Otvorena Pandorina kutija

Tko će u prijestolnici europske kulture postati iduća žrtva maćehinskog odnosa prema sportu?

Zlatko Horvat

Rijeka je dogodine europska prijestolnica kulture, ali se maćehinski odnosi prema vlastitom sportu i vlastitoj djeci. Vaterpolisti, triput pobjednici Regionalne lige i dvostruki prvaci Hrvatske, sada su u drugom razredu regionalnih ligaša, odbojkašice Rijeke, deseterostruke prvakinje Hrvatske, ne mogu se približiti Mladosti... Kvarner 2010, koji je bio odmah iza Cedevite i Cibone, sada više ne može pobijediti ni Zapruđe.



RIJEKA Odluka o odustajanju rukometašica Zameta od daljnjeg natjecanja u Prvoj ligi kruna je agonije ovoga kluba u posljednje vrijeme. Ekipa je bila prepuštena sama sebi, dok je tekuće troškove natjecanja pokrivao Riječki sportski savez.


Dolazak nove predsjednice Ive Lesjak izgledao je kao svjetlo na kraju tunela, ali uslijedio je šok, odluka o odustajanju od natjecanja da bi se – uštedjelo. Odluka, koja je sve samo ne sportska, donesena je uz amenovanje Riječkog sportskog saveza, koji je i najzaslužniji što je Zamet dobio novu predsjednicu. Riječki sportski savez trebao bi stoga promijeniti ime u Riječki (ne)sportski savez, a neki ljudi ponuditi ostavke.


Samir Barać je časno odstupio s mjesta predsjednika Riječkog sportskog saveza. Vaterpolski olimpijac dobro zna da je riječki sport na aparatima, a još se mora strpjeti da bi dobio i ono što mu pripada. Riječki sportski savez još uvijek nije donio odluku o raspodjeli sredstava po klubovima za 2019. godinu, što još mora proći Gradsko vijeće… Rijeka je dogodine europska prijestolnica kulture, ali se maćehinski odnosi prema vlastitom sportu i vlastitoj djeci. Vaterpolisti, triput pobjednici Regionalne lige i dvostruki prvaci Hrvatske, sada su u drugom razredu regionalnih ligaša, odbojkašice Rijeke, deseterostruke prvakinje Hrvatske, ne mogu se približiti Mladosti… Kvarner 2010, koji je bio odmah iza Cedevite i Cibone, sada više ne može pobijediti ni Zapruđe.

Istina je i to da je teško »nahraniti« sva ta usta, sve one koji dolaze u redu kucati na vrata gradonačelnika Vojka Obersnela, nahraniti ambicije čelnika klubova. Nisu svi skromni… Trošilo se, čak i razbacivalo, i sada se, prije svega u vaterpolu i košarci, plaća cijena. Uzalud velebni Bazeni Kantrida, Centar Zamet… I Galeb u luci.




Slučaj ŽRK Zamet otvorio je Pandorinu kutiju. Stanje u ekipnom sportu u Rijeci je kritično, dug nositelja kvalitete u loptačkim sportovima iznosi oko tri i pol milijuna kuna. Pola milijuna eura.


Cijeloj priči ne pomažu lokalno okruženje i zakonski okviri, što potvrđuju naši sugovornici iz Primorja Erste banke, MRK-a Zamet, HAOK-a Rijeka CO, MOK-a Rijeka i KK Kvarnera 2010. Neki od njih preuzeli su klubove koji su bili i dublje u »crvenom«, bilo je klubova koji su promijenili imena i prebrisali minus kao krpom…


Ovo bi mogao biti tek početak. Kraja riječkog sporta. Nestajati su najprije počeli »mali« klubovi, kad na red dođu »veliki«, bit će kasno.


OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU