U funkciji najkasnije u ožujku

Zahuktali radovi: Rujevička nogometna kolijevka dobila konture

Ivan Volarić

Moram reći da uz velike napore djelatnika GP Krka radovi idu željenom dinamikom, mislim da smo čak uspjeli i ukrasti, u onom pozitivnom smislu, poneki dan – tumači Dean Šćulac, dopredsjednik »Rijeke«



RIJEKA » Nedjelja, 12. listopada 2014. godine. Većina stanovnika pehlinskog naselja Blažićevo uživa negdje u poslijepodnevnoj šetnji ili iza poluzatvorenih škura odmara nakon nedjeljnog ručka. Na sunčanoj stranih naselja, onom dijelu s kojega puca lijep pogled na Kvarner, čuje se tutnjava radnih strojeva. Riječ je o mehanizaciji Građevinskog poduzeća Krk za čije djelatnike nema odmora – ni vikenda, ni praznika. Rezultati su svakim danom sve vidljiviji. Iznad postojećeg igrališta »Lučkog radnika« do prije mjesec dana bilo je pomoćno igralište pokriveno šljakom.



Igor Načinović, pročelnik Odjela za sport grada Rijeke, naglasio je i da se osim na projektu izgradnje zamjenskog stadiona na Rujevici, intenzivno radi i na osiguravanju uvjeta za rad atletičara koji će rušenjem stadiona biti osuđeni na selidbu na Trsat.  – Do početka rušenja stadiona na Kantridi atletičari će dobiti svoj privremeni dom u sklopu kampusa na Trsatu. Postavit će se tartan na postojeću stazu oko igrališta u sklopu bivše vojarne, a također će se urediti i jedan objekt u kojem će se moći pohraniti atletski rekviziti. Nije riječ o tako složenim radovima tako da će sigurno to biti stavljeno na raspolaganje sportašima do početka rušenja stadiona – objašnjava Načinović koji vrlo dobro zna da je postojeća staza duga tek 270 metara i samim time predstavlja nepotpuno riješenje za trening atletičara. Doduše, u gradu su najavili da je u planu izgradnja atletskog stadiona u sklopu kampusa. Nije poznato kada će se ići u realizaciju tog zahtjevnog projekta, ali se zna da će novi stadion na Kantridi biti namijenjen isključivo nogometu.  – Do kraja godine dobit ćemo vjerujem idejni projekt za atletski stadion u sklopu kampusa koji bi trebao ispunjavati sve uvjete za treninge i natjecanja atletičara – poručio je Načinović.


Sada samo oni oštroga oka mogu razaznati konture nekadašnjeg igrališta jer na njemu se nalazi nekoliko metara nasutog materijala. Igralište će biti šire, ali i više za pet, šest metara u odnosu na prijašnje, odnosno u ravnini s glavnom »zvijezdom« projekta – stadionom na kojem će nogometaši »Rijeke« igrati utakmice dok se ne izgradi nova Kantrida. Na padini sjevernog od postojećih igrališta strojevi ravnaju brdo i pripremaju podlogu za izgradnju glavnog travnjaka s najmanje jednom fiksnom tribinom kapaciteta oko 3000 mjesta (ostale bi trebale biti polufiksnog tipa i primati još 3000 gledatelja), koja će licem biti okrenuta prema otoku Krku, a ispod toga prema cesti već su armirači postavili željezne profile oko kojih će biti »izliveni« potoporni zidovi za još jedno igralište.


Složeni radovi




Pogled s ceste, otprilike stotinjak metara sjeverno od čvora Rujevica, nudi jasne konture, otvara se vizura rujevičke nogometne kolijevke u kojoj bi u idućih nekoliko mjeseci trebao niknuti moderni sportski kompleks i mjesto na kojem će nogometaši »Rijeke« prvi put u svojoj povijesti dobiti primjerene uvjete za rad, pa i za natjecanje.


