Premijer liga rukometaša

Zamećani prokockali tri gola prednosti, pa spasili bod u Umagu

Mijat Gavran

Patrik Martinović (Zamet)/Foto Arhiva NL

Patrik Martinović (Zamet)/Foto Arhiva NL

Zamećani su vodili 25:22 osam minuta prije kraja kad se u junaka večeri, uz svesrdnu pomoć suigrača, prometnuo 19-godišnji Gabriel Buvinić. Postigao je tri gola u završnici, uz onaj Horozovićev za prvo vodstvo domaćina u 60. minuti. Ipak, Negovan je 24 sekunde prije kraja postavio konačan rezultat



UMAG Sportska dvorana Stella maris: Umag – Zamet 26:26 (12:14). Gledatelja 700. Suci: Knežević i Tunuković (oba Vrpolje, kod Slav. Broda).


UMAG: Vončina (8+0), Milinković (8+0), Sv. Matijević, Buvinić 9 (2), Krupić, Gavran, Maros, Horozović 5, Bošnjak 2, Ružić, Maršan 4, Severec 5, Lekić, Gorbunovs, Koler 1, Vukotić.


ZAMET: F. Lučin (12+1), Sorić (5+0), Dunato, Mozetić, Grgurević, T. Lučin, Njegovan 3, Babić 4, Mrakovčić 3, Glavaš 6 (3), Starčević 7, Martinović 3, Načinović.




Sedmerci: Umag 4 (2), Zamet 3 (3). Isključenja: Umag 4 minute, Zamet 8 minuta.


Nije to bila izvedba domaće momčadi na kakve su u dosadašnjem dijelu prvenstva »žuto-plavi« naviknuli poklonike rukometa. Ništa neobično, ako se zna da su Riječani, u kakvom god bili stanju, uvijek pružali odlične predstave na umaškom parketu. Tako je bilo i ovom prigodom, što se dalo zaključiti već po uvodnim minutama dvoboja.


Da su odlično proučili igru Umažana, gosti su pokazali na otvaranju utakmice. Posebno su pazili na stožerne igrače umaške momčadi, čime su poremetili planove domaćina. Uz to je i mladi vratar Fran Lučin zaredao s obranama, po uzoru na iskusnoga Vončinu koji nekoliko napada suparnika zaustavlja i ne dozvoljava im da se odvoje. Ipak, rezultat su u prvoj četvrtini kontrolirali Zamećani i bili su u stalnoj, istina minimalnoj prednosti. Plod je to odlične igre u obrani, ali i bravura korpulentnog vratara Lučina. On je »kreirao« gostujuću prednost koja se postupno povećavala do 10:7 nakon 19 minuta igre. Nije bilo »protočnosti« u akcijama »žuto-plavih« pred golom Riječana, no ipak su na već ustaljeni način Umažani uspijevali održavati priključak, zahvaljujući i obrana Milinkovića koji je uspješno odradio zadaću u finišu prvoga poluvremena.


Osjetila je momčad trenera Lalića da je ovo prilika koju ne smiju propustiti pa su naprosto »ginuli« za očuvanje teško stečene prednosti. Istina, nije ona bila brojčano velika, ali je psihološki djelovala na riječku škvadru.


Mnogobrojna publika se ponadala da će umaška momčad u nastavku zaigrati učinkovitije, no iako su sve svoje umijeće upravili ka tome, domaćim ključnim igračima je malo što polazilo za rukom. Iznova su imali veliku zapreku u gostujućem vrataru koji je branio i ono što se u prvi mah činilo da je nemoguće, ali ni tada Umažani nisu pokleknuli.


Čvrstom igrom i s nesavladivim Lučinom na golu uspijevali su gosti održavati prednost od tri gola sve do sredine nastavaka, da bi je onda povećali na 20:16 (44′). Međutim, tada je uslijedio preokret kakvom se malo tko nadao i vjerovao u njega, osim domaćih igrača. »Žuto-plavi« su preko Buvinića, Kolera, Severca i Horozovića stigli do izjednačenja (20:20) u 51. minuti. Uzvraćaju gosti preko iskusnoga Babića (2) i Martinovića za ponovno vodstvo 24:21. Izgledi domaćina da izbjegnu poraz bivali su sve tanji, ali ne potpisuju predaju, nego uzvraćaju istom mjerom i u trenutku, točnije u osam posljednjih minuta kada su Zamećani vodili s 25:22. U junaka, uz svesrdnu pomoć suigrača prometnuo se 19-godišnji Gabriel Buvinić s tri gola u završnici, te onaj Horozovićev za prvo vodstvo domaćina u 60. minuti. U tom preokretu je uvelike sudjelovao i vratar Milinković, ali je Negovan uspio 24 sekunde prije kraja izjednačiti, za podjelu bodova. U zadnjem je napadu Bošnjak pogodio mrežu kroz šumu nogu s deset metara, no prije nego su suci označili da se izvede dosuđeni udarac s devet metara.


Svaka od momčadi je imala svoje junake i na kraju gotovo zaslužena podjela bodova iako su gosti bili na pragu pobjede.