Igračima je zabranjeno sve što je prženo na puno ulja, sve što sadrži puno maslaca. Poželjna je pašta, bijela mesa poput piletine i salata u neograničenim količinama
BELEK » Ugo Maranza, kondicijski trener nogometaša »Rijeke«, umalo je dobio infarkt kada je ušao u bogatu trpezariju hotela »Papillon Belvil« tijekom prve riječke večeri u Turskoj.
– Pa to je nemoguće! Nikada u životu nisam vidio toliko hrane na jednom mjestu – zavapio je talijanski stručnjak koji je po svojem dolasku na Kantridu uveo i poseban režim prehrane za igrače. Igrači, barem kada su u trenažnom procesu s klubom, jedu po Maranzinoj narudžbi. Turska je s druge strane posebna po tome što je prehrana organizirana na principu švedskoga stola. Na jednoj strani blagovaonice su samo salate, na drugoj slastice, pa glavna jela… Ukratko, turska trpeza je bogata i izazovna. Posebno za igrače koji su u pravilu prilično izbirljiva skupina ljudi. I nikada nisu svi potpuno zadovoljni. Doduše, za razliku od boravka u Antalyji (hotelima Topkapi i Kremlin), kuhinja u hotelu »Papillon Belvil« je začinima malo prilagođenija europskom nepcu, što je dobra i loša vijest. Dobra jer je hrana ukusnija, loša jer je izazovnija. No, kada su igrači u pitanju, pravila »igre« su jasna. Ugo je taj koji određuje okvire. Igračima je zabranjeno sve što je prženo na puno ulja, sve što sadrži puno maslaca. Poželjna je pašta, bijela mesa poput piletine, a salata je dozvoljena u neograničenim količinama.
Tradicija i odgoj
Slatko? E, to je posebna priča. Igrači smiju konzumirati samo jednu slasticu dnevno što je zapravo najveća kazna jer oko stola sa slatkim je u pravilu najveća gužva.
– Prehrana je dio tradicije i odgoja, ali jedan profesionalni igrači mora dati sve od sebe da se promijeni. Pokušavam objasniti igračima, okus je važan, ali još važnije je kakvu hranu konzumiraš. Svaki teško probavljivi sastojak je udar na jetru kao što je i svaki trening napor za jetru. Tijelo moraš osvježiti. Kažem uvijek ovako. Ujutro stavi na leđa ruksak težak dva kilograma i to nosi cijeli dan pa skini navečer. Vidjet ćeš promjenu. Nije samo bit u težini, nego i u kemijskim procesima unutar tijela, a ne možeš unositi prljavo, već čisto gorivo u tijelo – objašnjava Maranza, koji je uvođenjem svoga načina prehrane izazvao puno »njurganja« u igrača naviklih da jedu što žele, koliko žele i kad žele.
Kristijan Čaval nije jučer trenirao na travnjaku kraj hotela »Papillon Belvil«, odnosno na jednoj uzbrdici koja vodi prema ulazu u hotel gdje su Riječani radili šprinteve. Čaval je večer prije dobio udarac u područje lista, te se pridružio Ivanu Močiniću (koljeno) i Dariu Kneževiću (tetive), koji rade odvojeno od ostatka momčadi. Iz hotela još uvijek nije izašao Mato Neretljak. Krajem jutarnjeg treninga udareni mišić osjetio je i Danijel Cesarec. Zaoštrena konkurencija je dodatno dignula intezitet duela kada se igra međusobno. Teško se sjetiti kada su interni ogledi bili tako oštri, puni onoga pozitivnog naboja.
– Znam da nije lako promijeniti prehambene navike, ali bit ću uporan. Sada sam negdje na pola puta. Primjerice, ljudi u Hrvatskoj jedu juhu prije glavnog jela i to nije problem. Otkrio sam i da neki jedu u istom tanjuru paštu i meso. Ni to nije toliko važno ako u jelu nema puno ulja, margarina, putra, majoneze… To nije dobro za profesionalca. Ako želiš biti profesionalac, moraš živjeti kao profesionalac. Isto tako ako »Rijeka« želi biti top u Hrvatskoj, ako želimo biti primjer drugima, onda moramo paziti na sve detalje, pa i prehranu – objasnio je sve lijepo Maranza.
Savjest igrača
Međutim, pravo je pitanje tko će i kako kontrolirati igrače. Recimo, kako će u klubu voditi evidenciju oko toga je li netko već uzeo neki kolačić ili nije? Lijepo. Drugoga dana po dolasku u Tursku svi igrači su stali na vagu. Isto će učiniti i posljednjih dana. Usporedba će vrlo zorno pokazati tko se pridržavao uputa, a tko nije. Što je s onima koji se ne budu pridržavala uputa? Hoće li biti sankcionirani, odnosno udareni »vagom po novčaniku«?
– Nismo o tome razmišljali. Apelirali smo na savjest igrača, na njihovu profesionalnu etiku, svjesni da obilje vuče gladne oči – objašnjava trener Riječana Elvis Scoria. – Dobili su upute što smiju, a što ne smiju konzumirati. Isto tako, nakon posljednjih testova svi igrači znaju koliko moraju smršaviti, odnosno koliko moraju smanjiti postotak masti.
»Bijelima«, dakle, nema druge nego držati prste i nepca dalje od najskupljih besplatnih kolača na svijetu. Ako se, naravno, u klubu odluče sankcionirati sve one koji se vrate u Hrvatsku u težem stanju nego prije. Doduše, treba uzeti u obzir i da »bijeli« rade dvaput dnevno u Turskoj, Scoria i Maranza kombiniranim treninzima snage i taktike sasvim sigurno otope puno masti…