Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. listopada 2019.
Kraj ekspedicije

Alpinisti Vedrana Simičević i Bojan Novak prebačeni s planine u Karakol

Bojan Novak i Vedrana Simičević
Bojan Novak i Vedrana Simičević
Autor:
Objavljeno: 30. srpanj 2014. u 14:24 2014-07-30T14:24:43+02:00

Zbog opasnosti od ponovnog pada visećeg leda i zbog snijega koji neprekidno pada od nedjelje, potraga Krešimirom Milasom, koji je ostao zatrpan u lavini, nije nastavljena

ZAGREB Vedrana Simičević i Bojan Novak, članovi ekspedicije koja je pokušala osvojiti vrh Khan Tengri u Kirgistanu, pri čemu je u lavini ostao zatrpan alpinist Krešimir Milas, prebačeni su u srijedu u grad Karakol, a sutra nastavljaju put za Biškek, dok se zasad ne zna kada će se vratiti u Hrvatsku, rečeno je Hini iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

»Prema posljednjim informacijama alpinisti Vedrana Simičević i Bojan Novak, zajedno s ostatkom grupe, danas su vojnim helikopterom prebačeni u grad Karakol. Sutra nastavljaju put za Biškek. Alpinist Rene Lisac nalazi se u Biškeku na ambulantnom liječenju, te bi nakon što mu se izda izlazna viza svoje liječenje trebao nastaviti u Hrvatskoj. U ovom trenutku nemamo točnu informaciju kada će se hrvatski alpinisti vratiti u Hrvatsku«, kaže ministarstvo.

Ekspediciju je činilo četvero hrvatskih alpinista, uz Simičević i Novaka, koji su članovi Riječkog alpinističkog kluba, i dvoje članova zagrebačkih planinarskih društava, Milas i Lisac. Svi su bili dio šire ekspedicije u kojoj su bili i slovenski alpinisti.

Svo troje hrvatskih alpinista odlučilo se zbog iznimno loših vremenskih uvjeta vratiti u Hrvatsku. Isto tako i slovenski su članovi ekspedicije kao i neke druge ekipe odlučile odustati od osvajanja tog vrha, višeg od sedam tisuća metara.

Milas nije preživio nesreću u pokušaju osvajanja vrha jer je na njega pala lavina snijega i viseća krhotina leda, potvrdio je u utorak glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza Darko Berljak. »Nesretnog Milasa u nedjelju ujutro zatrpala je snježna lavina, ali i viseći komad leda koji se odlomio te je hrvatski alpinist ostao u pukotini ispod 10 metara leda«, rekao je Berljak Hini.

Dodao je da se, zbog opasnosti od ponovnog pada visećeg leda i zbog snijega koji neprekidno pada od nedjelje, na mjestu nesreće više ništa ne može poduzeti.

Nesreća se dogodila na visini od oko 4.700 metara, u nedjelju ujutro, dok su hrvatski alpinisti nosili stvari u logore kako bi se aklimatizirali.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.