Tko će na klupu

Riječka rukometna legenda Alvaro Načinović otkriva svoje favorite za izbornika hrvatske reprezentacije

Igor Duvnjak

ZLATNI U ATLANTI – Alvaro Načinović i Irfan Smajlagić / B. FILIĆ/PIXSELL

ZLATNI U ATLANTI – Alvaro Načinović i Irfan Smajlagić / B. FILIĆ/PIXSELL

Moji kandidati su Smajlagić ili Ivandija. Svaki od njih će biti neovisan u svom radu. Smajlagić je vrhunski stručnjak, a on još nije dobio priliku na klupi naše reprezentacije. Ili, isto tako radi čega izbornik ne bi bio Ivandija, koji je kvalitetna osoba i kvalitetan trener.



 Hrvatski rukometaši su još u fazi isčekivanja, čeka se odluka Saveza o novom izborniku nakon što je smijenjen Željko Babić. Ovoga je tanka crta dijelila od uspjeha, pobjede u polufinalu s Norveškom. Da je taj korak učinjen pravilno, bio bi slavljen kao heroj, ovako će brzo u zaborav. O temi reprezentacije itekako što ima reći riječka legenda Alvaro Načinović, koji je od njezina utemeljenja redovito godinama bio jedan od kovača njezinih velikih uspjeha.


– Tanka je linija između slave i neuspjeha. To je tako u sportu, često odlučuje jedna lopta. Nažalost, nismo uspjeli, cijela Hrvatska je navijala da Horvat zabije taj gol s Norvežanima, ali nije bilo tako – kaže Alvaro Načinović, u bogatoj karijeri olimpijski pobjednik, viceprvak svijeta, treći u Europi i klupski prvak Europe, trenutno sportski direktor »Kozale« o gorčini nakon Svjetskog prvenstva u Francuskoj. – Nakon utakmice sa Slovenijom počele su isplivavati na površinu neke stvari koje su bile prikrivene.


Alvaro je uz sve to suglasan s nekim kritikama koje su se moglo često čuti.




– Nije problem što smo mi bili četvrti, nego način na koji smo izgubili te posljednje utakmice, te ostavljeni dojam u vođenju tih dvaju susreta. To je problem. Nitko nema ništa protiv igrača i stručnog stožera, ali indikativno je da je to baš ovako završilo. Očito ima neraščišćenih stvari, nitko od njih još nije dao pravu izjavu. To je podsjeća na stanje poslije Olimpijskih igara, kada je u idućih mjesec, dva dana bilo bespotrebne tišine. To me asicira na onu situaciju, koja nije potrebna našem rukometu, pogotovo sada kada trebamo djelovati budući da smo dogodine domaćini Europskog prvenstva


Načinović nije od onih koji su za bivša rješenja, za povratak Lina Červara ili Slavka Goluže.


– Njih se spominje, a Savez će donijeti odluku. Zbog čega to ne bi preuzeo netko novi, koji do sada nije vodio reprezentaciju? To bi bilo osvježenje, a ja nisam za donedavna rješenja jer je premalo vremena prošlo da bi se sve to repriziralo. Zbog čega se ne bi dala šansa Irfanu Smajlagiću ili Silviju Ivandiji? Imamo imperativ zlatne medalje, kojeg smo si sami stavili pred sebe. Uostalom, kvaliteta naše ekipe, pod uvjetom da svi budu zdravi i spremni, daje nam pravo da smijemo pucati na najviši plasman.


Načinović ima što reći o svojim kandidatima za prestižno mjesto za kormilom hrvatske reprezentacije.


– Moji kandidati su Smajlagić ili Ivandija. Svaki od njih će biti neovisan u svom radu. Smajlagić je vrhunski stručnjak, a on još nije dobio priliku na klupi naše reprezentacije. Ili, isto tako radi čega izbornik ne bi bio Ivandija, koji je kvalitetna osoba i kvalitetan trener. Na kraju krajeva, on s Vladimirom Jelčićem i Marijom Kelentrićem vodi »PPD Zagreb«, čiji igrači će vjerojatno, ja se tako nadam, činiti veći dio naše reprezentacije – poručio je Alvaro Načinović.