor, a u pitanju je iznos od čak 1,2 milijuna kuna.


Završen je i inspekcijski nadzor Centra za socijalnu skrb u Rijeci kojim su utvrđeni propusti u radu Centra, a iz kojeg je vidljivo da je izostala odgovarajuća procjena rizika te da su iz Centra propustili primijetiti da tu nešto trajno ne valja. Iz Ministarstva socijalne politike i mladih nam je službeno priopćeno da je u Centru nedostajalo stručnog rada.




“Nakon svih pregledanih predmeta nije dostatno vidljiv stručni rad. U predmetima koji se odnose na prijavu obiteljskog nasilja ne vidi se timski rad, nedostaju socijalne anamneze, a utvrđivanje činjenica je nedostatno i ne koriste se svi mogući izvori informacija. S obzirom na činjenicu da se radi o rizičnoj obitelji zbog nezaposlenosti roditelja maloljetnog djeteta, ovisnosti oca, prijava o nasilju u obitelji, ekonomskoj ovisnosti o roditeljima, te činjenice da je dijete vrlo niske životne dobi, izostala je odgovarajuća procjena rizika obitelji, i sukladno istoj, odgovarajuće praćenje obitelji. Također je uočen nedostatak koordinacije rada Centra u dijelu rješavanja obiteljske problematike i novčanih pomoći. Riječkom Centru za socijalnu skrb naloženo je niz mjera uz nositelje i rokove za provedbu. Također, i da ravnatelj Centra mora provesti postupak utvrđivanja odgovornosti pojedinačnih stručnih radnika za utvrđene propuste u slučaju maloljetne djevojčice. Ravnatelj i Upravno vijeće obvezuju se da po isteku roka navedenog za provedbu pojedine mjere izvijeste Ministarstvo socijalne politike i mladih o rezultatima njezine provedbe odnosno razlozima zbog kojih mjera nije provedena”, piše u priopćenju.