Ima razlog za zadovoljstvo

Predsjednik MRK Zamet Vedran Devčić: “U predvorju smo SEHA lige”

Igor Duvnjak

 Dečki su puni energije, uglavnom smo bez ozljeda, a za razliku od nekih konkurenata, imamo i jako dugu klupu. Imajući to u vidu, imamo se pravo nadati žestokoj borbi za treće mjesto, odmah iza »PPD Zagreba« i »Nexea« – optimist je Vedran Devčić



RIJEKA Po onoj »ako laže koza ne laže rog«, rezultati rukometaša »Zameta«, ulazak u Ligu za prvaka tri kola prije kraja Premijer lige, govore sami za sebe. Vedran Devčić sa zadovoljstvom čeka 22. travnja, kada će obilježiti biti dvije godine od kada je postao predsjednik kluba. Pritom se ne zadovoljava ostvarenim, spominje se čak SEHA liga, natjecanje koje je za riječkog ligaša proteklih sezona bilo znanstvena fantastika.


– U najtežoj sezoni opće borbe za ostanak, u kojoj će šest od četraest premijerligaša izgubiti status u elitnom razredu, mi smo lakoćom osigurali Ligu za prvaka – kaže Vedran Devčić. – Vraćamo »Zamet« u vrh hrvatskog rukometa. Sve to u godini kada se hrvatski rukomet vratio u vrh europskog, svjetskog rukometa.


Ne tako davno »Zamet« je ušao u slijepu ulicu, u sportskom i organizacijskom smislu. Sada mu se otvaraju vedri vidici.




– U nepune dvije godine nova uprava klub koji je bio pred bankrotom dovela je do predvorja SEHA lige. Zahvaljujem Gradu Rijeci i našem najvećem i dugogodišnjem sponzoru INA-i, bez kojih ovo ne bi bilo moguće. U klubu smo srezali sve troškove, oslonili smo se na domaće igrače, a proračun smo stavili u realne okvire. Voljeli bismo da ovu lijepu uspješnu riječku sportsku priču podupiru i riječki gospodarstvenici. Pozivamo stoga riječke sponzore, koji će uz društveno odgovorno poslovanje kao dio svakog uspješnog biznisa, prepoznati stvarni makretinški interes za svoju promociju na utakmicama skorašnje Lige za prvaka. Nadamo se punoj dvorani Centra Zamet i pozivamo ih da nas podrže. 


Uspjesi momčadi trenera Marina Miškovića i Valtera Matoševića su naišli na odjek među ovdašnjim ljubiteljima rukometa.


Rijeka rukometni grad


– Želimo gledatelje vratiti na tribine, tu smo na dobrom putu. Sjećam se onih dana kada se za neke utakmice nije moglo lako doći do ulaznice, kada je Dvorana mladosti bila krcata, a u njoj je »gorjelo od silne energije«. Želimo ponovno igrati takve utakmice, napuniti rukometni dom na Zametu.  



»Zamet« je zadovoljan činjenicom da je Mirza Džomba, kojega je klub kandidirao, izabran na čelo Županijskog rukometnog saveza.– Klub realno jako dugo nije postojao na karti rezultata, utjecaja i moći unutar Hrvatskog rukometnog saveza. Želimo li razvijati dugogodišnju uspješnu rukometnu priču, moramo imati utjecaja u HRS-u te dobre odnose sa »PPD Zagrebom«. Stoga se i rodila ideja da vratimo Mirzu Džombu u riječki i županijski rukomet i kandidiramo ga za predsjednika ŽRS-a. Imajući u vidu njegovu energiju, volju i utjecaj te poznanstva, ne sumnjamo da smo povukli pravi potez i napravili korak prema jednoj višoj razini – kaže Devčić.


Prvi čovjek kluba pritom ističe okruženje u kojem »Zamet« djeluje, bogatu tradiciju, temelje na kojima stoji ovaj sport u gradu, kao razgranatu djelatnost.


– Po broju osvajača medalja na Olimpijskim igrama, svjetskim i europskim prvenstvima Rijeka je rukometni grad. Također, i po broju djece i natjecanja, po aktivnosti rukometnih klubova i po rezultatima s mlađim dobnim skupinama na državnoj razini. U Rijeci iznimno dobro i masovno s mladima rade »Kozala«, »Trsat« i »Pećine«. Ranije je to bio i »Kvarner«, koji sada živi drugi život u Kostreni.


Iz tog bazena će, očekuju u klubu, izaći nasljednici ranijih riječkih rukometnih asova svjetskog kalibra.


– Budućnost želimo graditi na našim igračima, onima iz Rijeke i ove regije. Cijela sadašnja naša ekipa je sastavljena od domaćih igrača. U ovoj sezoni smo afirmirali  Filipa Glavaša, koji je sada pozvan u kadetsku reprezentaciju. Prilike su izvrsno iskoristili još mlađi, Patrik Martinović i Fran Lučin, kojima je tek 16 godina. Želimo svake godine afirmirati jednog, dva mlada igrača. Luka Mrakovčić je iz naših redova otišao u »Metalurg« i igrao je Ligu prvaka. Htjeli bismo i dalje proizvoditi igrače takve kvalitete, a da u toj proizvodnji i »trgovini«, ako oni odu u neke velike klubove, koristi ima i naš klub.


Bez imperativa


Devčić je na valu optimizma, nada se novim iskoracima mlade momčadi Zamećana.


– Primarni cilj na početku sezone bio nam je osigurati ostanak, a bez opterećenja smo izborili ulazak u Ligu za prvaka. Sada se isto tako, bez opterećenja i imperativa, pripremamo za ovu ligu. Dečki su puni energije, uglavnom smo bez ozljeda, a za razliku od nekih konkurenata imamo i jako dugu klupu. Imajući to u vidu, kao i dosadašnje rezultate, imamo se pravo nadati žestokoj borbi za treće mjesto, odmah iza »PPD Zagreba« i »Nexea«.


SEHA liga je svakako natjecanje koje bi pobudilo itekakvo zanimanje publike u Rijeci.


– Još je prerano razmjišljati o SEHA ligi, prije svega iz financijskih razloga. Ali, sjetimo se prošle sezone, kada je jedna utakmica, ona između »Varaždina« i »Nexea« u Varaždinu, odlučivala o našem drugom predstavniku u SEHA ligi, a na kraju su ipak dobili Našičani. Zamislite situaciju da u posljednjem kolu igramo na Zametu odlučujući susret »Zamet« – »Nexe« pred 2500 gledatelja – s osmijehom je poručio Vedran Devčić.