Osumnjičeni za pronevjeru i utaju poreza

Afera Hoteli Pag: Bračni par Maržić pod istragom za malverzacije

Ana Raić Knežević

Supružnike se tereti za isisavanje oko 6,2 milijuna kuna tijekom 2005. i 2006., s računa kampa Šimuni i tvrtke Hoteli Pag. Novac je umjesto u investicije išao u njihov džep



ZAGREB Pod istragom za malverzacije teške 6,2 milijuna kuna našao se Eduard Maržić, direktor i vlasnik tvrtke Hoteli Pag, kao i njegova supruga Biserka koja je svojevremeno bila zadužena za blagajnu kampa »Šimuni« na otoku Pagu.


Maržić koji je i predsjednik Hrvatske udruge kampova, osumnjičen je da je između svibnja 2005. i svibnja 2006. godine s računa kampa »Šimuni« podigao gotovinska sredstva u iznosu od 438.122 kune, dok je njegova supruga podigla gotovo 1,5 milijuna kuna.



Prema Forbesu, Hoteli Pag imaju prosječan godišnji prihod od četiri milijuna eura za razdoblje od 2007. do 2009. godine i rast prihoda od 12,1 posto. Najveći dio prihoda tvrtka ostvaruje u kampu Šimuni, jednom od najbolje uređenih kampova na Jadranu. Maržić je za »Forbes« izjavio kako je prije tri godine napravljen plan po kojem će kamp Šimuni u pet godina biti jedan od najboljih na Sredozemlju, a u deset godina i jedan od najboljih u Europi.




– Zahvaljujući velikim ulaganjima i velikim naporima, već smo sada ostvarili više od očekivanog i prema svemu plan bi mogli ostvariti znatno prije – rekao je Maržić koji smatra kako bi država trebala smanjiti namete turističkim tvrtkama.



Maržić je za to iskoristio svoju funkciju direktora društva Hoteli Pag d.o.o. dok je njegova supruga u tom trenutku bila odgovorna osoba za potpisivanje dokumentacije platnog prometa, kao i ovlaštena pojedinačno raspolagati sredstvima sa žiroračuna tvrtke. Pozajmljeni novac nisu utrošli na investicije, već su ga zadržali za sebe.


Maržića se dodatno sumnjiči i da je od srpnja 2005. do listopada 2006. godine lažirao dnevne ispise prometa u poslovnim jedinicama kampa »Šimuni«. Za to je angažirao svoju djelatnicu zaposlenu u nabavi i obračunu blagajne te informatičara. Po Maržićevom nalogu krivotvorio se promet u restoranima »Mali Raj« i »Smokva« te pizzeriji »Kaštel«, kao i na recepciji kampa. U nešto više od godinu dana umanjen je dnevni promet za ukupno 4.253.246 kuna, te je na taj način izbjegnuto i plaćanje ukupnog iznosa poreza u državni proračun.


Tužiteljstvo sumnja da je utajeni iznos poreza i ostalih davanja završio u Maržićevom džepu.


Osim supružnika Maržić, pod istragom se našla i njihova tvrtka Hoteli Pag d.o.o., a koliko je doista novca izvučeno ovim malverzacijama trebalo bi se utvrditi financijsko-knjigovodstvenim vještačenjem.


Maržić je u međuvremenu postao čelni čovjek udruge kampova, a upravo zbog kampa Šimuni je tvrtka Hoteli Pag uvrštena proljetos među 20 najuspješnijih turističkih tvrtki u Hrvatskoj na listi što ju je objavilo hrvatsko izdanje magazina »Forbes«.


Peto mjesto dodijeljeno im je po ukupnom prihodu, a deseto po prihodima po zaposlenom.