Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 4n
Sutra: 20° 24° 2
27. travnja 2018.
Predsjednik na otvorenju

video Otvorena Hrvatska olimpijska kuća u Londonu

 Foto: Drago Sopta / CROPIX
Foto: Drago Sopta / CROPIX
Autor:
Objavljeno: 28. srpanj 2012. u 16:05 2012-07-28T16:05:00+02:00

Kuća se sastoji od tri dijela - dio namijenjen turističkoj promidžbi, dio za gospodarsku suradnju i press-centar.

LONDON Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske, otvorio je  Hrvatsku olimpijsku kuću, smještenu u hotelu Pelham u South Kensingtonu, elitnom dijelu Londona. Za vrijeme Olimpijskih igara Hrvatska kuća bit će mjesto okupljanja  svih hrvatskih sportaša, trenera, novinara, poslovnih ljudi i njihovih gostiju.

– Posebno sam bio ponosan kada su u mimohod na otvaranju  izašli hrvatski sportaši. Želim im puno uspjeha, puno medalja i puno novih prijateljstava, koje se stvaraju na Olimpijskim igrama. Nadam se da će ove Igre biti uspješne za Hrvatsku, ne samo po broju osvojenih medalja, već i po promociji Hrvatske na turističkom i gospodarskom planu. London je svojevrsno središte svijeta i  zato je vrlo važno da se Hrvatska dostojno predstavi Londonu, a ova Kuća će u tom bitno pomoći – rekao je predsjednik Josipović, otvarajući Hrvatsku kuću u društvu supruge Tatjane, predsjednika HOO-a Zlatka Mateše, glavnog tajnika HOO-a Josipa Čopa te voditelja Hrvatske kuće Ranka Četkovića. 

Mateša i Čop dočekali su predsjednika pred Hrvatskom kućom,  a Ivo Josipović je potom  obišao sva tri dijela Hrvatske kuće – dio namijenjen turističkoj promidžbi, dio za gospodarsku suradnju i press centar. Naime, nemaju svi novinari akreditacije za borilišta i ovaj press centar je za njih – spas.  

– Olimpijske igre su veliki događaj, a naši sportaši su uložili puno truda da uopće dođu na Igre. Posjetio sam ih u Olimpijskom selu i uvjerio se u njihovu motivaciju, a za mene su oni svi pobjednici, pa se ne bih usuđivao prognozirati koliko će medalja osvojiti – dodao  je Josipović, koji se i sam bavio sportom. 

– Kao mladi čovjek bavio sam se amaterskim nogometom, igrao sam stolni tenis, a sada sam došao do stolnog nogometa, šaha i – preferansa. 

Hrvatski predsjednik se prije samog otvaranja Igara sastao se i s britanskim premijerom Davidom Cameronom.

– Sastao sam se s premijerom Cameronom u okviru prijema uoči otvaranja. Ono što je posebno važno, premijer Cameron je izrazio podršku Hrvatskoj na putu u Europsku uniju te navijestio da će Velika Britanija, po ispunjenju svih uvjeta,  uskoro ratificirati Sporazum u pridruživanju Hrvatske Europskoj uniji.

Hrvatska olimpijska kuća nalazi se u hotelu Pelham, u istoimenoj  ulici smještenoj odmah do stanice metroa South Kensington. Za vrijeme Igara služit će i kao ured Hrvatske turističke zajednice. U Hrvatskoj kući će svakodnevno biti upriličene konferencije za novinare, poslovni sastanci... Tu će se slaviti i osvajači medalja, kao što je to bio slučaj s kućama u Ateni i Pekingu, ali i Torinu. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka