Lišen slobode

Čeka izručenje: Pljačkaš draguljarnice u Belgiji uhićen na Velom Lošinju, gdje je boravio nekoliko mjeseci

Fiore Vežnaver

Snimio Fiore VEŽNAVER

Snimio Fiore VEŽNAVER

Benjamin Samaržija optužen je za sudjelovanje u oružanoj pljački draguljarnice u Antwerpenu, a iz Belgije je pobjegao u studenom prošle godine. Desetljeće je odležao u Lepoglavi zbog krvavog prepada u poslovnici Fine u zagrebačkom naselju Rudeš u srpnju 2002. godine



Benjamin Samaržija smješten je jučer u riječki zatvor, nakon što je uhićen temeljem europskog uhidbenog naloga i tjeralice koje je izdala Kraljevina Belgija, zbog optužbe da je sudjelovao u oružanoj pljački draguljarnice u Antwerpenu. Za 45-godišnjeg Samaržiju ovo nije prva ovakva inkriminacija, radi se o čovjeku kojem je svojedobno izrečena višegodišnja kazna zatvora zbog sudjelovanja u pokušaju pljačke poslovnice Fine u Zagrebu i pokušaju ubojstva zaštitara koji je htio spriječiti da razbojnici otmu novac.


Ekstradicijski pritvor, odnosno istražni zatvor do izručenja, odredio mu je sudac istrage Županijskog suda u Rijeci Duško Tišma na jučerašnjem ročištu kojem je prisustvovao i zamjenik riječkog Županijskog državnog odvjetnika Darko Karlović i branitelj Samaržije, riječki odvjetnik Goran Crnković.


Oružjem po dragulje


Samaržija se tereti da je lani u listopadu bio vinovnik oružanog prepada u draguljarnici u Antwerpenu. Optužuje se da je sudjelovao u organiziranoj pljački koju nije izveo sam. Iz Belgije je, navodno, pobjegao u studenom prošle godine. Neslužbeno se saznaje da je sada uhićen na Velom Lošinju, gdje je boravio nekoliko mjeseci. Inače je sa zagrebačkog područja, mjesta udaljenog 20-ak kilometara od Zagreba, no pitanje je kada je zadnji put bio na toj adresi.




– Uhićeni Samaržija dao je jučer iskaz na riječkom Županijskom državnom odvjetništvu. Ne protivi se izručenju, dao je pristanak, želi da se sve to što prije završi, što prije okonča postupak – izjavio je jučer nakon sudskog ročišta riječki odvjetnik Goran Crnković koji zastupa Samaržiju.


U sjećanju je da je zagrebački Županijski sud u studenom 2006. godine Benjamina Samaržiju u ponovljenom postupku osudio na 12 godina zatvora zbog oružanog prepada u poslovnici Fine u Rudešu 2002. godine i zbog pokušaja ubojstva zaštitara. Upućeni u slučaj navode da je u Lepoglavi odležao deset godina zatvora, te da je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić jednom odbio njegovu molbu za pomilovanje.


Pljačka Fine


Krvava pljačka u poslovnici Fine u zagrebačkom naselju Rudeš zbila se 5. srpnja 2002. godine. Samaržija i njegov kompanjon su, maskirani i naoružani pištoljem i automatskim oružjem, zaprijetili djelatnicima i zatražili da im predaju novac. Međutim, reagirao je zaštitar koji je izvukao pištolj i naredio pljačkašima da stanu i odbace oružje. Umjesto predaje, oni su počeli pucati. Jedan iz pištolja, a drugi iz puške, ispalili su prema njemu metke koji su mu nanijeli teške i po život opasne ozljede. Počinitelji su nakon toga pobjegli prema naselju Vrbani gdje ih je čekao treći član bande. Upravo tog pomagača dvojice koji su otvorili vatru u Fini policija je ubrzo uhitila i od njega poslije dobila detaljno priznanje. Tjedan dana kasnije uhićen je i drugi jatak Samaržije, dok je on »nestao« i u prvom mu se procesu sudilo u odsutnosti. Čovjek koji je pucao s njim u Fini dobio je 13 godina zatvora, godinu više od Samaržije, a »stražar« pred Finom tri godine.


Samaržija je uhićen 2005. godine i zatražio je obnovu postupka, ali je opet dobio 12 godina. Na sudu je priznao da je sudjelovao u pljački, ali je tvrdio da nije pucao u zaštitara, nego u zrak, kako bi ga zastrašio. No, vijeće zagrebačkog suda nije mu povjerovalo, njegove tvrdnje nisu se slagale s izjavama ranjenog zaštitara i svjedokinje koja je bila u Fini.