Pojačanje na poziciji centra VK Primorja EB

Iskusni Fran Paškvalin otišao, stigla zamjena

Igor Duvnjak

Želim osvojiti prvenstvo i Europsku ligu. To je moj san. Zbog toga sam tu, da dam ruku pomoći ovoj ekipi koja je ionako izuzetno jaka. Ovo je novo iskustvo – kaže Radu



RIJEKA Cosmin Radu, rumunjski centar svjetske klase, nakon potpisivanja ugovora za »Primorje EB« predstavljen je na blagdanskoj pressici kojoj su osim atraktivnog pojačanja nazočili predsjednik kluba i Saveza Predrag Sloboda i sportski direktor  Zoran Roje. 


– Doveli smo jednog od najboljih centara svijeta, sastali smo se dan ranije jer on u petak ide na pripreme svoje reprezentacije, čiji je kapetan – rekao je Predrag Sloboda, čovjek koji iz godine u godinu dolijeva novu ulje u riječku vaterpolsku »sviću«, nastojeći čim  više pojačavati momčad.


– »Primorje« je dugoročan projekt, ovo je samo jedna od njegovih faza.  Nije riječ samo o pojačavanju, već i o popunjavanju sastava pošto dolazi do promjena u ekipi, neki odlaze ili su ozlijeđeni. Stoga valja nadomjestiti kadar. Ambicije su velike kao i do sada, znači najveće. Inače, najveći uspjeh kluba je što nakon niza godina sada imamo izuzetno kvalitetne mlade generacije – kaže Sloboda.


 


Kvaliteta više




Sportski direktor Zoran Roje obavio je dogovor s Raduom, kao što je uostalom i proteklih godina bio zadužen za detektiranje zvučnih riječkih pojačanja.


– Sve se događa po našem planu i programu i stremljenjima za osvajanje sve više trofeja. U prošloj sezoni smo uzeli dva, ambicije su i dalje velike – kaže Roje. – Stoga smo doveli Radua, a ujedno zahvaljujemo Franu Paškvalinu koji je dao veliki doprinos u protekle tri godine. Cosmin je zbilja kvalitetan centar, ljevoruk je, što mu daje kvalitetu više. Uz to je jedan od rijetkih centara koji može igrati na vanjskoj poziciji. Jači smo za jednog od najboljih centara.



Ivan Buljubašić, jedan od osmorice »primorjaških« olimpijskih prvaka operirao je hvatište mišića ramena, morat će pričekati najmanje četiri mjeseca da bi mogao normalno trenirati. Ozljeda je slična onoj zbog koje je Nikola Franković završio svoju epizodu u »Primorju«, ali Buljubašićeva sreća u nesreći je da mu, za razliku od Frankovića, nisu popucala mišićna vlakna.


Kako se na iskusnog vratara Davora Cara zbog ozljede leđa ne može računati, klub je posegnuo za 21-godišnjim Splićaninom Dujom Jelovinom. Postignut je dogovor s vratarom koji je jedan od reprezentativnih kandidata izbornika Ivice Tucaka, čeka se tek službena formalizacija.


U ekipi više neće biti iskusni pričuvni vratar Luka Križanec, u seniorski sastav ulazi daroviti Fran Čubranić, čiji je otac Mauro također bio čuvar mreže u »Primorju«. U klubu još ne znaju hoće li ostati bek Marko Jelača, a u slučaju  odlaska vjerojatno je dovođenje adekvatne zamjene. 



Iskusni, snažni Cosmin Radu (rođen 1981.), visok je 193 centimetra i težak 105 kilograma. Djelovao je opušteno i zadovoljno.


– Velika  mi je čast i drago mi je da sam postigao dogovor za igranje u tako jakoj momčadi – poručio je. – Znam da se od mene puno očekuje i nadam se da ću to i ostvariti. Počeli smo razgovarati prije desetak dana.  Dobio sam punudu koja mi se jako svidjela. Osim  toga, na okupu je jedna izuzetno jaka momčad. Želim igrati i pobjeđivati. Mislim da ću imati tu mogućnost u Rijeci. Jako mi je drago da sam uspio stići do te točke.


Želje


Noseći kapicu »Mladosti« Cosmin Radu je iz  svog kuta vidio prošlosezonske duele »Primorja EB« i »Juga CO«.


– To su bile izraženo natjecateljske utakmice, »Jug« i »Primorje« imaju izuzetno jake momčadi, obje su u stanju biti prvaci Europe. Ljudima su se svidjele te utakmice, a »Jug« je imao ono »nešto više«.


Nadam se da ćemo ove sezone mi biti jači – poručio je rumunjski vaterpolist. Radu je svjestan želja riječkih navijača za osvajanjem naslova prvaka.

– To su i moje misli – rekao je iskusni sidrun koji uz rumunjsko ima i hrvatsko državljanstvo. Iskusnik koji se naigrao u Italiji, u »Florentiji« te u »Mladosti«. Još uvijek ima puno motiva.


– Zato sam ovdje. I ja želim osvojiti prvenstvo i Europsku ligu. To je moj san. Zbog toga sam tu, da dam ruku pomoći ovoj ekipi koja je ionako izuzetno jaka. Ovo je novo iskustvo, sportski život je dosta kratak te ga nastojim iskoristiti – zaključio je Radu.