Kek nema previše izbora

Vedran Jugović na zadnjem veznom ili ispred Brezovca

Ivan Volarić

U Rijeci pored Moisesa sigurno ostaju duže ozlijeđeni veznjaci Močinić i Maleš te Čanađija, koji je stigao prekasno da bi ga se registriralo. 



RIJEKA  Službena Kantrida još uvijek šuti kada je riječ o načinu na koji se misli sanirati ozljeda koljena Brazilca Moisesa, što nije nimalo ohrabrujuća vijest. Tako je bilo i u slučaju Maleša i Močinića pa se sve zajedno razvuklo na neplaniranih nekoliko mjeseci. Neslužbeno, Moisesu je stradao meniskus, a klupska liječnička služba još uvijek nije donijela odluku hoće li se sanirati operativnim putem, atroskopijom, ili će se pokušati riskirati s njegovim nastupom i nekim drugim metodama tražiti put do oporavka.


S obzirom na neke loše reakcije u prošlosti ne čudi oprez, iako se u ovakvim situacijama svaki potrošeni dan može skupo platiti. Ono što je izvjesno jest da Moisesa neće biti u Budimpešti, a to do krajnjih granica sužava manevarski prostor treneru Matjažu Keku, a kada je riječ o sastavljanju vezne linije za uzvratni ogled s »Ferencvarošom«. U Rijeci pored Moisesa sigurno ostaju duže ozlijeđeni veznjaci Močinić i Maleš te Čanađija, koji je stigao prekasno da bi ga se registriralo.


   Keku se otvara nekoliko mogućih alternativa. U svima je Josip Brezovec, jedini veznjak defanzivnijeg profila koji je od početka sezone standardan. Da je Zlomislić u pravoj formi, ne bi Kek imao što razmišljati, no utakmica u Zagrebu je pokazala da »Zloma« još nije pravi. Moguće je da Kek na mjesto zadnjeg veznog povuče Jugovića kojega je uigravao na toj poziciji tijekom ljetnih priprema. Opet, upitno je bi li vižljasti veznjak bio pravi odabir za tu poziciju budući da se očekuje izrazito ratnička utakmica.




Treća varijanta je da trener »bijelih« privremeno odustane od svega onoga što je uigravao i prilagodi sustav igre raspoloživim igračima, odnosno okrene trokut veznjaka. Dakle, umjesto s dva povučena vezna igrača zaigra samo s jednim. Recimo, Brezovcem ispred obrane, a Jajalom i Jugovićem ispred njega. Značilo bi to da će »Rijeka« zaigrati u rasporedu 4-1-4-1, odnosno 4-3-3. Možda Kek u glavi ima i neki četvrti način kojim mislim olakšati svoje muke, no potpuno jasno je da odluka neće biti nimalo laka, a posebno zbog kratkoće vremena za iskušavanje svojih ideja