Pobjeda rukometaša

Nije se ponovio Katar: “Kauboji” u zadnjim sekundama na jedvite jade svladali Argentinu

Hina

Reuters

Reuters



Hrvatska muška rukometna reprezentacija u susretu je 2. kola skupine A na olimpijskom turniru u Rio de Janeiru svladala Argentinu sa 27-26 (14-15).


Hrvatska je nakon teškog poraza od Katara (23-30) u prvom kolu na jedvite jade svladala Argentinu u drugom. Pogodak za pobjedu postigao je Domagoj Duvnjak iz sedmerca devet sekundi prije kraja dvoboja.


Prethodno su Argentinci imali napad za pobjedu, izvukli su vratar a kako bi imali igrača više u polju, ali je Duvnjak presjekao dodavanje Pizarra za Portelu na liniju šest metara, Portela je napravio grub prekršaj na Duvnjaku, a prema novim pravilima to znači sedmerac jer su argentinska vrata bila prazna. U preostalom vremenu Argentina nije uspjela izvesti suvislu akciju i Hrvatska je upisala pobjedu.




Niti u utakmici protiv Argentine hrvatski rukometaši nisu prikazali igru koja bi nudila optimizam za nastavak natjecanja. Većim dijelom utakmice bili su u zaostatku, a samo su u jednom navratu, sredinom drugog poluvremena, imali dva pogotka prednosti (24-22 u 43. minuti).


Utakmica je loše počela za Hrvatsku, s pregršt izgubljenih lopti u čemu je prednjačio Duvnjak, pa je Argentina bila u laganom vodstvu. Kada su Štrlek i Horvat postigli po pogodak iz sedmerca za vodstvo 6-5 činilo se kako bi stvari trebale krenuti u boljem smjeru, ali dogodilo se upravo suprotno. Argentinci su serijom 4-0 pobjegli sa 9-9 na 13-9, te je prijetilo da odu s velikom razlikom na odmor. Ipak, Štrlek i Čupić su pogodili s krila, pa je Štrlek realizirao jedan protunapad i Hrvatska je smanjila na jedan razlike.


U nastavku se većinom igralo u egalu, a kada je Štrlek iz još jedne kontre pogodio za 24-22 ponovno se činilo da će Hrvatska »prelomiti« utakmicu. No, tada je argentinski vratar Schulz zaredao s nekoliko obrana i Argentina je ponovno povela sa 25-24. Minutu prije kraja je kod rezultata 26-26 Schulz obranio i udarac Stepančića, te ponudio svojim suigračima napad za pobjedu kojega ovi nisu znali iskoristiti.


Manuel Štrlek je sa sedam golova bio najefikasniji kod Hrvatske, dok je Federico Fernandez zabio osam pogodaka za Argentinu.


Ranije su Francuska i Danska bez problema stigle do drugih pobjeda, Francuska je sa 35-20 (16-13) svladala Katar, dok je Danska sa 31-23 (17-10) bila bolja od Tunisa.


Francuska i Danska sada su na vrhu skupine sa po četiri boda, Katar i Hrvatska imaju po dva, a Argentina i Tunis su bez bodova.


Hrvatska će u 3. kolu igrati protiv Danske u četvrtak od 19.40 sati po hrvatskom vremenu.


HRVATSKA – ARGENTINA 27-26 (14-15)Future ArenaHRVATSKA: Stevanović, Pešić; Duvnjak 3 (1), Stepančić 4, Kopljar, Gojun 1, Horvat 2 (1), Karačić 1, Štrlek 7 (1), Čupić 4, Mamić 1, Slišković, Brozović 1, Kozina 3ARGENTINA: Schulz, Garcia; F. Fernandez 8 (5), Pizarro 6, S. Simonet 2, P. Portela, P. Simonet 6, Querin, Vieyra 2, J. Fernandez 1, Vidal 1, Carou, A. Portela, VaisteinSUCI: Rashed i Elsayed (oba Egipat)SEDMERCI: Hrvatska, 3/5, Argentina 5/5. ISKLJUČENJA: Hrvatska 6 minuta, Argentina 8 minuta Nakon ove utakmice možemo samo rasti, samo treba imati vjere u sebe, kazao je izbornik hrvatskih rukometaša Željko babić nakon pobjede nad Argentinom (27-26). »Točno je da smo imali sreće i svakako je točno da ovu utakmicu nije bilo lako za gledati, ali ovaj turnir je proces u kojem mi možemo samo biti bolji. Protiv Katara sam preuzeo odgovornost za poraz, a s Argentinom smo imali i malo sreće, no to je sport, negdje izgubite, a negdje dobijete. Glavno je da su se momci borili i pokazali kako se igra za Hrvatsku. Sada nam slijede klasici s danskom i Francuskom, te ćemo nakon tih utakmica znati na čemu smo. Ako dobijemo Dansku već smo praktički u četvrtfinalu«, kazao je Babić, koji je prfobao neuobičajenu varijantu sa sedam igrača u polju bez vratara.

»Slažem se, nije se pokazalo uspješno, ali to ne znači da u sljedećoj utakmici to neće funkcionirati«.


Domagoj Duvnjak je zabio pobjednički sedmerac devet sekunda prije kraja.


»Ja obično ne pucam sedmerce, ali se dogodilo da oni koji pucaju na ovoj utakmici nisu bili pravi, što se i događa u ovakvoj utakmici kada igrate s ekipama protiv Argentine. Trener mi je deset minuta prije kraja rekao da ja pucam sedmerce, Što se tiče moje igre spreman sam i imam svježinu, ali me šut ne ide. No imam snage i to me veseli. Vjerujem da ćemo protiv Danaca već vidjeti pravu Hrvatsku«, kazao je Duvnjak.


»Ova pobjeda će nam dati podsticaj i samopouzdanje koje smo izgubili porazom protiv Katra. Naša obrana 6-0 nije funkcionirala, jer su nas probijali, ali je bilo puno bolje s 5-1. Ipak se u našoj igri još osjeća grč, i mi možemo daleko, daleko bolje. Što turnir bude odmicao, vjerujem da ćemo rasti«, kazao je Marko Kopljar.Dvoboj Hrvatske i Argentine igrao se u nogometnoj atmosferi jer je, pored oo 2000 Argentinaca i možda desetak Hrvata, u dvorani bila i skupina od 100-tinjak vatrenih Brazilaca, koji su zdušno bodrili našu reprezentaciju i navijali protiv svojih velikih sportskkih suparnika. Ti brazilski navijači su čak naučili čak i poklič »U boj, u boj…«, pa se izostanak naših navijača nije ni osjetio.