Inkriminacije datiraju iz 2005. i 2006. godine

Čelnici ugašenih riječkih firmi Zanze i Brozić iz tvrtki izvukli dva milijuna kuna

Fiore Vežnaver

Foto Arhiva NL

Foto Arhiva NL

Tužiteljstvo ih oboje tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju i loše vođenje poslovnih knjiga, a Broznića i za prijevaru. Na početku suđenja dvoje direktora reklo je da se ne smatraju krivim



RIJEKA » Ne smatram se krivo(i)m! – izjavili su Martina Zanze (38) iz Zagreba i Kristijan Broznić (47) iz Rijeke kojima je jučer u riječkom Županijskom sudu počelo suđenje pod optužbom da su počinili financijske makinacije »teške« ukupno oko dva milijuna kuna. Tužiteljstvo tereti dvoje optuženih za zlouporabu položaja i ovlasti, zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju i loše vođenje poslovnih knjiga, a Kristijana Broznića i za prijevaru. 


  


Fikcija ili stvarnost


Stela Pezić Mišović, zamjenica riječke Županijske državne odvjetnice, u svom uvodnom govoru je ustvrdila kako će tužiteljstvo u sudskom procesu dokazati da su optuženici počinili kaznena djela precizirana u deset točaka optužnice. Smatra da će inkriminacije dokazati iskazima svjedoka i dokumentacijom na temelju koje je i obavljeno financijsko-knjigovodstveno vještačenje. Odvjetnici optuženih su pak naglasili kako će dokazati da okrivljeni nisu počinili niti imali namjeru počiniti kaznena djela koja im se stavljaju na teret, te da plaćanja i cesije što se spominju u optužnici nisu posljedica fiktivnih, već stvarnih poslovnih odnosa. 


  U ovom slučaju je zapravo već bila otvorena glavna rasprava i vodilo se suđenje, ali je u međuvremenu stupio na snagu novi Zakon o kaznenom postupku pa je slučaj vraćen natrag na početak.   Inkriminacije datiraju iz 2005. i 2006. godine, a Martina Zanze (ranije Graber) tereti se da je kaznena djela počinila kao direktorica riječke tvrtke »Tivoli«, a Kristijan Broznić kao direktor tvrtke »Urbanus« sa sjedištem u Kastvu. Riječko Županijsko državno odvjetništvo tvrdi da su dvije malverzacije, »teške« ukupno milijun i 159 tisuća kuna, vezane za mućke oko cesija, u kojima su tvrtke »Tivoli« i »Urbanus« bili cedenti. Optužba tvrdi da je u prvom slučaju Brozniću, kao fizičkoj osobi, na njegov tekući račun, uplaćeno 296 tisuća kuna, bez ikakve pravne osnove. U drugom slučaju je tvrtki »Tivoli« uplaćeno oko 864 tisuće kuna, a potom je Martina Zanze gotovinskim nalozima i na ime pozajmica tvrtke podigla 821 tisuću kuna, tvrdi optužba. DORH smatra Zanze odgovornom i zato što je »Tivoli« ostao državnom proračunu dužan 427 tisuća kuna na ime PDV-a i 379 tisuća kuna na ime poreza na dobit. U slučaju Broznića i »Urbanusa« neplaćeni porez iznosi oko 61 tisuću kuna.   

»Mrtve« firme


Broznić se tereti i za prijevaru »tešku« 50 tisuća kuna. Tužiteljstvo u svojoj optužnici navodi da se direktor firme »Urbanus« lažno predstavio kao odgovorna osoba tvrtke »Tivoli« i dogovorio građevinske radove na gradilištu jednog poduzeća na Viškovu. To je poduzeće avansno platilo 50 tisuća kuna na žiro-račun »Tivolija«, ali radovi nisu nikad obavljeni.   Inače, Trgovački sud u Rijeci obje je tvrtke, »Tivoli« i »Urbanus«, izbrisao iz sudskog registra u srpnju 2012. godine, tako da su te firme zapravo »mrtve«. Suđenje se nastavlja danas.