Serija uspjeha

Valković nakon četvrte pobjede Zamećana: ‘Napad je najbolja obrana’

Igor Duvnjak

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Lijepa je ovo serija. Najvažnije nam je da pobjeđujemo. Sada samo trebamo tako nastaviti da što prije prebrinemo brige oko ostanka – kaže osebujni Valković



RIJEKA U zahuktaloj ekipi rukometaša »Zameta« široka je lepeza igrača koji su aduti zadovoljnih trenera Marina Miškovića i Valtera Matoševića. Jedan od kotača tog mehanizma je osebujni iskusnik Raul Valković, koji je prilikom uvjerljive pobjede s »Goricom« u nastavku suparničku obranu pekao na vatrici neizvjesnosti iznenadnim prodorima i golovima.


Rođen 1989. godine, nakon dolaska iz Matulja u »Zametu« igra svoju četvrtu sezonu. Ugostitelj po struci se sasvim posvetio rukometu, uz igranje trenira i Zamećane, generaciju 2004. godine, rukometni je romantičar, igrač vica, poteza, voli se nadigravati.


– Drago mi je razigrati suigrače, također volim igrati s pivotom »jedan na jedan« – kaže Raul Valković, za suigrače samo »Rale«. – Ne znam ima li uopće moj stil igre neki naziv. Ne robujem šablonama, neka akcija krene, ali ne šablonski. Ako se igraču otvori prostor neka puca, ne mislim da akcija mora završiti tamo gdje je to zacrtano. Drag mi je neočekivani potez, vic u igri.




Riječka momčad iz nastupa u nastup pronalazi prošlosezonsku stazu uspjeha, s »Goricom« je izborila već četvrti uspjeh u nizu. Prije toga u Europi je eliminiran »Bukurešt«, poslije čega su matirani »Ribola Kaštela« i »Rudar«. Zamećani su ovog puta publici priredili atraktivnu predstavu sa čak 35 golova i deset različitih autora. Tradicionalni rivali iz Gorice su jednostavno ostali bez teksta.


– Lijepa je ovo serija. Najvažnije nam je da pobjeđujemo. Mislim da smo i one početne utakmice na otvaranju prvenstva trebali odigrati malo bolje, ali što je, tu je. Sada samo trebamo tako nastaviti da što prije prebrinemo brige oko ostanka, da ne bude na kraju »drž, ne daj«. Čini mi se da nam je obrana malo slabija nego prošle sezone, ali napad je bolji. Imamo širinu, napadački smo dosta dobri, zabijamo dosta golova.


Prošle sezone smo bili manje efikasni, obrana je bila jača. Ova pobjeda od sedam golova razlike nije lako izborena. Srećom smo se odvojili u početkom nastavka i onda smo održavali tu prednost. Kada je riječ o obrani, Marin Đurica je držao našu sigurnost. Stalno brani dobro, tako je bilo i prošle sezone, kada su uspješni bili on i Slavić, no sada Đuro brani cijelu utakmicu pa to izgleda još bolje.


Valković i suigrači su dočekali prvenstvenu stanku sa sedam bodova, umorni su ali zadovoljni. Momčad je dobila odmor do srijede kada se počinje pripremati za nastavak utrke, gostovanje u Umagu 12. studenoga.


– Malo jesmo umorni, nakupilo se utakmkica i putovanja. Svakako da ovaj odmor dobro dođe. Pred nama su teške utakmice s Umažanima i Varaždincima. Tu je uskoro i duel kvalifikacija za Kup EHF-a s »Melsungenom«, atraktivna utakmica u kojoj i nemamo što izgubiti.


Prođemo li, to bi zaista bilo čudo, a ionako smo u Europi napravili više od očekivanja. U domaćem prvenstvu u svakoj utakmici idemo po dva boda. Volio bih da ponovimo prošlu sezonu, da uđemo u Ligu za prvaka i da je osiguramo što prije jer bi onda bilo lakše igrati, ne bi bilo opterećenja – poručio je zadovoljni Raul Valković.