Požar kod Crikvenice i Selca podmetnut?

Bribirac tvrdi – Nepoznati je palio vatru i prije bijega odbrusio: Neka gori, tko je j….

Anto Ravlić

Pored bijelog Caddyja četvorica mladića. Pokazuju na čovjeka: "Onaj tamo je palio vatru pored barake. Nagovarali smo ga da ne pali, da bura puše kao luda". Neznanac je pobjegao u bijelom autu, ispričao je Milorad Tonković



 BRIBIR Osam dana nakon izbijanja požara koji je prijetio Selcu i Crikvenici javnost još uvijek ne zna tko je krivac za katastrofu. Tek je izašla informacija da se iza požara skriva ljudski faktor. Nedostatak informacija plodno je tlo za glasine. U Crikvenici i Bribiru šuška se po kafićima, ispovijeda u povjerenju, povjerava u uskom krugu pouzdanih prijatelja. No, priču koja drži vodu i vodi do krivca i uzroka požara nitko ne nudi. Kad ljudima »koji sve znaju« ponudite prostor u novinama, glasovi su sve tiši. Nestaju.


Ipak, našli smo nekog tko će svoju priču, bez zamuckivanja i ograda, potpisati imenom i prezimenom te ponuditi tragove koji možda mogu rasvijetliti tajnu nastanka požara. Bribirac Milorad Tonković pričom se vraća u ponedjeljak kada su Selce i Crikvenica stenjali pod vatrom i dimom. I spominje petero ljudi koji vrlo vjerojatno znaju sve.


– Vraćao sam se s posla. Inače idem motorom, ali kako je to jutro puhala jaka bura, po mene je došao zet Vlado Piškulić. Kad smo došli do Jargova, vidimo da nešto gori. Stajemo i vidimo bijeli Volkswagen Caddy zagrebačkih registracija. Pored njega četvorica mladića, možda 20-25 godina. Pokazuju ispod ceste na čovjeka i kažu nam: »Onaj tamo je palio vatru pored barake. Nagovarali smo ga da ne pali vatru, da bura puše kao luda, a on nama: Neka gori, tko je je…« U 30 sekundi je vatra otišla u nebo, dim je prekrio cestu. Bilo je točno 8,20 sati kad je vatra prešla cestu. Ta osoba koja je palila vatru nekih 20-30 metara ispod ceste se popela na cestu. Sve gori oko nas i kažem zetu: Izgorjet će nam automobil. Plamen se tjeran burom penjao prema brdu, za deset minuta je bio na vrhu. Taj koji je zapalio vatru sjeo je u bijeli automobil i pobjegao. I mi smo otišli. Eh, registracija. Moja velika greška, nisam uzeo podatke od mladića u bijelom Caddyju niti zapisao registraciju bijelog automobila kojim je nepoznati pobjegao, u dahu nam prepričava Bribirac i vodi nas do mjesta gdje je buknuo požar prošlog ponedjeljka.




Pokazuje nam gdje je stajao Caddy zagrebačkih registracija. Na ugibalištu na južnoj stranice ceste Selce – Bribir, tridesetak metara od mjesta gdje je izbio požar. Tonković nam pokazuje gdje je stajao nepoznati bijeli automobil. Na traci, na južnoj strani ceste, dvadesetak metara prema Bribiru. 


Na lokaciji u Jargovu, s koje se širio požar prema Selcu i Crikvenici, policija je obavila očevid. »Novi list« je prošli četvrtak izvještavao kako su požar rasvjetljavali djelatnici Odjela za očevide i kriminalističku tehniku PU primorsko-goranske, službenici Sektora kriminalističke policije, Policijske postaje Crikvenica i Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja »Ivan Vučetić«.  


Tonković nam je rekao da je svoju priču, iza koje će stati imenom i prezimenom, želio ispričati u policiji. 


– Prije pet dana sam neslužbeno dojavio policiji da imam saznanja o požaru. Nitko mi se nije javio, kaže Tonković dodajući da je dobio odgovor da imaju pune ruke posla. Preko telefona nije želio reći kakva saznanja ima. Želio je da mu netko u policiji napismeno potvrdi da je dao iskaz. Vjeruje da će mu se policija javiti nakon što je potražio pomoć »Novog lista« u rasvjetljavanju istine.


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista, u utorak, 31. srpnja 2012.