Prevaranti na sudu

Bjanko zadužnicama s računa omišaljske tvrtke GPP Mikić izvukli 1.453.000 kuna

Ana Raić Knežević

Nikola Turčić, foto Mladen TRINAJSTIĆ

Nikola Turčić, foto Mladen TRINAJSTIĆ

Skupina je uspjela prisilno naplatiti navodni dug GPP Mikića Promotor Internationalu, a ni bilježnik ni službenici Fine nisu ništa posumnjali 

Kad nam je iz Fine javljeno da nam je s računa podignut novac temeljem zadužnice, odmah smo provjerili o čemu se radi i shvatili da s tom tvrtkom nismo imali nikakav poslovni odnos. Uspjeli smo zaustaviti transakciju i zatražiti da se novac prebaci na poseban račun do okončanja spora. No, pokupili su nam sredstva sa svih računa – i kunskih i deviznih, jer je to način na koji Fina realizira ovrhe po zadužnicama, objasnila je Tanja Gudac, računovotkinja tvrtke GPP Mikić iz Omišlja na nastavku suđenja skupini prevaranata koja im je lani u srpnju umalo ukrala 1,4 milijuna kuna.   

Čumandra »mozak«




Slučaj o kojem je Novi list tada izvještavao, prenijevši izjave i samog Nikole Turčića, vlasnika GPP Mikić, koji je potvrdio da je krađa novca spriječena u posljednji čas, sada se raspliće na sudu. 


   Tužiteljstvo je optužnicom obuhvatilo Franu Petrovića, 39-godišnjeg zagrebačkog liječnika, Petra Čumandru (46), čije se ime povezivalo s Robertom Matanićem i Amirom Mafalanijem, osuđenim atentatorima na Ivu Pukanića, Sanada Omerovića (29), Marina Marjanovića (26) i Tomu Šipraka (41). 


   Kao »mozak operacije« optužen je Čumandra, koji je Petroviću obećao novčanu nagradu, ne bi li se predstavljao kao direktor tvrtke Promotor International, koja se u stvari nije bavila ničim. No, upravo tu firmu Čumandra, Omerović i Šiprak trebali su iskoristiti za malverzacije. 


   Realizacija plana počela je u lipnju prošle godine kad je Omerović angažirao Marjanovića da ovjeri bjanko zadužnice što su im trebale poslužiti za izvlačenje novca. Osim toga, Marjanović je Omeroviću predao svoje fotografije i nekoliko se puta potpisao kao »Nikola Turčić« te mu je na osnovu toga izrađena lažna osobna iskaznica s identitetom vlasnika GPP Mikić.   

Glumio Turčića




Uslijedio je odlazak u javnobilježnički ured u Splitu gdje je Marjanović glumio Turčića i predao bjanko potpisane i pečatirane zadužnice iz kojih je proizlazilo da GPP Mikić Promotor Internationalu duguje 1.453.000 kuna. Ne posumnjavši ništa, bilježnik ih je i ovjerio. 


   Sva dokumentacija predana je zatim Petroviću koji je kao navodni direktor Promotor Internationala otišao u poslovnicu Fine u Zagrebu i zatražio prisilnu naplatu s računa GPP Mikić. Ništa nisu posumnjali ni djelatnici Fine koji su temeljem Petrovićevog zahtjeva i postupili te realizirali ovrhu tešku 1.453.000 kuna. Novac je prebačen s računa omišaljske tvrtke na bankovni račun Petrovićevog fantomskog poduzeća. Osim prijevare, okrivljenicima se na teret stavlja i krivotvorenje isprava. 


   Prema riječima Tanje Gudac, novac je u međuvremenu vraćen GPP-u Mikić, no nekoliko tisuća kuna izgubili su na tečajnoj razlici. Na nastavku suđenja očekuje se svjedočenje Nikole Turčića.