Ponovljeno suđenje

Boršić: Nude mi novac da šutim o krvavoj pljački Fine

Ana Raić Knežević

»Nudi mi se i novac da povučem svoje svjedočenje«, kazao je Ivan Boršić na zagrebačkom Županijskom sudu, pojašnjavajući da su prijetnje dolazile od Rose, ali i Žugeljeve obitelji



ZAGREB Svi znaju da su razotkriveni zahvaljujući mom iskazu, zato su neki od njih i odlučili sve priznati. Ostali su se zarekli da će se osvetiti. Sada mi u ime Ante Rose i Dubravka Žugelja stižu prijetnje. Nudi mi se i novac da povučem svoje svjedočenje. Prijetili su i da će mi podmetnuti lažne svjedoke i konstrukcije u ovom i drugim postupcima, a Žugeljeva obrana već je počela tvrditi da sam ja ubio zaštitare u Fini. Zato ne želim da mi se kao svjedoku ukine zaštita, rekao je danas Ivan Boršić, organizator serije oružanih pljački među kojima je i ona u Fini 2005. godine gdje su ubijena dvojica djelatnika “Sokol Marića”. 


Te njegove riječi Ante Roso popratio je pak gnjusnom psovkom, a i Žugelj ga je pitao “kako si?”. Boršić im je obojici uputio miran i hladan pogled, kao što mirno i hladno do tada iznosio najsitnije detalje serije razbojništava što su počinjena između 2004. i 2008. godine. Prisjetio se kako je povezao Ivicu Štrka i Fehka Imamovića s Marijom Palićem koji je tada planirao razbojništva. – I ja sam im se odlučio priključiti jer sam želio ostaviti nešto novca svojoj obitelji. Prijetilo mi je naime ubojstvo kao krvna osveta Albanaca (Boršić je 1995. godine u pekarnici u Zaprešiću ubio dvojicu Albanaca i jednog crnca, te još dvojicu Albanaca ranio op.a.), prisjećao se Boršić opisujući zatim redom sva razbojništva što ih je sa svojim kompanjonima počinio. – Dok sam u “Fini” u Jablanskoj ulici na nišanu držao zaštitara na vratima se pojavila jedna djevojka. Bila je visoka. Pokazao sm joj rukom da se odmakne. Nisam želio uperiti automatsku pušku u nju da ju ne traumatiziram. Ona mi se nasmješila i stala sa strane, posvjedočio je Boršić o razbojništvu iz siječnja 2004. godine u kojem je njegov dio plijena iznosio oko 300 tisuća kuna. Prisjećao se kako su nastavili opservirati poslovnice pogodne za prepade, uvježbavali su najbrži bijeg, nabavljali oružje, vježbali čak uzimanje novca s pulteva simuliranim buntevima novčanica. – Nakon pljačke “Fine” u Aveniji Dubrovnik dovezli su mi u vreći krumpira novac kako ih ne bih izdao, no nedugo nakon toga Palić je “pao”. Kad su shvatili da nikoga nije odao i Fehko i Štrk uplaćivlai su mu novac na račun u kaznionici. Čuo sam međutim da je Palić pokušao krivnju svaliti na mene ne bi li se izvukao iz zatvora, ispričao je Boršić koji je 2007. svojim kompanjonima za pljačku preporučio poslovnicu “Erste banke” u Španskom jer ju je dobro promotrio dok je u njoj dizao kredit. No, kako je plijen tamo bio svega 20-ak tisuća kuna posumnjao je da su ga prevarili u što se, kako tvrdi, na početku ovog procesa i uvjerio. U rujnu te godine zajedno su opljačkali “Erste banku” na Hrgovićima kada je Boršić kao svoj dio plijena dobio gotovo 800 tisuća kuna. Novac su podijelili u garaži trgovačkog centra.