Odlazi najbolji strijelac

Mateo Hrvatin: Razočaran sam, ali Zamet će uvijek biti moj klub

Igor Duvnjak

Skupilo mi se puno toga. Bio sam i povrijeđen. Samo sam htio biti na čistu, da mi se nakon svih tih godina samo kaže: Trebaš nam ili ne trebaš – kaže Hrvatin 



RIJEKA  Mateo Hrvatin zaključio je svoju najdužu epohu u bogatoj karijeri, nakon čak četrnaest sezona, uz jednu kratku epizodu u »Zagrebu«, odlazi iz matičnog »Zameta«. Veliki Zamećanin, popularni mu barba Joško, nije ga se nagledao prošlih mjeseci. Rukometni golgeter s lijevog krila u posljednjoj sezoni nije puno igrao, nakupilo se nezadovoljstva, ali o tome nije nikada želio govoriti javno. Niti na oproštaju sa »Zametom«, u kojem je čak sedam sezona bio najbolji strijelac, nije htio glasno polemizirati. 


   – Došlo je vrijeme za rastanak. Odlučio sam teška srca, ali tako je. Bilo je tu raznih stvari proteklih mjeseci, raznih turbulencija – kaže Hrvatin, koji nije u klubu dočekao 33. rođendan. Iskusno krilo je, naime, rođeno baš na Veliku Gospu 1980. godine. – Dosta sam dugo razmišljao i shvatio da je stvarno vrijeme za rastanak. Klub se okreće nekoj novoj politici, onoj da igraju mladi dečki. Mislim da je to ispravno. Ponavljam, teška srca odlazim, ali to se moralo dogoditi. 


  Teška odluka


Hrvatin nije bio u milosti trenera Irfana »Pipe« Smajlagića, nije puno igrao, a razloge odlaska zna on sam. 





Osim Matea Hrvatina, u »Crikvenicu« odlazi i ljevoruki Igor Montanari. Riječ je o zapaženom desnom krilu golgeterskih kvaliteta, koji se afirmirao u »Crikvenici«, imao je i inozemnu epizodu, a sada se vraća u matični klub iz kojega je otišao prije tri sezone. U »Crikvenicu« odlazi i iskusni riječki vratar Igor Saršon, koji se po povratku u »Zamet« iz »Senja« baš i nije nabranio. Odlazak trojice Zamećana u dva ranga niže natjecanje dosta govori o financijskim odnosima klubova. Iz Rijeke oldazi i bek Ivan Ćosić, želi u susjedni »Buzet«, dok iskusni srednji vanjski Davor Šunjić još dvoji. Radi na Rabu, ne vraća se do 1. rujna, a tada će odlučiti u koji će klub. Čitavom nizu imena treba dodati pivota Marina Sakića i desnog beka Marina Kružića, koji su otišli u »Nexe«, i dobije se zapažena sedmorka. Skeptik bi samo slegnuo ramenima i rekao: »Bježanija«. 



   – Unatrag šest-sedam mjeseci izdogađale su mi se neke stvari za koje niti u snu nisam očekivao da će mi se dogoditi – poručio je Teo dodajući da je već odavno odlučio napustiti riječkog premijer ligaša. – Ja sam nekako već u veljači donio odluku o odlasku. Skupilo mi se puno toga, bilo je tu dosta promjena. Nisam bio zadovoljan s načinom na koji se sve to izdogađalo. Bio sam i povrijeđen. Samo sam htio biti na čistu, da mi se nakon svih tih godina samo kaže: Trebaš nam ili ne trebaš. Ja sam za svaku opciju. Puno sam razmišljao, skupilo mi se dosta toga. Odlučio sam. S druge strane, ljudi iz »Crikvenice« stvarno su se založili za mene, vidio sam veliku volju i želju da me dovedu u svoj klub. Uhvatili su me u razdoblju kada sam bio zakrčen sa »Zametom« i nisam se uopće htio vraćati na staro. Mislim kako je vrijeme da odem svojim putem.   

Dobre želje


Sigurno je samo da Hrvatin odlazi razočaran.


    – Splet okolnosti koji se dogodio doveo me do toga da sam počeo razmišljati da više ne igram u »Zametu«. Ne bih ulazio u detalje, nisam taj tip. Razočaran jesam. Na kraju je klub ponudio korektne uvjete, pokazali su želju da me zadrže, ali ja sam već odlučio. Zahvaljujem im na ponudi, stvarno su me iznenadili. Rastajemo se na korektan način. Oduvijek sam htio da to bude na normalan, kulturan način. 

   Po onoj »nikad ne reci nikad«, Mateo ne zatvara vrata iza sebe. 


   – »Zamet« je moj klub i uvijek će biti moj klub. Jednog dana ću se vratiti u klub. U 14 godina bilo je svakakvih situacija, od borbe za ostanak do Europe, do lijepih uspjeha i finala Kupa. Ova situacija? Opća situacija u državi i u Europi nije dobra, zbog toga ispašta i sport. Nadam se da će se u klubu posložiti, da će biti varijanta »manje novaca, puno rada«, da će biti »krampanja«. Neka se istrpi godina-dvije da se izađe na pravi put. U sedam sezona sam bio najbolji strijelac, mislim da sam dao obol »Zametu«. Ja mogu otići iz Zameta, ali »Zamet« nikada neće otići iz mene. Svim srcem želim da stasa i bude kompletan klub.