Daleko od očiju

Sramotna oduka: Spomenik Mati Parlovu trebao bi niknuti na krajnje neprimjerenom mjestu

Glas Istre

Spomenik bi bio postavljen neposredno iza spremnika benzinske crpke, potpuno neprimjereno najvećem sportašu i jednom od simbola Pule



PULA  Grad Pula, odnosno gradonačelnik Boris Miletić, prihvatio je prijedlog Odbora za utvrđivanje prijedloga imena ulica i trgova na području Pule za postavljanje spomenika Mati Parlovu na lokaciji parka između dva ulaza u Karolinu.


Prema pojašnjenju odluke, 19. listopada prošle godine Hrvatski boksački savez (HBS) je podnio zamolbu Gradu za dobivanje suglasnosti za postavljanje spomenika najvećem hrvatskom sportašu 20. stoljeća. U inicijativi je, tada, priložena suglasnost obitelji Mate Parlova te je predloženo nekoliko lokacija, odnosno, ona na Korzu nasuprot kafića Mate Parlova i u parku ispod Arene.


Inicijativa je proslijeđena Odboru, koji je na svojoj sjednici pak inicijativu prihvatio, ali predložio dvije druge lokacije. Međutim, potpuno su promašene. Čak je iz gradske uprave bilo govora da se spomenik postavi ispred Doma sportova koji nosi ime Mate Parlova, iako nikome nije jasno kakve je veze legendarni boksač imao s Domom sportova koji već nosi njegovo ime. Druga je ona koju je Grad, na žalost, prihvatio, odnosno park između dva ulaza na Karolinu. Park je lijepo uređen, ali u njega ulaze dva kućna ljubimca ujutro i jedan zaljubljeni par poslijepodne. Spomenik bi bio postavljen neposredno iza spremnika benzinske crpke, potpuno neprimjereno najvećem sportašu i jednom od simbola Pule.




No, ovo ne treba čuditi jer Grad Pula se nije sam sjetio podići spomenik svom najvećem sportskom sinu, već je to projekt Hrvatskog boksačkog saveza, koji u suradnji s obitelji Mate Parlova namjerava uz spomenik realizirati muzej Mate Parlova te snimiti dokumentarni film.


S obzirom da je obitelj Parlov zaštitila ime legendarnog boksača, bez njih se nijedan projekt ne može ostvariti. Stoga neće niti ovaj, ako se oni ne slože.


A prema neslužbenim, ali pouzdanim, informacijama obitelj se ne slaže s određenom lokacijom spomenika te se između dva ulaza Karoline spomenik Mati Parlovu neće postaviti. Štoviše, s obzirom da je boksački savez već odabrao rješenje umjetnika Ante Jurkića, moguće je da se na kraju spomenik postavi u Zagrebu umjesto Puli. Bi li odgovorne zbog toga bilo stid?


(G. Rojnić)