Povratak prvaka

Fešta od rukometa: Ivanu Stevanoviću najtopliji pljesak

Igor Duvnjak

Foto: Damir Škomrlj

Foto: Damir Škomrlj

Favorit je pobijedio, a publika je otišla zadovoljna sa sportske fešte, videći vrhunski rukomet i niz atraktivnih poteza s obje strane



RIJEKA Doajeni ovdašnjeg rukometa, Simeon Kosanović, koji je ranih sedamdesetih vodio Zamećanke u Prvoj ligi ondašnje Jugoslavije, njegovi prijatelji, Ivan »Dundo« Munitić, koji je s »Kvarnerom« u dva navrata ulazio u Prvu ligu bivše države, te znani rukometni »šjor Praljak« došli su puno prije početka ogleda »Zameta« s »PPD Zagrebom«, državnim prvakom od kada je neovisne Hrvatske.



Utakmica 5. kola Lige za prvaka: Zamet – PPD Zagreb 26:37 (12:18). Dvorana na Zametu. Gledatelja 1.000. Suci (Gubica), Milošević (Osijek).ZAMET: Đurica, Martinović 1 (1), Uzelac, Lončarić 2, Tubić 3, Stojanović 2, Glavaš 4 (2), L. Kovačević 3, Golik 2, Jelušić 6, Slavić, Grozdek 1, Majić, Begić 2, Miličević. PPD ZAGREB: Mihić 5, Sabljić, Vujić 6, Kontrec 3, Šprem 3, Stevanović, Šebetić 7, Ivić, Raković 3, Horvat 1, Šušnja 2, Valčić, Mandalinić 6 (1), Vrdoljak, A. Kovačević, Pavlović 1.Isključenja: Zamet 6, PPD Zagreb 4 minute. Sedmerci: Zamet 3 (3), PPD Zagreb 2 (1).


Tu je bio i Damir Čavlović »Đovi«, koji je nekada u Splitu vodio Ivana Balića i Petra Metličića, a sa Zamećanima ostvarivao zavidne uspjehe.




Za njih je dolazak dvostrukog prvaka Europe, koji u Rijeci nije igrao od 9. travnja 2011. godine, kada je pobijedio 38:31, bio jak magnet. Nisu mu odoljeli mnogi, znana kozalska rukometna imena, Romano Rubinić, Jadranko Radaković, Adem Havić, otac višestruke reprezentativke Dine Havić, Alen Tomaš, koji u »Kozali« vodi skorašnjeg Parižanina Halila Jaganjca, Dražen Radojčić, svi su bili na gusto popunjenim tribinama, koje su od srca pozdravile igrače trenera Veselina Vujovića, koji su ih oduševljavali na TV ekranima ulaskom u četvrtfinale Lige prvaka, od koje su se časno oprostili u nadmetanjima s »PSG«-om, kao i u dresu reprezentacije osvajanjem bronce na Europskom prvenstvu i plasmanom na Olimpijske igre.


Naravno, najtopliji pljesak bio je na spomen riječkog golmana u dresu prvaka Ivana Stevanovića, koji je svojim obranama obilježio uspješnu hrvatsku rukometnu sezonu. Ambijent je bio lijep, Zamećani u ovakvom dekoru još nisu igrali ove, za njih uspješne sezone.


Domaćini su, prema najavama, istrčali bez oboljelog golgetera s krila Matea Hrvatina, a momčad je prisilno dodatno podmlađena jer je Raul Valković ozlijedio gležanj. Raspucani bombarder Petar Jelušić je uz svirku s tribina u tri navrata na početku donio minimalnu prednost Zamećanima, a favoriti su poslije triju izjednačenja prvi puta poveli u 7. minuti golom Vujića za 3:4. Motivirana domaća mladost je pružila odličan otpor u prvom dijelu velikom apsolutnom favoritu, koji je na odmor otišao prednošću 18:12.



– Bila je to prava utakmica, rukometna fešta. »PPD Zagreb« je došao nakon niza godina, vidi se da je magnet za riječku publiku. Pružili smo dostojan otpor u granicama mogućnosti. Nema Hrvatina, Uzelac nije mogao igrati u nastavku radi bolova, nemamo ni Valkovića i Stipčića – rekao je Valter Matošević. – Odigrali smo finu, mušku utakmicu, možemo biti zadovoljni. Igrali su i najmlađi, Martinović, Tubić, Begić, Majić, Grozdek, svi su dali obol.


Ne treba im veća motivacija od ove da vide na kojoj razini mogu igrati. Nedavno su gledali te igrače s »PSG«-om, s kojim su »zagrebaši« odigrali odličnu utakmicu. Mislim da je velika stvar što su sada naši dečki igrali protiv takve ekipe. To im može biti podstrek za rad i trening. 


– »Zamet« je igrao dobru utakmicu. Mi smo se dozirali, bez obzira koliko inzistiram da odigramo maksimalno u svakoj utakmici. Očigledna je razlika u kvaliteti, taj psihološki pristup moramo mijenjati – rekao je Veselin Vujović. – Malo smo odmarali igrače, spremamo se za Kup. Sve u svemu, bila je to dobra utakmica, zadovoljan sam.



Naravno, prednost u kvaliteti na strani gostiju je izvan svake diskusije, rastrčani »bijeli« su povećavali razmak, no u 49. minuti Zamećani su smanjili na 28:23, a Marin Đurica je obranio sedmerac Mandaliniću. Do kraja su »zagrebaši« ipak nadmašili inspiriranu riječku mladost 37:26. Domaća klupa je, naime, kao i s »Nexeom« dala priliku i onim najmlađima. Favorit je pobijedio, a publika je otišla zadovoljna sa sportske fešte, videći vrhunski rukomet i niz atraktivnih poteza s obje strane.