Dinko Mikulić (63) negirao primanje mita

Bivši pomoćnik Jadranke Kosor dobio 50.000 eura od graditelja braniteljskih stanova?

Vanja Vesić

Dinko Mikulić / Foto: I. RAVLIĆ/CROPIX

Dinko Mikulić / Foto: I. RAVLIĆ/CROPIX

Svjedoci bi mogli biti i bivši ministri Ivica Pančić i Jadranka Kosor za čijeg se mandata sve događalo



ZAGREB » Bivši pomoćnik ministra branitelja Dinko Mikulić (63) optužen za primanje mita te zlouporabu položaja i ovlasti u mandatu HDZ-ove vlade pred sucem Županijskog suda u Zagrebu negirao je optužnicu da je od tvrtke Stanoing tijekom 2006. i 2007. godine primio 50 tisuća eura kako bi stanovi tog građevinskog poduzeća na natječaju bili odabrani za stambeno zbrinjavanje branitelja i njihovih obitelji u Varaždinu. Krivicu je negirao i drugooptuženi Dragutin Sudac optužen za davanje mita te trećeoptuženi Nediljko Šerlija za poticanje na zloupotrebu položaja. Odvjetnik prvooptuženog Branko Šerić najavio je dugotrajnu obranu za svog klijenta, inače kuma i zemljaka ponovno pritvorenog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je davne 2000. godine ambicioznog Mikulića preporučio tadašnjem SDP-ovom ministru i stranačkom kolegi Ivici Pančiću. Među potencijalnim svjedocima mogli bi se pojaviti i Mikulićevi nekadašnji nadređeni, bivši ministri Ivica Pančić, ali i Jadranka Kosor koja se najviše šokirala nakon što je Mikulić optužen za malverzacije tijekom njezinog mandata.


  Uvodnim govorom tužiteljstva i ispitivanjem četvero svjedoka, redom zaposlenika nadležne uprave za stambeno zbrinjavanje pri Ministarstvu branitelja, započela je glavna rasprava ali bez nekih većih iznenađenja. Svjedoci tužiteljstva – Marko Budak (29), Maja Ružić (43), Robert Grubišić (45)i Josip Dodić (52) kazali su kako nisu imali nikakvih saznanja o nekakvim mutnim poslovima optuženog Mikulića koji im je bio šef Uprave. Uglavnom je riječ o zaposlenicima koji su radili administrativne poslove poput unošenje baze podataka o obiteljima za dodjelu stanova, primanje liste za dodjelu stanova i prosljeđivanje predmeta pravnicima Ministarstva. Zahtjevi od Mikulića išli su preko tajnice. Mikulić je primao stranke čija su se imena evidentirala na porti. Grubišić i Dodić kao inženjer građevine, radili su i terenske poslove, među ostalim pregled i primopredaju novih domova. Posao im i nije bio baš zahvalan.


  – Investitor gradnje bilo je Ministarstvo graditeljstva, ali nisu nas baš doživljavali. Mi smo trebali ukazati na eventualne nepravilnosti, no, dolazili smo tek nakon tehničkog pregleda pa je svrha našeg rada bila upitna. Mislim da je i Stanoing također bio na popisu pregleda ali se ne sjećam detalja, ispričao je svjedok Grubišić koji je napustio članstvo komisije za dodjelu stanova nakon što je Mikulić kao novi šef tog tijela zatražio da se poništi odluka o dodjeli stanova na zagrebačkom Borovju.




  Prema optužnici Mikulić je prvotno tražio 250.000 eura no, na kraju se to svelo na 50 tisuća eura. Navodno još jednom tražio je mito od Sudca kojem je ponudio stambeno zbrinjavanje kao ratnog stradalnika iako na to nije imao pravo. Za protuuslugu Sudac je organizirao da Elektra Jastrebarsko na klijeti Mikulićeve žene dovede strujni priključak i troškove od 6.271 kuna kao izvođač sam podmiri. Šerlija pak, odlikovani stožerni narednik HV, navodi se kao trećeoptuženi jer je od Mikulića tražio i dobio stan u Podstrani u Dalmaciji čime je doministra potaknuo na zloupotrebu položaja.