Trsaćanin na vratima Kauboja

IVAN STEVANOVIĆ Bit će teško, svi misle da su Brazilci autsajderi, ali oni to zapravo nisu

Igor Duvnjak

Ivan Stevanović/Foto Arhiva NL

Ivan Stevanović/Foto Arhiva NL

Jako su nezgodna ekipa s nekakvim španjolskim štihom rukometa. U prvom kolu su namučili Francuze, oni su ih na kraju jedva pobijedili s jedan, dva gola razlike. S njima će to sigurno biti jedna teška utakmica – poručio je Ivan Stevanović



RIJEKA Hrvatski rukometni reprezentativci su nakon feštanja velike pobjede nad Španjolskom u Münchenu jučerašnji dan proveli u »tramakanju«, ostavili su za sobom ovaj bavarski centar i doputovali u Köln gdje se misle pograbiti za ulaznice koje vode u polufinale Svjetskog prvenstva. U ekspediciji izabranika izbornika Lina Červara je i poznati, iskusni riječki vratara Ivan Stevanović koji sa suigračima uživa u dosadašnjim uspjesima, nadajući se novim radostima uoči novih utakmica, počevši od one nedjeljne s Brazilom. On i prijatelji su doputovali prtljage pune uspjeha, ostvarili su svih pet pobjeda, prenose iz Münchena maksimalna četiri boda.


– Doputovali smo u Köln, nismo se dugo vozili, ali je putovanje potrajalo – trsatski je eho iz reprezentacije Ivana Stevanovića, sadašnjeg vratara švicarskog »Schaffhausena« jučer oko 14 sati. – Išlo se na autobus do zrakoplovne luke, pa onda poslije leta do hotela čekajući da se skupe sve reprezentacije. Nakon svega smo stigli u hotel s tim da smo noć nakon utakmice zaspali oko 2 sata poslije ponoći. Naime, dok smo se iz dvorane vratili u hotel, bila je ponoć, dok smo nešto pojeli već je bilo dva sata.


Predobra obrana


Naravno da se nakon tolikih dana i napornog ritma non-stop igranja nakuplja umor kod igrača.




– Umorni jesmo, ali dobro je što imamo ta dva dana odmora. To nam jako puno znači da se regeneriramo i onda možemo ići po bodove s Brazilom u toj prvoj utakmici druge faze prvenstva. Nakon toga će se za prolazak vjerojatno sve rješavati u drugoj utakmici protiv Nijemaca.


Španjolska je uvjerljivo nadigrana, razlika je mogla biti i veća kao da nije riječ o prvacima Europe.


– To je bila jako teška utakmica, ali mislim da smo dominirali od prve do posljednje minute. Moram priznati da dugo nisam vidio Španjolce da su bili tako nemoćni jer su oni u rukometnom svijetu poznati kao izvrsni taktičari. Imaju »izračunato u milimetar« kako treba igrati protiv koga, ali ovog puta je obrana bila predobra. Bili smo preagresivni čitavih 60 minuta i na kraju smo zasluženo pobijedili. Čak je razlika mogla biti i veća jer smo u jednom razdoblju, jedno desetak minuta, bili bez primljenog gola.


Sjajna sezona


U rukometu, tako i u ovoj reprezentaciji, vratari su itekako važna karika u igri. Pritom je iskusni Marin Šego svojim obranama izazvao salve pohvala, izluđujući suparničke napadače svojim sjajnim intervencijama.


– Šego ima super sezonu u »Szegedu«, koju je okrunio prelaskom u »Montpellier«. Brani fantastično cijelo prvenstvo. Ja mu pomažem koliko mogu da ga odmorim za one utakmice koje su nama ključne. Znamo da je bez takvih vratara teško doći do nekog boljeg rezultata, pogotovo sada na ovim utakmicama koje nam slijede gdje se praktički gleda svaka lopta. Nadam se da ćemo i on i ja zadržati formu i fokus da pokušamo nekako još ovih tjedan dana odigrati kako treba.



Izbornik hrvatske muške rukometne reprezentacije uoči drugog kruga Svjetskog prvenstva u Njemačkoj i Danskoj umjesto Halila Jaganjca u sastav je pozvao Kristijana Bećirija, koji je jučer navečer već bio na prvom treningu hrvatske reprezentacije u Kölnu.


Jaganjac nije konkurirao za nastup niti tijekom prvog dijela natjecanja, on i Ivan Slišković su bili proglašeni prekobrojnima po dolasku u München, a kako je izbornik Červar odlučio da mu ne treba niti u drugoj fazi, omogućeno mu je da se vrati u klub i priključi pripremama Nexea za nastavak sezone.



U Münchenu je Hrvatska imala fantastičnu podršku s tribina, Stevanović se nada da će navijači ovako pomagati i dalje.


– Naravno da se nadamo da će i u Kölnu biti ovako. Zapravo ne znam da li je to uopće moguće jer u Münchenu kao da smo igrali doma. Na svim utakmicama, počevši od onih najslabijih pa do najjačih suparnika, dvorana je bila stalno popunjena. Veliki je tu dio bio naših ljudi. Ne znam koliko ih je bilo na ovoj posljednjoj utakmici, ali ja mislim da ih je sigurno bilo sedam, osam tisuća od onih dvanaest tisuća u dvorani. Atmosfera je bila fantastična i naravno da nam je bilo zadovoljstvo igrati.


Pred Šegom, Stevanovićem i igračima u polju ispred njih su sada redom Brazil, Njemačka i onda Francuska.


– Za nas je dobro što imamo ova dva dana pauze. S Brazilom će biti teško. Svi misle da su oni autsajderi, ali oni to zapravo nisu. Sjećamo se da su na Olimpijskim igrama igrali jako dobro. Jako su nezgodna ekipa s nekakvim španjolskim štihom rukometa. U prvom kolu su namučili Francuze, oni su ih na kraju jedva pobijedili s jedan, dva gola razlike. S njima će to sigurno biti jedna teška utakmica. Naravno, nama bodovi puno znače tako da moramo njih pobijediti u toj prvoj utakmici, a onda ćemo vjerojatno protiv Nijemaca pokušati osigurati još koji bod koji bi nam možda donio to željeno polufinale – poručio je Ivan Stevanović.