Osvrt Orlanda Rivettija

Upute sucu kako sačuvati – HNK Hajduk

Orlando Rivetti

Otužno je baviti se glupostima na dan Jadranskog derbija. Nažalost to je realnost. Sudac Zebec neka pripazi. Samo da Hajduk ne istupi iz HNL-a. Po cijenu da Rijeku – pokrade

Čuvajte mi bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka svoga, Titova je poruka, a tako otprilike glasi vapaj čelnika Hajduka nakon »sudačke krađe« u prvom kolu HNL-a. Političko priopćenje iz Poljuda opomena je nepodobnima s novcem: »Nikada nećete biti klub od povijesti, ponosa i obraza…«. Fašisti i okupatori neće razoriti Hajduk. Nikad nisam mogao shvatiti zbog čega je Hajduk kao pravi hrvatski klub imao bolji tretman u bivšoj državi – Jugoslaviji. Šuker, Mamić, Kukić i Peraić su hrvatski krvnici Hajduka. Uskoro će se tražiti ostavke…  

  Šteta što su Brbić i veselo društvo iz Poljuda pokvarili Jadranski derbi. Servirali su toliku količinu »šupljih kosti« da bi se od ženevskog jezera mogla napraviti juha.


   Šteta, Hajduk je zaista veliki klub, veći od Dinama i Rijeke, nema mu ravna na Balkanu, ne bi se trebao baviti drugima… I sam sam upao u – zamku. Bavim se Hajdukom. Ali ne mogu vjerovati uličnim pričama o »Dundalku i kladionicama«, bolesni su tu umovi. Nema toga u njihovu DNK, poštenja.


   Jadranski derbi je uvijek bio poslastica. Hajdukovci su pisali povijest Rijeke. Prvi trener, 1946. bio je legendarni Jozo Matošić, Rijeku su trenirali Hajdukovi velikani Luka Kaliterna, Vladimir Beara i Ivan Katalinić. Jedan je Kup Hrvatske donio Tomislav Erceg. Rivalstvo, ma koliko zdravo, često izmakne kontroli, posebice kod navijača. Posebice sada u trenucima kada je Rijeka ispred Hajduka, pogledati ljestvicu prošle sezone. Ne može se sve kupiti novcem… Točno. Ne pobjeđuje se novcem. Znaju to dobro u – Hajduku. 




   Mario Zebec, sudac večerašnje utakmice, mora biti pametniji od svojih šefova (gore spomenute »četvorke zla«), suditi u interesu ozdravljenja hrvatskog nogometa. Jer, zamislite da ošteti Splićane i Hajduk zbog toga istupi iz HNL-a. Bilo bi to kao da djetetu kažete da sutra neće svanuti sunce. Bez Hajduka bilo bi zaista dosadno. Ništa ne bi imalo smisla, HNL bi trebalo – ugasiti. Upute Zebecu kako spasiti hrvatski nogomet. U dvojbi priznati gol iz zaleđa, obrnuto ako je pred suparničkim vratima. Kod svakog kontakta u suparničkom kaznenom prostoru pokazati na bijelu točku. Tolerirati prigovore, vrijeđanje i pokazivanja »gole guzice«.


   Austrijska poslovica kaže da pijanstvo ima tri dobre osobine, čini nas bogatima bez novca, jakima bez snage i pametnima bez razuma. Čovjek ne mora piti da bi bio – pijan.


   Otužno je baviti se glupostima na dan Jadranskog derbija. Nažalost to je realnost. Sudac Zebec neka pripazi. Samo da Hajduk ne istupi iz HNL-a. Po cijenu da Rijeku – pokrade.


   Stižu gusari u odori – admirala!


   P.S. Zdravko Mamić je opet prevario sve. Lokomotiva se predala kao Cezar Kleopatri. Vjerujete u tako nešto?