Atraktivan bunkai

EP karate: Hrvatska u katama osvojila broncu

Hina

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Foto: Damir Krajac / CROPIX



Hrvatska karate reprezentacija osvojila je u nedjelju i četvrtu medalju na 51. EP-u u Montpellieru nakon što su kataši Ivan Ermenc, Damjan Padovan i Tomislav Stolar postali brončani, pobijedivši u dvoboju za treće mjesto Rusiju sa 4-1.


Atraktivan bunkai u završnici nastupa presudio je pobjednika, osobito je upečatljiv bio dugotrajan pljesak francuske publike. Ruska vrsta time je ostala bez odličja na EP u Francuskoj uopće.


»Vidjeli smo da su gledatelji prepoznali vrijednost naše izvedbe, dobili smo puno veći pljesak nego protivnička ekipa i to me izuzetno veseli«, istaknuo je najiskusniji član ekipe Ivan Ermenc.




Nakon što se dugogodišnji član ekipe Franjo Maškarin povukao iz karatea i posvetio drugim životnim izazovima, o prestanku sportske karijere, odnosno nastupa za reprezentaciju razmišljao je i Damjan Padovan, koji je istaknuo: »Oduševljen sam, bilo je tu puno nagovaranja da ostanem i jako mi je drago što sam na kraju prihvatio. Presretan sam!«


Ništa manje radosti nije bilo ni na licu Tomislava Stolara, koji se tek prije mjesec dana priključio momčadi koja se pripremala za EP.


»Meni je ovo prvo seniorsko EP, trebalo je to odraditi. Bili smo uvjereni da smo bolji od Rusa i to smo potvrdili na tatamiju«, riječi su Tomislava Stolara.


»Mislim da je u konačnici iskustvo presudilo. S obzirom na njihovu mladost ekipe, znali smo da brzinom ne možemo toliko uzvratiti. Nismo naravno bili ni toliko uigrani, ali sigurnost i odlučnost da se dodje do medalje, atraktivnost izvedbe u završnici bili su odlučujući«, potvrdio je i izbornik hrvatske reprezentacije u katama Tihomir Grgić.


Hrvatska je na 51. Europskom karate prvenstvu ukupno osvojila četiri medalje (jedno srebro, tri bronce). Srebrna je ženska reprezentacija u borbama (Ana-Marija Bujas Čelan, Azra Saleš, Ivona Tubić, Ana Lenard) sinoć u finalu EP-a opterećena brojnim zdravstvenim problemima na posljednoj prepreci do zlata izgubila na bodovnu razliku od Azerbajdžana 9-6. Omjer u pobjedama bio je 1-1 (Lenard-Alyeva 1-1, Tubić-Zaretska 0-8, Saleš-Gasimova 5-0).


Ana Lenard jedna je od najuspješnijih karatistica na 51. EP-u jer je osvajačica dvije medalje (ekipno srebro, bronca u kategoriji do 61 kg). U pojedinačnom dvoboju za broncu bila je uspješnija od Slovakinje Ingrid Suchankove s 2-0.


Broncu je osvojila i Maša Martinović Hasanbegović u teškoj kategoriji (+68 kg). U završnom susretu uvjerljivo je nadvisila osvajačicu medalje sa SP u Parizu, Grkinju Eleni Chatzilidou sa 7-0.


Prema kriteriju zlatnih odličja najuspješnija je Francuska, najviše medalja osvojila je Turska. Sudjelovalo je 515 natjecatelja iz 46 zemalja.