SP u Dohi

Ivana Renić nije završila utrku u brzom hodanju na 50 km

Hina



DOHA Kineskinja Liang Rui (4:23:26), svjetska rekorderka u brzom hodanju na 50 km, osvojila je naslov svjetske prvakinje u toj disciplini, a Japanac Yusuke Suzuki (4:04:20) naslov svjetskog prvaka u muškoj konkurenciji u istoj disciplini na 17. svjetskom atletskom prvenstvu koje se održava u Dohi.


Rui je slavila ispred sunarodnjakinje Li Maocuo (4:26:40) i Talijanke Eleornore Anne Giorgio (4:29:13). Iza Suzukija na drugom mjestu je bio Portugalac Joao Vieira (4:04:59) i Kanađanin Evan Dunfee (4:05:02).


Hrvatska je imala jednu predstavnicu u brzom hodanju na 50 km, to je bila Ivana Renić koja na žalost nije završila utrku.




Utrka je kao i ženski maraton dan ranije održana u nevjerojatnim vremenskim prilikama, po velikoj vrućini i uz visok postotak vlage zraka. To je također bila vjerojatno zadnja utrka u brzom hodanju na svjetskom prvenstvu, dok će se u Tokiju sljedeće godine zadnja takva utrka održati na OI.


Prva utrka u brzom hodanju na 50 km održana je na OI 1932. i na programu je bila na svim dosadašnjim svjetskim prvenstvima u muškoj konkurenciji, a od prije dvije godine i u ženskoj konkurenciji.Međunarodna atletska federacija (IAAF) još nije donijela konačnu odluku hoće li se utrka u brzom hodanju na 50 km održati na sljedećem Svjetskom prvenstvu u Eugeneu 2021., ali predsjednik IAAF-a Sebastian Coe jasno je rekao da se ta disciplina mora ili prilagoditi ili promijeniti.

To bi značilo da će se umjesto 50 km održavati utrke na 10 do 30 km već na SP-u u SAD-u, a sigurno na SP 2023. u Budimpešti. Trenutačno se brzi hodači na SP-u natječu u utrkama na 20 km i na 50 km.