Žrtve u strahu

Bolestan i opasan, slobodno šeta Rijekom: Pobjegao s psihijatrije prije 20 dana

Slavica Kleva

Željko Šalov i supruga Ksenija strahuju za sigurnost svoje obitelji / Foto Ivica Tomić

Željko Šalov i supruga Ksenija strahuju za sigurnost svoje obitelji / Foto Ivica Tomić

Drago Babić je u siječnju 2009. pucao u glavu tada 19-godišnjoj Aniti Šalov. Nikada mu nije suđeno jer je zaključeno da je »procesno nesposoban«. Otkako je 22. lipnja nestao iz bolnice, gubi mu se svaki trag, a obitelj Šalov je u velikom strahu i ogorčena na sustav



Mi smo očajni, ljuti, konsternirani, funkcioniramo kao obitelj na rubu živčanog sloma. Policija mi dolazi danas na vrata da me obavijesti da je Drago Babić pobjegao iz rapske Psihijatrijske bolnice. A znate kada je nestao? Prije dvadeset dana. I zato sam vas zvao, da upozorim sve institucije da sustav ne samo loše funkcionira nego nikako. Nemamo zaštitu, nemamo povratnih informacija, a taj opasan čovjek šeta slobodno. Pa zar ne mislite da bih i ja volio da moja kćer šeta Korzom umjesto što vegetira punih sedam godina, ogorčeno nam je rekao Željko Šalov, otac Anite Šalov koju je Drago Babić ustrijelio na kućnom pragu u obiteljskoj kući u Sobolima početkom 2009. godine.


– Nikada se Babić i ja u životu ne bi sreli po svjetonazoru da nismo zajedno bili u ratu, tek je spomenuo naš sugovornik poveznicu s Babićem koji je očigledno osim PTSP-a bio nagao, nasilan, patološki ljubomorna osoba koja je u svojoj okolini uvijek vidjela neprijatelje, kazao nam je Šalov.


– No, da ni nakon sedam godina moja obitelj nema mira i da ja danas saznam da on mirno šeta, to ne mogu povjerovati, nastavio je priču ogorčeni otac.


Policija traga za Dragom Babićem čiji je nestanak prijavljen 22. lipnja 2016. godine, a posljednji put je viđen u Kamporu na otoku Rabu.   


Nestali Drago Babić, rođen je 6. studenoga 1953. godine u Tesliću, u Bosni i Hercegovini. Srednje je tjelesne građe, prosijed i ima kestenjaste oči. Riječ je o teže pokretnoj osobi, koja teže govori, a u trenutku nestanka imao je narančastu majicu, kratke sivo-smeđe hlače i plave  tenisice.


Kako dosadašnja potraga za nestalim Dragom Babićem nije rezultirala njegovim pronalaskom, policija moli pomoć građana ako raspolažu korisnim informacijama o tome gdje bi se nestali mogao nalaziti ili imaju druga korisna saznanja koja bi pomogla da se nestali pronađe, da se jave na telefon 192, najbližoj policijskoj postaji ili na adresu elektroničke pošte [email protected]. Isto tako na profilu nestale osobe Drage Babića, građani mogu pronaći obrazac putem kojeg mogu dojaviti informacije o nestalom.


Građani sve korisna saznanja mogu dojaviti anonimno.







– Taj čovjek se i prije šest godina posvađao sa susjedom, pokušao ga ubiti pa se otišao otrovati tabletama. Nije uspio, spasili su ga i smjestili na Rab. Pa kakva je to ustanova kada tek tako nestanu pacijenti, odšetaju iz bolničkog kruga, a govori se da i on vegetira? Kažu mi da je sigurno još na Rabu, ali ja imam informacije da je viđen u autobusu broj 29 za Bakar, pa tko je tu lud? Kako je mogao otići s Raba, treba kupiti kartu za trajekt, treba negdje otići sam. Kako? Kazali su da je procesno nesposoban, zato mu se i nije sudilo, već mu je oduzeta poslovna sposobnost, smješten je u ustanovu i gdje smo sada?


Šendula Jengić: Odmah smo krenuli u potragu


U razgovoru s ravnateljicom Psihijatrsijke bolnice prim.dr. Vesnom Šendula Jengić doznajemo da je Babić pacijent od 2012. godine u kontinuitetu, a bio je u tom vremenu smještan na različitim odjelima, u posljednje vrijeme na odjelu kroničnih bolesnika, sa smetnjama kretanja i govora. Babić je smješten na zatvorenom odjelu s mogućnošću izlaza unutar bolničkog kruga.


– U ovih četiri godine nikada nije napuštao niti bolnički krug, a niti Rab. Njegov nestanak uočen je odmah i od tog trenutka je pokrenuta potraga za njim. Istog časa obaviještena je raspka policija, PU primorsko-goranska, ali i Gorska služba spašavanja. Također, pokrenuli smo internu istraga. Unutar prvog sata kada je nestao, dobijali smo dojave da je uočen na nekoliko mjesta istovremeno, no na žalost, to nije istina. Obljepili smo Rab obaviješću o nestanku pacijenta s njegovom fotografijom, kao i za svakog drugog koji bi se udaljio. Moram reći da ga je od trenutka kada je uočen njegov nestanak tražilo tridesetak zaposlenika ustanove, kratko je rekla ravnateljica.


Opširnije u tiskanom izdanju u utorak, 12. srpnja 2016.