Uzrok smrti i dalje misterij

Brojna nagađanja o smrti u istarskom apartmanu: Mladi par usmrtio ugljični monoksid?

Mateo Sardelin

Foto Glas Istre

Foto Glas Istre

Obdukcijom tijela utvrđeno je da nema vidljivih tragova nasilja, spominjalo se predoziranje drogom, a nije isključeno niti trovanje plinom koji se na imanju koristi za kuhanje i grijanje tople vode



VIŠNJAN  Uzrok smrti 27-godišnjeg Patrika Blaška i 22-godišnje Lare Nikolić, čija su tijela pronađena u nedjeljno jutro oko 9.30 sati u apartmanu agroturizma »Milena« u mjestu  Bačva, gdje su u subotu bili na vjenčanju, te kao i nekoliko ostalih gostiju tamo i  prespavali, za sada je još uvijek nepoznat.


Obdukcijom provedenom na patologiji pulske Opće bolnice je utvrđeno da nema vidljivih tragova nasilja te je potrebno provesti daljnja vještačenja na izuzetim biološkim uzorcima, priopćila je jučer policija.


Da se kriminalistička istraga nastavlja i da je smrt mladih obavijena misterijom bilo je jasno već u nedjelju kada je priopćeno da se radi o nasilnoj smrti, ali da na tijelima nema vidljivih tragova nasilja te da su na očevid pozvani stručnjaci  Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja »Ivan Vučetić« iz Zagreba čiji se dolazak očekivao jučer već od ranog jutra, ali su oni došli tek poslijepodne.


Došao dimnjačar




Mjesto tragičnog događaja od nedjeljnog jutra pa tijekom cijele noći i jučerašnjeg dana  osiguravala je policija tako da je sve u agroturizmu plombirala i označila. Jučer su, osim forenzičara iz Zagreba, pozvani i djelatnici poduzeća Butan plina te dimnjačari. Neslužbeno saznajemo da predstavnici Butan plina, iako su se pojavili na agroturizmu, nisu obavili nikakav pregled.


Brojni novinari, koji su i jučer bili na stanciji, ostali su bez ikakvih novih saznanja o uzrocima smrti mladića i djevojke, ali i začuđeni pojavom djelatnika Butan plina i dimnjačara. Naime, kada su se raspitivali o načinu zagrijavanja soba, jer su i sami vidjeli plinski spremnik, neslužbeno su saznali  da agroturizam  plin koristi samo za kuhanje i grijanje tople vode, ali ne i za grijanje soba. Ipak, sumnju na mogućnost trovanja plinom nalazimo na web stranici agroturizma »Milena« gdje se spominje da agroturizam ima centralno grijanje. A ono je, neslužbeno saznajemo, na plin.


Budući da su službene informacije o smrti dvoje mladih šture, vrlo brzo su se proširile razne glasine i nagađanja o mogućim uzrocima njihove smrti.


Dobri radnici


Neki su pomislili da se radi o mogućem predoziranju drogom, drugi da su se možda otrovali plinom ili ugljičnim monoksidom, treći da su možda nesretni mladi par – suvremeni Romeo i Julija,  četvrti da su žrtve misterioznog ubojice… Verziju o mogućem predoziranju pokušali smo provjeriti te saznali da ni Patrik niti Lara nisu poznati kao konzumenti opojnih sredstava, niti kao takvi evidentirani u policiji.


Da bi Patrik konzumirao bilo kakvu drogu nije poznato ni njegovoj bliskoj rodbini. U verziju da bi Lara i Patrik bili suvremeni Romeo i Julija također je teško povjerovati. Naime, saznajemo da je Patrik prije nekoliko mjeseci počeo tražiti stan te je očito razmišljao o osnivanju obitelji s Larom pod zajedničkim krovom. Njihova veza počela je prije otprilike dvije godine, oboje su bili zaposleni, a na poslu i u krugu prijatelja voljeni i cijenjeni. Patrik i Lara radili su u Mlinaru u Poreču, ona kao prodavačica, a on kao pekar u pekari u industrijskoj zoni.


– Kada su nam javili za smrt Patrika i Lare svi smo bili šokirani. O njima mogu reći samo najbolje i to bez ikakvog preuveličavanja. Moram priznati da su me napisi u medijima, odnosno špekulacije o drogi, zaprepastile budući da Patrik u ponašanju nije pokazivao nikakve znakove koji bi upućivali na tako što. Lara je radila u maloprodaji, a mladoženja je radio u pekari zajedno s Patrikom, koji mu je bio kum na vjenčanju. To je velika tragedija za sve i svi smo pogođeni, kazao nam je kazao nam je rukovoditelj pekare Simon Zelić.