Dobio uvjetni zatvor

74-godišnjak uživao pet tjedana u luksuznom opatijskom hotelu i otišao bez plaćanja

Fiore Vežnaver

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Joachim Rothenburger, njemački državljanin koji sada živi u Švicarskoj, kriomice je otišao iz hotela nakon boravka od 14. veljače do 21. ožujka 2010. godine, ne plativši račun od oko 18 tisuća kuna



RIJEKA Iz opatijskog hotela, u kojem je boravio pet tjedana, iznenada je kriomice otišao ne plativši račun od oko 18 tisuća kuna. Delikt je to zbog kojeg je na uvjetnu kaznu zatvora osuđen 74-godišnji Joachim Rothenburger, njemački državljanin koji sada živi u Švicarskoj. Riječki Općinski sud uvjetno ga je osudio zbog prevare, izrekavši mu kaznu od osam mjeseci zatvora, koja se neće izvršiti ukoliko u roku kušnje od dvije godine ne počini novo kazneno djelo.


Hotelu Ambasador, odnosno tvrtki Liburnia riviera hoteli, kojoj je ostao dužan, dosuđen je imovinsko-pravni zahtjev u iznosu od 18,1 tisuću kuna, što znači da je Nijemac dužan to platiti. S ostalim dijelom zahtjeva, što se odnosi na kamate, hotel je upućen na parnicu.


Slučaj prevare zbio se još 2010. godine, nakon što je Rothenburger od djelatnika na recepciji Ambasadora zatražio smještaj u hotelu. U hotelskoj sobi boravio je od 14. veljače do 21. ožujka, a onda je nestao, ne podmirivši račun.




Na suđenju je saslušan djelatnik hotela Ambasador koji je ispričao da je Nijemac i prije ovog slučaja boravio u njihovom hotelu kao gost, da dotad nikad nije bilo problema oko naplate smještaja. Zbog ranijih dobrih iskustava s njime kao gostom, nisu ni posumnjali da bi se moglo dogoditi ovako nešto. Nazvao je telefonom i rezervirao sobu.


U ovom slučaju, dok je još boravio u Ambasadoru, više puta su pokušavali naplatiti makar dio troškova smještaja, ali je on izbjegavao bilo što platiti. Objašnjavao je da mora dobiti neki novac i da će se naknadno javiti radi plaćanja. Jedne noći jednostavno je nestao iz hotela, bez da se javio na recepciji. Dan kasnije javio se telefonom iz Njemačke, pojašnjavajući da je zbog osobnih razloga morao hitno otputovati za Njemačku te da će naknadno platiti hotelski račun. No, to se nije dogodilo, niti je ikada više nazvao hotel.


Zaključak je suda da je Nijemac već prilikom rezervacije i dolaska u hotel imao prevarnu namjeru. Sud je prema Nijemcu, kojem se sudilo u odsutnosti, primijenio stari Kazneni zakon, jer je za njega blaži. Pri odmjeravanju kazne, olakotnim mu je cijenjeno da je starije dobi i dosad neosuđivan. Presuda nije pravomoćna, Nijemac ima pravo žalbe.