Osječanin u riječkim redovima

Vedran Jugović: Idemo pokazati da smo Rijeka

Ivan Volarić

Kada krene utakmica pada u vodu priča o tome koliko tko ima bodova. Igra se jedanaest na jedanaest. Mi moramo pokazati da smo »Rijeka«, da smo momčad koja je stekla naviku pobjeđivanja – kaže Jugović



RIJEKA Prijateljskom utakmicom protiv »Halubjana« za momčad s Kantride završio je mini ciklus priprema tijekom reprezentativne stanke. U srijedu je bio na rasporedu jedan trening, u četvrtak poslijepodne također.


Oba u službi predstojeće utakmice, sutrašnjeg prvenstvenog gostovanja u Osijeku. Za četvoricu prvotimaca »Rijeke« to gostovanje znači na svojevrstan način – povratak kući. Posebno se to odnosi na Vedrana Jugovića, jedinog rođenog Osječanina u riječkim redovima.


Stigao je na Kantridu pretprošle zime u paketu s vratarom, Đakovčaninom Ivanom Vargićem. Nakon njih dvojice stigli su iz Gradskoga vrta Našičanin Marko Lešković i povremeni BiH reprezentativac Zoran Kvržić, inače rođen u Tesliću.




Nešto kasnije i Domagoj Pušić, koji je trenutno na posudbi u »Zadru«. »Rijeka« je sa Slavoncima dobro prošla, dobila u njima dobre igrače i još bolje osobe. Jugović je primjerice na posljednjoj utakmici protiv »Halubjana« nosio kapetansku traku. Je li to bilo spletom okolnosti ili se nešto u hijerarhiji momčadi promijenilo odlaskom Josipa Brezovca? 


  – Bio sam kapetan i u barem 50 posto prijateljskih utakmica ovoga ljeta… Neki dan smo baš pričali u svlačionici o tome. Knežević i Močinić, povratnici poslije ozljeda, naš su kapetan i dokapetan i u to nema sumnje. Tu je Anas, a onda smo tu Varga i ja kao igrači s najdužim neprekidnim stažom u svlačionici. Kada smo nedavno gostovali u Kranjčevićevoj, gdje je na neki način počela cijela ova lijepa priča onom pobjedom vrijednom izlaska na europsku scenu, pričao sam s Manceom i došli smo do zaključka da smo od te utakmice, ne računajući u tom trenutku ozlijeđenog Kneževića i Močinića, ostali samo ja, Varga i Mance na drugoj funkciji. Puno se igrača promijenilo – govori 25-godišnji veznjak i dodaje kako »šef« odlučuje o tome tko će biti kapetan, te kako je prvenstvena stanka stigla kao naručena za momčad pred kojom je niz slatkih obaveza što na domaćem, što na međunarodnom planu. 



Englez James Breadin, Francuz Benjamin Viard i Švicarac Nicoalus Marshall, tročlana inspekcija UEFA-e, jučer su posjetili Kantridu. Riječ je o uobičajenoj inspekciji uoči početka natjecanja po skupinama Europske lige. Trojac je prošao kroz sve one stavke kao i njihovi prethodnici prošle sezone, pokušao u suradnji s odgovornima u klubu isprovocirati i neke pomake koliko je to naravno moguće u skučenim riječkim uvjetima. Najveće primjedbe ponovo su izrečene na račun kvalitete travnjaka o kojem, za razliku od rujevičkog tepiha (klub je angažirao svoju ekipu ljudi), skrbi gradska tvrtka Rijeka sport. Ono što je najbitnije – igranje skupine na Kantridi nije upitno. »Rijeka« se prošle sezone pokazala kao dobar domaćin, opravdala dobivanje privremene dozvole za igranje skupine EL na stadionu kojega je pregazilo vrijeme i koji će uskoro postati tek draga uspomena. 



Automatizam


– Uoči stanke imali smo zgusnuti raspored, tako da nam je stanka dobro došla. Uostalom, neki igrači su došli, neki otišli i sigurno da nam je dobro došlo razdoblje za uigravanje, iako su neki igrači nedostajali zbog reprezentativnih obaveza. Sve u svemu, iskoristili smo stanku da napunimo baterije, nije bilo odmaranja, naprotiv, podignuli smo intenzitet rada upravo zbog nadolazeće serije utakmica i onoga što nas čeka, a čeka nas stvarno paklena serija utakmica. Dobro smo iskoristili pauzu.  

Stanka je s druge strane zaustavila momčad koja je nizala impresivne partije u Europi i Prvoj HNL. Uoči odmora pali su »Sheriff« i »Zadar«. 


  – Dobro, bili smo u naletu, igrali smo stvarno dobro, ali treninzi su tu da bi se još više podizala kvaliteta igre, da bismo usavršili neke stvari. U seriji utakmica koja je bila iza nas i koja je sada pred nama teško je pronaći vremena za pravi trening. Imaš utakmicu, idući dan regeneracijski trening, a onda trening uoči nove utakmice koja je za dva dana. Zato je ova stanka stigla u pravo vrijeme, poslužila i novim igračima da uhvate poznati »Rijekin« automatizam u igri što smo mi starosjedioci već uhvatili. 


 Pakleni ritam


Jasno je da se Brezovčevim odlaskom i Moisesovom ozljedom mora nešto mijenjati u srcu momčadi – veznom redu. Koliko su prinove u tom smislu uspjele pohvatiti konce s momčadi? 


  – Ova »Rijeka« nikada nije ovisila o pojedincima. Sjetimo se jednog fantastičnog Cesarca, pa Benka… Ti su igrači napuštali klub i nekolicina ljudi je mislila da igra mora pasti, ali mi smo pokazali da je kolektiv i dobra atmosfera, zajedništvo s navijačima i svima u klubu to što donosi rezultat. Kada »Rijeka« pobjeđuje, onda pobjeđuje kolektiv, a ne pojedinac. Tako je i u ovom slučaju. Brezovec je fantastičan igrač, ima kvalitetu koju bi poželio svaki klub u HNL-u, ali imaju kvalitetu i igrači koji su došli. Uostalom, polako se vraća i Močinić. Vrijeme će sve pokazati, ali smatram da će snaga kolektiva ponovo doći do izražaja. 


“Osijek”, “Standard” pa »Dinamo«, tri utakmice u sedam dana, dva gostovanja, jedno europsko i jedan veliki domaći derbi. Slijedi izazovan niz koji igrači vjerojatno čekaju s posebnom pozornošću.   – Svaki sportaš koji ima ambicije i koji je željan napretka veseli se ovakvim utakmicama. Čeka nas paklena serija utakmica i najgore bi bilo razmišljati o »Standardu« prije »Osijeka«. Idemo od utakmice do utakmice, dakle trenutno smo maksimalno koncentrirani na »Osijek« jer svi bodovi su nam jednako bitni. Idemo prvo razmišljati o »Osijeku«, a onda ćemo o idućim utakmicama.  

Osveta


»Osijek« je jedina momčad uz »Dinamo« koja je prošle sezone uspjela dvaput dobiti »bijele«. Jednom u prvenstvu (2:0) i jednom u Kupu. Bilo je nakon 90 minuta 1:0 za Osječane, no »Rijeka« je na kraju prošla na penale. 


  – Poraženi smo u zadnje dvije utakmice u Gradskom vrtu i imamo veliki motiv da uzvratimo. Sigurno da smo iz ta dva poraza izvukli neke pouke. »Osijek« je jako kvalitetna ekipa, posebno na domaćem terenu. Kada sam došao u »Rijeku« čuo sam priče o teškom gostovanju u Osijeku. Nisam nikad tako mislio dok sam bio igrač »Osijeka«. Poslije sam shvatio koliko je gostovanje u Gradskom vrtu zahtjevno za »Rijeku«. Čeka nas težak posao, ali mi se moramo u HNL-u postaviti kao favoriti u 99 posto utakmica. Idemo u Osijek uzeti bodove. 


  Iako Jugović tvrdi da je riječ o vrlo kvalitetnoj momčadi, rezultati osječke momčadi ne slute na ništa bolje od borbe za ostanak u koju je jedini slavonski prvoligaš upao prošle sezone. 


  – Sigurno rezultatski nisu krenuli kako su priželjkivali, ali na planu igre nije to bilo tako loše. Pratim njihove utakmice i neke od njih su lako mogle otići na drugu stranu u rezultatskom smislu. Mogli su imati više bodova. Kada krene utakmica, pada u vodu priča o tome koliko tko ima bodova. Igra se jedanaest na jedanaest. Mi moramo pokazati da smo »Rijeka«, da smo momčad koja je stekla naviku pobjeđivanja i koja u svakoj utakmici ide na pobjedu – zaključio je jedini »punokrvni« Osječanin u riječkim redovima.