Izbornik Slovenije

Vujović: ‘Razmišljam o prekidu karijere. Od sudačkih grešaka mi izbija osip na rukama’

Ivana Vaupotić

Tri puta sam gledao snimku utakmice i nabrojao sam 19 sudačkih pogrešaka. Jako sam razočaran, od nervoze mi izbija osip na rukama. Zašto bih ugrožavao svoje zdravlje? – kaže Veselin Vujović



ZAGREB Prvi dan natjecanja u skupini C Europskoga prvenstva organizatorima je donio puno razloga za zadovoljstvo zbog odlično popunjenih tribina Arene Zagreb, a čelnicima EHF-a problem u obliku gnjeva izbornika Slovenije Veselina Vujovića koji tvrdi da je njegova reprezentacija izgubila utakmicu s Makedonijom (25:24) nakon besramne sudačke krađe. Štoviše, crnogorski stručnjak, koji je na prošlom Svjetskom prvenstvu odveo Sloveniju do bronce, jučer je sasuo dodatni rafal u rumunjske djelitelje pravde, Constantina Dina i Sorina Laurentiua Dinua.


– Tri puta sam gledao snimku utakmice s Makedonijom. Prvi put odmah nakon što je završila, drugi put u četiri sata ujutro i treći put uoči našeg prijepodnevnog treninga. Pritom sam bio izuzetno objektivan, a ipak sam nabrojao devetnaest sudačkih pogrešaka na našu štetu – rekao je Vujović slovenskim medijima u kasnim poslijepodnevnim satima nedjelje, nakon što je njegova reprezentacija odradila trening u Dvorani 2 Doma sportova.


Nagrada


Pitanja nije trebalo postavljati jer su Din i Dinu snažno stali na žulj temperamentnom izborniku Slovenije.




– Nisu nam dopuštali da brzo krećemo s centra, u potpunosti su zakočili naš način igre. Kada bi velike reprezentacije, poput Francuske, Njemačke ili Danske, imale takvo suđenje, nastao bi veliki skandal. Tada bi se tražile smjene sudačkih parova. Na našu veliku žalost, mi smo mali i moramo pognuti glavu bez riječi – dodao je Vujović, poručivši da sa svojim igračima ne namjerava razgovarati o utakmici s Makedonijom.


Kako sam tvrdi, Vujović je uoči prvog nastupa na Europskom prvenstvu imao loš osjećaj.


– Kada mi je direktor naše reprezentacije Uroš Mohorič poslao poruku s imenima sudaca, odmah sam rekao da smo u k…. Pozdrav sa sucima uoči utakmice također je bio čudan. Došli su do mene i rekli mi da su oni započeli sa suđenjem u isto vrijeme kada sam ja krenuo na svoj trenerski put. Dodali su i da se sada nalaze pri kraju karijere. Ne znam što su mi time htjeli poručiti, ali siguran sam da će ih EHF na ovom Europskom prvenstvu nagraditi suđenjem jedne od utakmica za medalje, kako bi im zahvalio za sve što su dali rukometu – ustvrdio je Vujović.


Mirovina


Sudeći prema završetku njegovog izlaganja, Din i Dinu možda nisu jedini koji uskoro idu u mirovinu.


– Nažalost, sudačka organizacija u Sloveniji, Europi i svijetu ima prevelik utjecaj na rukomet. Suci su postali važniji od trenera, igrača i navijača. Za vrijeme cijele karijere vodio sam velike bitke sa sucima i svaku sam izgubio. Iskreno, sada razmišljam da nakon ovog ciklusa završim svoj trenerski opus. Jako sam razočaran, a ovaj posao je previše stresan. Od nervoze mi izbija osip na rukama. Zašto bih ugrožavao svoje zdravlje? Ne treba mi to – objasnio je izbornik Slovenije.


U službenom izvještaju EHF-a piše da se na utakmici Slovenije i Makedonije u Areni Zagreb okupilo jedanaest tisuća gledatelja. Svi koji poznaju zemljopis lako mogu pretpostaviti koliko ih je stiglo iz Slovenije.


– Zbog njih mi je najviše žao. Došlo je pet-šest tisuća naših navijača koji su morali gledati pravu sudačku krađu – zaključio je Vujović.