Stručnjak iz Rijeke

Novi angažman riječkog rukometnog trenera: Igor Dokmanović postao prvi trener Kosova

Igor Duvnjak



RIJEKA Igor Dokmanović postao je prvi trener rukometne reprezentacije Kosova, riječki stručnjak je tako u Prištini započeo svoju novu inozemnu epizodu budući da je ujedno i trener norveškoga drugoligaša »Bergsoja«. Dokmanović se tako našao u momčadi koja čini prve korake na međunarodnoj sceni poslije priznanja ove mlade države, a ujedno i svoju dosadašnju klupsku karijeru obogaćuje reprezentativnim dosezima. Ujedno je i kosovski poziv priznanje svemu dosadašnjem radu, očito je ostavio dobar dojam koji se iz Rijeke čuje sve od Norveške pa do Kosova


Za Dokmanovićem je, inače, dugi rukometni put započet još davno među vratnicama »Zameta«, čiji je mrežu uspješno čuvao godinama u prvoligaškoj konkurenciji. Isto tako, bio je i itekako istaknuti vratar »Crikvenice« iz njezinih najuspješnijih dana, iz sezona kada su Kirci s nizom kvalitetnih i iskusnih pojačanja, poput Alvara Načinovića i Mladena Prskala s Marijom Brozom, Zvonimiorom Kutijom i društvom igrali zapaženu rolu u elitnom razredu i bili su tvrdi orah i najboljima uj svojoj novoj dvorani. Igor je potom pošao u trenerske vode, započevši s radom baš u svom matičnom klubu. Vodio je mlađe selekcije »Zameta« iz kojih je potekao niz kvalitetnih igrača raznih generacija, potom je kratko preuzeo i prvu ekipu Zamećana, dok u Rijeku nije doveden legendarni Irfan »Pipe« Smajlagić, koji je kasnije otišao iz »Zameta«. Dokmanović je nakon toga preuzeo i prvu ekipu »Crikvenice« za koju je nekada branio, vodio ju je u Prvoj ligi – jug. Poslije ovih domaćih epizoda odlučio se za odlazak u Norvešku, kao i brojni njegovi razni zametski prethodnici od Marijana Sedjaka, Željka Tomca, Igora Terzića pa nadalje, nakon čega je Dokmanoviću uslijedio i poziv u stručni stožer Kosova.


– Izbornik Kosova je Taib Ramadan, a ja sam glavni trener – poručio je Igor Dokmanović iz Prištine, gdje odrađuje prve pripreme s novopečenom reprezentacije Kosova.




– Do svega je došlo sasvim slučajno. Taib i ja se, naime, poznajemo već dugi niz godina. On je prije bio izbornik australske reprezentacije i upoznali smo se još prije pet godina kada sam bio u Australiji. Održali smo konkakt sve do danas i u studenome me nazvao i pitao da li bih htio pomoći. Relativno brzo smo se dogovorili, barem za ovu akciju koja je pred nama. Riječ je o pretkvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2019. godine, što će se igrati u Norveškoj i Danskoj. Ovaj turnir se igra se u Portu, osim domaćina Portugala i nas, igraju još Poljska i Cipar, nadmetanje se održava od 12. do 14. siječanja. Ovdje se prvi tjedan sastoji uglavnom od rada na fizičkoj pripremi, a onda slijedi specifični rad na uigravanju.


Igor Dokmanović je u stručnom stožeru kosovske reprezentacije, ali će, naravno, nastaviti raditi i u svom matičnom norveškom klubu, koji vodi u drugoligaškom natjecanju.


– Moja norveška opcija i dalje stoji, tamo sam otišao prije godinu i pol dana – poručio je riječki trener radeći na kosovko – skandinavskoj relaciji.