Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 1
Sutra: 2° 2° 1
22. siječnja 2020.
Izbornik

Červar: Osam reprezentacija može osvojiti europski naslov, za nas nema zaobilaznog puta

Červar: Osam reprezentacija može osvojiti europski naslov, za nas nema zaobilaznog puta
Červar: Osam reprezentacija može osvojiti europski naslov, za nas nema zaobilaznog puta
Autor:
Objavljeno: 4. siječanj 2018. u 19:27 2018-01-04T19:27:18+01:00

 Izbornik hrvatske muške rukometne reprezentacije Lino Červar u četvrtak je izjavio kako postoji osam reprezentacija koje mogu osvojiti Europsko prvenstvo koje će se igrati u Hrvatskoj od 12. do 28. ovog mjeseca te da je dobio mnoštvo čestitki u kojima se izražava želja da naša reprezentacija konačno osvoji zlatnu medalju na EP-u, jedino odličje koje joj nedostaje.
»Dobio sam mnogo čestitki od naših ljudi u kojima se priželjkuje europska zlatna medalja koja nam nedostaje, ali ja to nisam osjetio kao neki pritisak nego kao ljubav prema našoj reprezentaciji. No, ja bih bio bahat da o tome otvoreno govorim«, rekao je Červar na konferenciji za novinare u Splitu.
Po njegovom tumačenju, trenutačno neke druge reprezentacije imaju možda i jače argumente za osvajanje europskog naslova, ali to ne znači kako i Hrvatska nem takvih argumenata.

»Svi bi mi htjeli najviše, i ja bih htio, ali nisam za to da sami sebi stvaramo pritisak jer igrači trebaju razmišljati o pretvaranju svoje motivacije i koncentracije u igru sa što manje grešaka,« kazao je Červar. i dodao kako osam reprezentacija konkurira za naslov.
»Kandidat broj jedan je Francuska, a tu su onda Njemačka, skandinavske zemlje, Slovenija, Španjolska i Hrvatska«, smatra Červar.
»Hrvatska u skupini igra protiv Švedske koja je blistala na zadnjem Europskom prvenstvu, ako prođemo u drugi krug čekaju nas svjetski pravci Francuzi ili svjetski doprvaci Norvežani, ako prođemo u polufinale onda idemo na Njemačku, Dansku ili Španjolsku, a ako uđemo u finale opet će nas čekati netko iznimno jak. Znači, nema zaobilaznog puta niti laganice, ako želiš biti europski prvak moraš pobijediti najbolje reprezentacije svijeta,» objasnio je hrvatski izbornik tumačeći perspektive hrvatske reprezentacije na predstojećem EP-u.

Istaknuvši kako hrvatska reprezentacija nema zvijezda nego je njen snaga u zajedništvu, Červar je ipak rekao kako je Domagoj Duvnjak »poseban.«
»Imamo nekih problema, želimo da nam se 'u totalu' Domagoj priključi nakon ozljeda i ja očekujem da će kod njega biti sve najbolje,« rekao je Červar dodavši kako liječnička ekipa i stručni stožer rade na tome da Duvnjak što prije nadoknadi izgubljeno vrijeme.
Odgovarajući na novinarska pitanja Červar je najavio kako priprema inovaciju u obrani, odnosno jednu dublju zonu koja će biti treća varijanta obrane nakon varijanti 5-1 i 6-0.

»Sigurno ćemo igrati jedan obrambeni sustav koji će biti dublji i koji nismo nikad igrali, a nisam vidio da se u Europi igra. Taj ćemo obrambeni sustav igrati u pojedinim trenucima igre i na tome radimo i još ga trebamo uvježbati da bude automatizacija,« kazao je Červar o inovaciji.
Na upit što će biti s hrvatskim rukometom nakon što prođe ovo EP i hoće li se političarima podnijeti zahtjevi za poboljšavanje rukometnih uvjeta, Červar je kazao kako je hrvatska rukometna reprezentacija do sada osvojila 13 medalja i najtrofejniji je kolektivni sport, a još uvijek ne postoji rukometni dom.
»Mi smo jedini od ekipnih sportova koji nema svoj dom, ne treba nam luksuzna dvorna nego trenažna dvorana gdje će se odgajati novi Metličići, Balići, Džombe... i gdje će se skupljati naše selekcije,« kazao je Červar.

Naglasio je kako mu je želja da se nastavi hrvatska rukometna priča s novim trenerima i igračima, ali za to je potrebno stvoriti uvjete.
»Hrvatskom je rukometu napravljena nepravda tako što su dvorane koje su izgrađene za Svjetsko prvenstvo 2009. godine proglašene rukometnim, ali nijedna od njih nije prava rukometna dvorana i protiv takvih neistina treba 'dići glas'«, izjavio je Červar.
Jakov Gojun je istaknuo kako će naša reprezentacija na Europskom prvenstvu ići iz utakmice u utakmicu te je važno da iz skupne faze u daljnji tijek prvenstva prenese četiri boda.

»Nedostaje nam europsko zlato i to nam je jak motiv, svi to želimo, ali Europsko je prvenstvo dugo i daj Bože da budemo svi zdravi i onda ja ne sumnjam da ćemo doći do kraja,« kazao je Gojun.
Odgovarajući na pitanja on je podsjetio i na polufinalnu utakmicu koju je Hrvatska izgubila na Europskom prvenstvu u Srbiji od domaćina kazavši kako je tada bilo tenzija zbog kojih gotovo mjesec dana nisu izlazili iz hotela.
»Tada nam nije bilo lako, ali ne želim da mi sada njima nešto uzvraćamo. Mi smo sportaši i mi želimo pobijediti Srbiju ili bilo kojeg drugog protivnika,« dodao je Gojun.
Mirko Alilović je objasnio kako se nakon gotovo dvogodišnje reprezentativne stanke odlučio vratiti u reprezentaciju nakon razgovora s izbornikom koji ga je svojedobno i uveo u reprezentaciju.

»Ovo je praznik rukometa i svjetski događaj u našoj državi, trebamo skupiti glave i dati sve od sebe da pobjeđujemo,« kazao je Alilović napomenuvši da ga se neke stvari, koje su ga ranije 'dirale', sada više ne 'diraju'.
»Moja karijera je u uzlaznoj putanji i branim u jednom od najboljih klubova Europe,« kazao je Alilović tumačeći svoj povratak u reprezentaciju.
Červar je dometano kako je pozvao Alilovića jer dobro zna »tko je on i koliko je dao hrvatskom rukometu.«
»Također sam pozvao i Karačića i Čupića jer imam povjerenje u njih kao što imam povjerenje i u sve ostale igrače«, zaključio je Červar.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.