Trening kamp poprima konture

Uskoro gradnja tribina za 5.000 gledatelja na Rujevici

Ivan Volarić

Zahuktali radovi – S rujevičkih tribina pucat će pogled na Kvarner i gotovo čitavu Rijeku / Foto Ivica TOMIĆ

Zahuktali radovi – S rujevičkih tribina pucat će pogled na Kvarner i gotovo čitavu Rijeku / Foto Ivica TOMIĆ

Tijekom tjedna ćemo postaviti rokove unutar kojih će se krenuti s izlijevanjem betona, odnosno započeti visokogradnja – objašnjava dopredsjednik kluba Dean Šćulac



RIJEKA  Rujevički dom nogometaša »Rijeke« svakim danom sve više poprima željene konture, iako tek trebaju krenuti radovi na izgradnji tribina zamjenskog stadiona i polaganja trave na jedno od ukupno četiriju igrališta.


U tijeku su završni zemljani radovi. Trebalo je napraviti stotine kvadratnih metara potpornih zidova, nasuti tone materijala kako bi se dobilo ono što se sada jasno nazire – četiri platoa.


Na jednom je postojeće igralište »Lučkog radnika« s malom tribinom, pet, šest metara iznad (gotovo u ravni s cestom iznad kompleksa) bit će igralište s umjetnom travom, a zapadno od njega zamjenski stadion s pratećim objektima.




Ispod stadiona, a dvadesetak metara iznad prometnice koja vodi od čvora Rujevica iz pravca riječke zaobilaznice prema Hostima, nalazi se još jedan plato na kojem će biti teren s mješavinom prave i umjetne trave.


Tri igrališta, još dva prostora manjih dimenzija za trening i stadion s tribinama za preko 5.000 gledatelja (u budućnosti i motel). Sve to trebalo bi biti gotovo do kraja svibnja, kada će radni strojevi preseliti na Kantridu, a pod stijenama započeti radovi na izradnji novoga stadiona.


  – Sve radovi teku prema planu – govori Dean Šćulac, dopredsjednik »Rijeke« i najbliži suradnik predsjednika Damira Miškovića, koji vodi projekte izgradnja kampa i stadiona na Kantridi. – Naša želja je da u proljetnim rokovima završimo gradnju kampa, nakon što smo definirali da ćemo ovu natjecateljsku sezonu odigrati na Kantridi. To znači da će ovaj projekt Rujevice u nešto manje napetom ritmu doći do svojega dovršetka. Dakle, to istodobno znači i da bismo u novu natjecateljsku sezonu krenuli na novom lokalitetu na Rujevici.



 Koji će u konačici biti kapacitet tribina zamjenskog stadiona na Rujevici?   – Glavna tribina s VIP ložama i novinarskim mjestima će imati između tri i tri i pol tisuće mjesta. Tribina preko puta bi trebala primati oko tisuću i pol gledatelja, a južna iza gola bi služila za gostujuće navijače, odnosno u nekim utakmicama i za domaće. Riječ je o otprilike tristotinjak mjesta. Sjevernu stranu ne bismo zatvarali tribinom jer niti imamo prostora za to, niti je poanta priče da gradimo stadion, već zamjensku varijantu do okončanja izgradnje stadiona na Kantridi. Da su nam dozvolili montažne tribine, bili bismo s kapacitetom nešto izdašniji, a sve zajedno bilo bi financijski daleko povoljnije za nas jer bismo te tribine kasnije mogli iznajmiti ili koristiti na nekim drugim lokacijama – kaže Šćulac.


 


 Visokogradnja


Sudeći prema viđenome, radovi na pripremi zemljišta na Rujevici privode se kraju?


  – Točno. I sve je to u skladu s nekim našim rokovima. Sve manje-više ide prema planu. Predvidjeli smo još jedan dodatni obuhvat što se također odrađuje unutar predviđenih rokova. Želja je da u konačnici dobijemo jednu pravu cjelinu.


  Kada će se krenuti s gradnjom tribina, polaganjem travnjaka…?


  – Tijekom ovoga tjedna imat ćemo jedan od kontrolnih sastanaka, koordinaciju. Iza nas je, zbog vremenskih prilika, planirano razdoblje smanjenog intenziteta radova. Sada ponovo kreće razdoblje intenzivnijih radova, dakle tijekom tjedna ćemo postaviti rokove unutar kojih će se krenuti s izlijevanjem betona, odnosno započeti visokogradnja.


  Na postojećem igralištu »Lučkoga radnika« je prirodna trava. Kakve podloge će imati ostala igrališta?


Na jednoj površini, dakle trening igralištu koje je bliže čvoru Rujevica, planirana je kombinacija trava i sintetike. Razmišljali smo o dovođenju gotove trave u balama zbog brzine radova, međutim zbog novonastalih okolnosti odlučili smo se na sadnju trave jer ipak ulazimo u doba vegetacije i boljih vremenskih prilika pa je procjena da je ovo bolji put. Tu govorimo o trening plohi ispod stadiona, a riječ je o prostoru od jednog i pol, gotovo dva igrališta. Na travnjak stadiona bit će položena klasična trava koja će doći u balama, a na treći teren će se položiti sintetička podloga.    

Fiksne tribine


Je li razriješena dvojba oko tribina na glavnom stadionu? Spominjala se gradnja još dviju polumontažnih tribina pored jedne fiksne?


  – Želja je bila montažna ili polumontažna varijanta tribina jer su u pitanju jeftinija rješenja, a na koncu može ih se lako ukloniti nakon izgradnje Kantride jer nam na Rujevici neće više trebati toliki kapacitet tribina, što će iznositi preko pet tisuća mjesta. Čak nam je i HNS dao određene sugestije i željeli su nam izdati suglasnost za to privremeno rješenje. Međutim, UEFA nam nije dala dozvolu za polumontažne tribine. Temeljem tog očitovanja morali smo predvidjeti fiksne tribine.


  Kraj izgradnje kampa i stadiona na Rujevici neće se slučajno poklopiti s početkom gradnje nove Kantride, a sve to bi se trebalo dogoditi krajem sezone?


  – Početak gradnje Kantride bi trebao biti vezan uz krajnje rokove izgradnje Rujevice. Vidjet ćemo hoće li to biti malo prije ili malo kasnije. Što se tiče dokumentacije za Kantridu, to bi moglo biti gotovo puno prije kraja sezone. Moram se zahvaliti svim službama u Gradu Rijeci zbog susretljivosti i dinamike koja nam puno znači u realizaciji ovoga projekta. Smatramo da će u konačnici uspjeh ovoga projekta biti na zadovoljstvo svih nas, Grada Rijeke i svih ljudi koji žele da se taj projekt realizira. Radimo nešto dobro za cijelu zajednicu i ljude koji su vezani uz nogomet i klub – rekao je Šćulac.