Inventura godine na izmaku

Statistički najuspješnija godina u povijesti kluba: Rijeka uspješnija od Dinama!

Ivan Volarić

Upravo zahvaljujući uspjesima u Kupu i Superkupu te Europskoj ligi Riječani na kraju imaju i jednu pobjedu više na uštrb jednog remija što u konačnici znači da su »bijeli« osvojili dva boda više od svojih rivala iz Maksimira



  Rijeka je u 2014. godini odigrala 54 službene utakmice i ostvarila 38 pobjeda, šest poraza i samo deset poraza. »Bijeli« su u tom razdoblju  postigli 113, a primili 41 pogodak te osvojili 121 bod. Prevedeno u postotke,  »Rijeka« je osvojila čak 75 posto bodova, postizala više od dva, a primala manje od gola po utakmici!


Kada se toj sjajnoj statistici pridodaju i dva druga mjesta (na kraju prošle sezone i istekom ove jeseni), osvojeni Kup (treći u Hrvatskoj i peti u povijesti kluba) te Superkup i plasman u skupine Europske lige  drugu godinu zaredom, dolazi se do jasne računice: iza »Rijeke« je najuspješnija godina u povijesti kluba u rezultatskom smislu. »Bijeli« nikada nisu uzeli dva trofeja, osvojili drugo mjesto i pritom napravili značajan europski iskorak u istoj kalendarskoj godini.


Do sada se u statističkom smislu najuspješnija smatrala 2006. godina kada je osvojen Kup Hrvatske i naslov državnog viceprvaka.




   Budući da su »Rijeka« i »Dinamo« odigrali jednaki broj utakmica (54) u 2014. godini, zgodno je vidjeti usporedbu učinka dvaju momčadi u tom vremenskom razdoblju što  obuhvaća dvije polusezone te natjecanja u Europi, Kupu i Superkupu. Analiza učinka »bijelih« i »modrih« otkrit će da je »Rijeka« uspješnija od »Dinama«! Istina, prvenstvo je najcjenjenija titula, ali »Rijeka« je osvojila jedan domaći trofej više.


Upravo zahvaljujući uspjesima u Kupu i Superkupu te Europskoj ligi Riječani na kraju imaju i jednu pobjedu više na uštrb jednog remija što u konačnici znači da su »bijeli« osvojili dva boda više od svojih rivala iz Maksimira. Momčadi su doživjele jednaki broj poraza, »Dinamo« postigao više golova, ali je »Rijeka« zato imala bolju obranu. »Modri« su  uspješniji u prvenstvu gdje su upisali jedan remi manje i četiri poraza manje te u konačnici osvojili deset bodova više u godini na izmaku.