Simulacija novog stadiona na videozidovima zasjala punim sjajem na oduševljenje navijača

Trofejni oproštaj od starog i ovacije novom stadionu!

Marko Cvijanović

Uz staru Kantridu nas veže puno lijepih uspomena. Doduše… Bilo je i nekih ne tako lijepih, ali došlo je vrijeme da Rijeka dobije novi stadion. Ako želimo da taj stadion bude upravo ovdje, pod ovim stijenama, a očito je da to svi žele, onda moramo žrtvovati ovakav stadion kakvog svi poznajemo – rekao je Obersnel



RIJEKA Svjetla reflektora počela su se gasiti jedno za drugim, a odbrojavanje moglo početi. Deset, devet, osam, sedam, šest, pet, četiri, tri, dva, jedan… Kantrida je za tren utihnula, a onda spontano zapljeskala u čast novog stadiona, simulacija kojega je na dvama velikim video zidovima zasjala punim sjajem.


Slogan je uistinu pogođen: Stotinu utakmica. Stotinu golova. Milijuni gledatelja. Jedno srce. Jedan grad. Jedan stadion.


 Na oduševljenje svih Riječana koji su se sinoć trijumfalno oprostili od starog i ovacijama pozdravili projektnu simulaciju novog stadiona. I poželjeli samo jedno: da se u novom nogometnom »hramu« podno legendarnih stijena nastavi tradicija osvajanja trofeja.

Gabriele Volpi je konačno došao na veliku utakmicu u kojoj je Rijeka pobijedila. I da nije »veliki paron« riječkog nogometa pobrao bi ovacije. On je, uostalom, uz Damira Miškovića, najzaslužniji što će Riječani od iduće godine uživati u komforu europskih nogometnih standarda. 




– Rijeka će dobiti prekrasan stadion, arhitekt Gino Zavanella je napravio sjajan posao. Međutim, to smo i znali kad smo ga odabrali. Riječ je o izuzetnom stručnjaku koji je projektirao novi stadion Juventusa. Čekamo još da Grad Rijeka da zeleno svjetlo i izgradnja može početi – poručio je Volpi.


Naravno da već odavno ništa nije sporno. Rijeka će uskoro dobiti »nogometnu ljepoticu« na radost svih građana na čelu s gradonačelnikom Vojkom Obersnelom.



Uvod u utakmicu bio je u znaku darivanja. Prvo je predsjednik »Dinama« Mirko Barišić darivao Damira Miškovića kristalnom vazom s grbovima klubova, a onda je Damir Mišković po jedan prigodni primjerak »Rijekinog« dresa uručio Gabrieleu Volpiju, arhitektu novoga stadiona Ginotu Zavanelli, te gradonačelniku Vojku Obersnelu.



– Uz staru Kantridu nas veže puno lijepih uspomena. Doduše… Bilo je i nekih ne tako lijepih, ali došlo je vrijeme da Rijeka dobije novi stadion. Ako želimo da taj stadion bude upravo ovdje, pod ovim stijenama, a očito je da to svi žele, onda moramo žrtvovati ovakav stadion kakvog svi poznajemo. Uostalom, vidjeli smo u ovom kratkom filmu da se stadion u proteklih sto godina mijenjao, a ovo projektno rješenje ostavilo je otvoren pogled na stijene. Dakle, Kantrida će zadržati svoj identitet vezan uz ovu našu kavu.  


Svi  su oproštaji teški. Nostalgija je zaj….. stvar. Katkad joj se teško odhrvati. Vratiti se u stvarnost. Sadašnjost. Budućnost. Svakome od nas tko je godinama bio tih stijena teško je prihvatiti činjenicu da će jedan unikatni nogometni ambijent zauvijek postati samo dio dragih uspomena, ali vremena se mijenjaju… Standardi također. I valja ići u korak s njima. Htjeli to priznati ili ne. Novi stadion je potreba. 



Uostalom, na kompjuterskoj simulaciji izgleda uistinu prekrasno. I ne »bježi« od prirodna stoljetna okruženja. Mora i stijena. Nitko nam ih neće oteti.  


Izvršni dopredsjednik Dinama Zdravko Mamić džentlmenski je čestitao Riječanima na još jednom trofeju.


– Rijeka je zasluženo pobijedila, bila je bolja momčad, posebno u drugom poluvremenu. Dinamo je još u fazi uigravanja. Ponovit ću po stoti put, Rijeka je prekrasna priča, ovaj ambijent, navijači, novi stadion… Ovim ljudima treba podignuti spomenik za života. I ovo nisu samo obećanja, stadion će se sigurno napraviti – poručio je Mamić.


Sve o novom stadionu možete pronaći na webu na stranici http://www.stadionkantrida.hr