  – Još uvijek je u tijeku prva faza radova istekom koje ćemo dobiti jasne plohe, kote i oblikovani prostor na kojem će se izgraditi objekti, odnosno igrališta – objašnjava Dean Šćulac, dopredsjednik riječkoga prvoligaša i desna ruka čovjeka koji stoji iza ovoga projekta, predsjednik »Rijeke« Damir Mišković. – Moram reći da uz velike napore djelatnika GP Krka radovi idu željenom dinamikom, mislim da smo čak uspjeli i ukrasti, u onom pozitivnom smislu, poneki dan.


  Rokovi su poznati, iako s obzirom na nešto kasniji početak radova oni će biti teško dostižni.


  – Otprilike tri mjeseca je vrijeme predviđeno za dovršetak zemljanih radova – nadovezuje se pročelnik za sport i tehničku kulturu grada Rijeke Igor Načinović. – Vremenske prilike nam za sada idu u prilog i stvari se razvijaju vrlo dobrom dinamikom. Rok za dovršetak izgradnje je poznat od ranije, riječ je o 1. veljače iduće godine, ali teško je u ovakvim poslovima, a objektivno je riječ o vrlo složenim građevinskim radovima, sve predvidjeti. Bitno je reći i da postoji dogovor da se Kantrida neće rušiti dok god se Rujevica ne stavi u funkciju.



Nogometaši i trener »Rijeke« konačno su dočekali slobodnu nedjelju, prvu nakon ljetnih priprema i vjerojatno posljednju prije zimskog raspusta. Nakon subotnjeg treninga Riječani su dobili dan i pol za odmor, danas poslijepodne Matjaž Kek će ponovo okupiti svoje snage i krenuti u završne pripreme za gostovanje u Sisku kod »Lekenika«. Doduše, bez reprezentativaca, koji se na treningu očekuju tek u utorak.



Gotovo do ožujka


Neslužbeno, računa da se će najkasnije do sredine ožujka Rujevica biti u funkciji. Zna se pouzdano i da će trening kamp »bijelih« u konačnici imati na raspolaganju četiri terena za veliki nogomet, te jedan ili dva manjih dimenzija. Oko jednog igralište će se izgraditi tribina s 3000 mjesta i klupskim prostorijama, te hotel, odnosno prostorije za smještaj i prehranu igrača. Prve fotke i projekcije još nisu procurile u javnost.


  – Idući tjedan imamo kontrolni miting, nakon čega će se dovršiti i posljednji detalji s čime ćemo naravno onda i upoznati javnost. Većina stvari je već poznata, ali postoje neki detalji koji su se mijenjali s obzirom na stanje stvari na terenu – rekao je Šćulac.



»Spezija« je nakon domaće pobjede na liderom »Perugiom« doživjela gostujući poraz kod »Pro Vercellija« (1:0). Trener Nenad Bjelica nije mogao koristiti usluge Nike Datkovića i Mate Miloša zbog obveza u mladoj reprezentaciji Hrvatske, a izostao je i Josip Brezovec koji je morao pauzirati zbog nakupljenih žutih kartona. Svih 90 minuta za »Speziju« su odigrali Dario Čanađija i Mario Šitum.



  Glavna prilazna cesta rujevičkom stadionu i kampu neće biti preko postojeće komunikacije koja vodi iz naselja »Lovorka Kukanić«, već s brze ceste koja bi u konačnici trebala spojiti Rijeku i Mariniće. Riječ je skretanju za stadion koje će biti izvedeno otprilike iznad džamije. Stadion i pomoćno igralište gradi se na 30-ak tisuća kvadratnih metara u vlasništvu grada (HNK Rijeka, odnosno Social sport će investirati 10-ak milijuna eura u radove i objekte), a gradski oci već duže vremena rade i na zamjeni terena s Lovorkom d. d., tvrtkom koja je u posjedu postojećih igrališta »Lučkog radnika«.


  – Formalno to još nije gotovo, ali i sami ste vidjeli da je pomoćno igralište već nasuto, tako da možemo reći da smo na najboljem putu da i to privedemo kraju – zaključio je pročelnik odjela za sport i tehničku kulturu grada Rijeke.