Vaterpolisti razočarali

Kriza u “Primorju EB” na vrhuncu: Nagomilani problemi tek sada eskalirali

Igor Duvnjak

Dio igrača je nezadovoljan jer čeka na neke zaostale isplate, a momčad je uznemirena dugotrajnom pričom o navodnom  budućem odlasku predsjednika Predraga Slobode, a posebna priča su smetnje na vezama između trenera i igrača



RIJEKA Ono što su vaterpolisti »Primorja Erste banke«, koji su proteklih godina bili hit hrvatskog i europskog vaterpola, pokazali protiv »Oliympiacosa« u Ligi prvaka bila je prava – antireklama vaterpola. Sve se promijenilo brzo, ali nije se promijenilo preko noći, kriza tinja skoro cijele sezone i kako se približi neka odlučujuća utakmica tako bukne kao ljetni požar.


Utakmica s grčkim prvakom je pokazala da nikada nije tako loše, a da ne bi moglo biti i gore. Riječanima je pobjeda bila imperativ da se održe nade u plasman na Final Six, a odigrali su kao da je riječ o trening susretu. Svaka čast kvalitetnim suparnicima, ali u subotnjem duelu domaćini nisu iskazali niti mrvicu svog potencijala, što je u konačnici i rezultiralo debaklom. »Olympiacosu« nije trebala niti vrhunska izvedba vratara Josipa Pavića, uvelike su mu riječke kapice pomogle silnim propustima u napadu i tehničkim pogreškama, bezidejnim pokušajima s igračem više. O obrani koja je bila poput kulise od papira da se i ne govori. Igra bez igre nekoć kvalitetne riječke momčadi.


Uzroci? Dio igrača je nezadovoljan jer čeka na neke zaostale isplate, a momčad je uznemirena dugotrajnom pričom o navodnom  budućem odlasku predsjednika Predraga Slobode, kovača velikih uspjeha »Primorja EB« u proteklim sezonama. Posebna priča su očite smetnje na vezama između trenera Ivana Asića i momčadi. Igrači s jedne strane kukaju da su pretrenirani, sportski direktor Zoran Roje, pružajući opet punu podršku treneru, s druge strane smatra da vaterpolisti nisu adekvatno fizički pripremljeni, a sve zbog čestih izbivanja zbog bolesti i ozljeda, reprezentacije…


Pitanje je tko je u pravu, činjenica je samo da pati igra, a rezultati i prilike propadaju jedna za drugom. Poslije poraza u finalu Kupa stigao je uvjerljiv poraz u finalu Regionalne lige,  a nova čaša žuči je subotnji debakl s »Olympiacosom«. Bez sumnje da je trener Asić odgovoran za blamažu u tako važnoj utakmici, ali odgovornost snose i igrači, sve redom renomirana imena, sastav u kojem su svi  reprezentativci izuzev drugog vratara Duje Jelovine. Nemoguće je da odjednom svi djeluju kao da su zaboravili igrati vaterpolo.  Činjenica s kojom žive je da su propustili veliku šansu jer je »Barceloneta«, izravni konkurent za odlazak na Final Six, odigrala neriješeno s »Egerom« pa su se riječki izgledi sveli na puku teoriju.Zoran Roje ne pomišlja na smjenu trenera, Ivan Asić ima puno povjerenje ako se osjeća spremnim voditi momčad koja ga sada ne slijedi. A već u srijedu počinje finalna serija doigravanja s »Jugom CO« i teško je očekivati da će netko u klubu mahnuti čarobnim štapićem pa da »primorjaši« odigraju na razini svog renomea.

Asić: Moramo se izdignuti iznad ovoga




Ivan Asić, trener riječkih vaterpolista, je u nezavidnoj poziciji vozača čija su kola zaglibila u blatu i nikako ne mogu uhvatiti zalet.


– Odigrali smo lošu utakmicu u obrambenom i u napadačkom diojelu – mogao je samo ustvrditi Asić. – Nešto nam je obranio Pavić, imali smo i dobrih situacija koje nismo iskoristili, a kada se u naše redove uvukla nesigurnost nismo mogli dati gol. Nismo bili pravi, ali se moramo izdignuti iznad ovoga i u finalnoj seriji protiv »Juga« dati sve od sebe.


Ni  i jači suparnici, kakvi su »Jug CO« i »Pro Recco«, nisu proteklih sezona ovako lako potopili »Primorje EB«, kao sada »Olympiacos«.


– Nadigrali su nas u svim segmentima. Moramo pronaći uzroke, ali se prije svega sada moramo sabrati, dati sve od sebe i završiti sezonu na najbolji mogući način. Bit će jako teško, momčad nakon ovakvih poraza gubi samopouzdanje, ali bitno se je uzdići onda kada si na dnu. Moramo svi dati sve od sebe i pokušati obraniti titulu prvaka te na taj način okončati ovaj ciklus »Primorja EB«.


Nakon ovog poraza iz momčadi je poručeno »dotaknuli smo dno«.


– Ako smo i dotaknuli dno na svima nama je da pokušamo završiti sezonu na najbolji način. Ne tražim alibi, odigrali smo stvarno lošu utakmicu i krivce moramo tražiti u nama samima. Vjerujem da se možemo izdići iznad ove situacije, ali je važno da sami u to vjerujemo jer ako ne vjerujemo, onda ne treba niti igrati.  Vjerujem da možemo odigrati kvalitetnu  finalnu seriju  – poručio je Ivan Asić.