Istražuje se i šef Kopačkog rita

Akcija USKOK-a: Ravnatelj Brijuna demantira da je osumnjičen: ‘Nisam uhićen, ovo je katastrofa’

Hina

Marno Milotić / Foto Glas Istre

Marno Milotić / Foto Glas Istre

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv trojice okrivljenika



Uskok je temeljem policijske kaznene prijave zbog krivlolova, podmićivanja i zapošljavanja bez javmog natječaja pokrenuo istragu protiv jedanaest osoba među kojima su policijski službenici, ribarski inspektor te ravnatelji parka prirode Kopački Rit Tomislav Bogdanović i nacionalnog parka Brijuni Marno Milotić.


Ravnatelj Nacionalnog parka Brijuni Marno Milotić u  izjavi za Portal Glasa Istre demantira da je uhićen.


– Ovo je katastrofa, sve demantiram! Nisam uhićen, niti sam ikada bio uhićen. Ja i moja ustanova o cijelom ovom slučaju nemamo nikakvih saznanja.




Upitan  o navodnom zapošljavanju “preko veze, mimo natječaja” naćaka njegovog kolege, ravnatelja NP Kopački rit, što mu USKOK stavlja na teret, Milotić je rekao: ‘Prema mojim saznanjima – ne!’.


Uskok je izvijestio na svojim stranicama da je predložio određivanje istražnog zatvora za trojicu okrivljenika.


Za što se sve terete?


Prvoosumnjičeni 52-godišnji policajac granične policije Beli Manastir navodno je zlouporabio svoj položaj ustupajući suosumnjičenom 67-godišnjaku podatke o rasporedu rada policijskih službenika s ciljem njegovog nesmetanog ribolova i izbjegavanja policijske granične kontrole.


Osim toga terete ga da je trgovao svojim utjecajem pokušavajući kod carinika ishoditi da ne kazne osumnjičenog 50-godišnjaka uhvaćenog u prelasku državne granice s ribarskom opremom skrivenom u vozilu.


Granični policajac osumnjičen je da je počinio još jednu zlouporabu nakon što je njegov vršnjak, inače šestoosumnjičeni uhvaćen u prijevozu odstrijeljene divljači bez dokumentacije.


Uz te zlouporabe je koristeći svoj autoritet navodno uključio još dvoje policijskih službenika – 29-godišnjeg policajca i 32-godišnju policajku iz postaje Beli Manastir koji su otkrili da šestoosumnjičeni u automobilu prevozi odstrijeljenu divljač bez dokumentacije.


Prvoosumnjičenog 52-godišnjeg policajca terete da je pritom poduzeo više radnji s ciljem da njegov vršnjak ne bude kažnjen pa je nazvao lovnika u lovačkom društvu iz Kneževih Vinograda i zatražio od njega da za šestookrivljenog naknadno sačini dokumentaciju za lov


Dvojica policajaca potom su po nalogu 52-godišnjeg policajca u evidencijama zabilježili da je šestoosumnjičeni nakon lova imao urednu lovnu dokumentaciju.


Ravnatelji Brijuna i Kopačkog Rita protuzakonito zapošljavali


Istragom je obuhvaćen i drugosumjičeni 50-godišnjak kojeg terete da je 52-godišnjem ribarskom inspektoru iz Ministarstva poljoprivrede dao mito u robi kako bi izbjegao sankcioniranje za protuzakoniti ribolov. Inspektor protiv njega nije pokrenuo prekršajni postupak iako je to bio dužan te je, unatoč sumnji, na višim instancama zatražio obustavu postupanja prema jednom ribaru.


Policija je osumnjičila i ravnatelja parka prirode Košački Rit za zlopurabu položaja jer je navodno na mjesto čuvara prirode zaposlio petoosumnjičenog 48-godišnjaka na njegov poticaj i mimo zakonskih propisa jer mu je prije polaganja omogućio uvid u pismeni ispit.


Ravnatelja Kopačkog Rit terete i da je, koristeći dobre poslovne odnose s ravnateljem Brijuna, zatražio da zaposli njegova nećaka bez javnog natječaja, što je ravnatelj Brijuna i učinio.


Policija je, ne navodeći identitet osumnjičenika, izvijestila na svojim internetskim stranicama da je Uskoku podnijela prijave zbog zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita i trgovanja utjecajem te devet osumnjičenih predala pritvorskom nadzorniku.


Napominju da su osumnjičeni policijske službenici do daljnjega udaljeni iz službe.