Nakon kratkte i teške bolesti

ODLAZAK ISTINSKE HEROINE Preminula Milka Milinković, najuspješnija hrvatska paraolimpijka

P. N.

Milika Milinković

Milika Milinković

Milka Milinković bila je na deset Paraolimpijskih igara i osvojila devet medalja



Nakon kratke i teške bolesti sinoć je u riječkoj bolnici u 62. godini preminula najuspješnija hrvatska paraolimpijka Milka Milinković.


Milka Milinković rođena je 7. travnja 1955. godine u Dabru (Sanski Most) u Bosni i Hercegovini.


Nakon nezgode s 13 godina ostaje u invalidskim kolicima s dijagnozom paraplegije. Odlazi na rehabilitaciju u bolnicu u Kraljevici u kojoj se, nakon rehabilitacije, zapošljava i radi do umirovljenja. Milka je uistinu živjela punim plućima, bila je neuništiva duha, a u sportu, smijehu i pozitivnom pogledu na život pronašla je spas i nadu.




Milka Milinković je sa dvije zlatne, tri srebrene i četiri brončane najtrofejnija hrvatska paraolimpijka, koja je prošle godine u Rio de Janeiru nastupila na svojim desetim Paraolimpijskim igrama.


Prvi put na paraolimpijskim igrama nastupa 1972. u Heilderbergu. Vlasnica je prve hrvatske medalje iz Barcelone 1992. godine, kada je uzela broncu u koplju i to je bila i njezina posljednja medalja. Najuspješniji rezultat ostvarila je na paraolimpijskim igrama u Seulu 1988. godine gdje je uzela zlato u kugli, postavivši pritom novi svjetski i paraolimpijski rekord.


Osim paraolimpijskih osvojila je i 17 zlatnih, šest srebrnih i 10 brončanih medalja na svjetskim i europskim natjecanjima.


Proglašena je najboljom sportašicom Jugoslavije 1980., 1984. i 1985. godine. Redom Danice hrvatske odlikovana je 1993. godine, Državnu nagradu za sport »Franjo Bučar« dobila je 1998., a 2012. godine odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara.


Datum posljednjeg ispraćaja Milke Milinović bit će naknadno objavljen.


“Dok se mogu smijati, imam sve”, jedna je od rečenica iz njenog posljednjeg razgovora za Novi list.


Svi koji su barem jednom razgovarali s njom nisu mogli ostati imuni ne njen zarazni optimizam i nevjerojatnu životnu energiju.