Epilog istrage

Kokain iz Paname: Nakon godinu dana uhićen Riječanin koji je drogu švercao u rasvjeti broda

Fiore Vežnaver

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Borko Kaludjer, 31-godišnjak s Rastočina, prokrijumčario  je više od kilogram i pol kokaina u Europu. S tom drogom je prije nešto više od godinu dana na graničnom prijelazu Rupa uhićen 33-godišnji Igor Bačić, tada suvlasnik poznatog lokala na Trsatu



RIJEKA  Borko Kaludjer, 31-godišnjak iz Rijeke smješten je jučer poslijepodne u riječki zatvor, pod sumnjom da je sudjelovao u krijumčarenju više od kilograma i pol kokaina, čija se vrijednost procjenjuje na milijun i pol kuna. Riječ je o drogi s kojom je lani u svibnju na graničnom prijelazu Rupa uhićen 33-godišnji Igor Bačić iz Rijeke, koji je u to vrijeme bio suvlasnik  i član uprave tvrtke koja u vlasništvu imala poznati lokal u središtu Trsata.


Kaludjer, po  zanimanju monter centralnog grijanja, a adresom na riječkim Rastočinama, tereti se da je dopremio u Europu vrijednu pošiljku droge s kojom je kasnije »pao« Bačić. Uhićenje Kaludjera je zapravo epilog rada istražitelja na slučaju zapljene poprilične količine kokaina lani u svibnju. Kaludjer se sumnjiči da je prokrijumčario kokain u razdoblju od  27. travnja  do 14. svibnja 2015. iz Paname  do Njemačke.


Prema dosadašnjoj rekonstrukciju događaja i sumnjama istražitelja, drogu je iz najjužnije države u Srednjoj Americi švercao putujući na teretnom brodu za prijevoz kontejnera kao putnik. Kokain je bio skriven u stropnoj rasvjeti sanitarnog čvora, pokazala je dosadašnja istraga. Riječki monter centralnog grijanja tereti se da je tako do Europe prenio radi daljnje prodaje najmanje 1.617 grama kokaina, te ga, sukladno ranijem dogovoru, u Njemačkoj  predao Igoru Bačiću.




Dan kasnije, 15. svibnja prošle godine,  Bačića su  na graničnom prijelazu Rupa policijski službenici otkrili s vrijednom pošiljkom droge. Oko 4 sata ujutro zatečen je u kombiju unajmljenog  od rent a cara kojim je putovao iz Slovenije u Hrvatsku. Droga, pakirana u četiri paketa,  bila je  skrivena u vodenom skuteru što se prevozio u kombiju, ispod zaštitne oplate u prostoru kod motora.


Tada je bilo objavljeno da su otkrivena i oduzeta više dva kilograma kokaina (2.173 grama), takozvane »droge« bogatih, što je jedna od najvećih zapljena te vrste  narkotika u riječkoj regiji posljednjih godina.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…