Kantrida radosti

Srećko Juričić: Rijeka može osvojiti Kup

Orlando Rivetti

Rijeka može osvojiti Kup, u dvije utakmice nadmašiti Dinamo. Svako ima svoju Ahilovu petu... Vjerujem u slavlje 14. svibnja – kaže Juričić 



RIJEKA » Dva je Kupa (Jugoslavije) Srećko Juričić, sportski direktor HNK Rijeka, osvojio kao igrač, treći Kup (Hrvatske) iskliznuo je iz trenerske ruke prije dvadeset godina. S Dinamom, naravno. Vrijeme je za osvetu. Sedmi Rijekin finale. Kup kao šlag na ukusnu tortu. Sezonu za pamćenje. Juričić ne govori puno, još manje komentira poteze trenera Matjaža Keka, igru. Bio je trener trideset godina, izbornik UAE-a, Omana, Bahreina i Jemena. 


  Rijeka je ove sezone odigrala 49 utakmica. U ritmu najboljih europskih momčadi. Pogled u retrovizor?


   – Vidim ekipu s glavom i repom kojoj je trener Kek udahnuo igru. Momčad se brzo formirala, izašla iz hrvatskih granica, dosegnula europsku razinu. Priznajem, bilo me na početku sezone strah od Europe s obzirom na to kako naši klubovi prolaze na međunarodnoj sceni. Utoliko sam zadovoljniji, ekipa je pokazala karakter i kvalitetu, sa svima je igrala ravnopravno, Stuttgart nas je zapamtio. Iznad svih očekivanja prve europske sezone. 





Prijelazni rok? 


   – Više od mjesec dana smo u prijelaznom roku. Analiziramo što nam nedostaje. Vjerujem da ćemo iduće sezone biti još jači.



  U skupini Europske lige jedan brodolom, Guimaraes (0:4), te jedan poraz u Lyonu (0:1) u utakmici koja je mogla završiti i povoljnije za Rijeku?


   – Šest utakmica druge faze, ali i još šest prije toga. Svaka je europska utakmica izuzetno zahtjevna. Bitna. Hod po minskim poljima. U Lyonu smo bili blizu, »francuski su lavovi« stigli do četvrtfinala i – Juventusa. 


  Maksimirski ožiljak


Ako zanemarimo Guimaraes, ožiljak je onih 0:4 u Maksimiru za 23 minute. Jeste li kada doživjeli, kao igrač i trener, tako brzi nokaut?


   – Mislim da nisam, ali znali smo izgubiti lako i brzo. Sve je to u mozaiku jedne sezone, u kojoj ekipa ima uspona i padova. Recimo da je Maksimir bio prometna nezgoda na tom dugom putu od 49 utakmica do sada. Duga je sezona, stvarno ne očekujem da ćemo sve dobiti i uvijek biti dobri. Bitno je da momčad drži formu u duže razdoblju, a rijetko je padala u ciklusima. Brzo bismo se vraćali nakon jednog slabog rezultata. 


  Ipak, što se dogodilo u Maksimiru?


   – Iskreno, zadovoljan sam bio početkom utakmice, kako su igrači ušli ravnopravno u nadmetanje s Dinamom. Čak petnaestak minuta. Domaćini su bili uspješni u svakom pokušaju, slobodnom udarcu, odbijenoj lopti… 


  Opomena za prvu finalnu utakmicu 7. svibnja u Maksimiru?


   – Ne može se ponoviti. Trener Kek i momčad izvukli su pouke, napravit će sve da nam ponude drugu sliku. 


  Imate iskustva, izgubili ste 0:2 prvu finalnu utakmicu 1994. godine, što na Kantridi niste uspjeli nadoknaditi (1:0). Ova momčad bi vjerojatno nadoknadila takav rezultat?


   – Slažem se, s obzirom na sjajnu atmosferu Kantride. Konačno, nedavno smo vodili 2:0 u prvenstvu. Ali ne bih o rezultatu, mislim da Rijeka može osvojiti Kup, u dvije utakmice nadmašiti nedodirljivi Dinamo. Svako ima svoju Ahilovu petu… Vjerujem u slavlje 14. svibnja. 


  Prije 20 godina imali ste Zdravka Mamića na drugoj strani, kao i sada?


   – Tada je bila jača kombinacija, Mamić i Ćiro Blažević trener. U porazu 0:2 igrali smo sat vremena s igračem manje, isključen je Alen Horvat. 


  Vraćamo se prvenstvu, predstoje dva gostovanja, Osijek pa Split?


   – Osigurali smo Europu, ali kroz prvenstvene utakmice moramo održavati koncentraciju i formu, finalne dvoboje s Dinamom moramo dočekati maksimalno spremni. I nastaviti sa starim navikama – pobjeđivati. Posao nam je složeniji s obzirom na to da igramo s ekipama koje se bore za ostanak, Osijekom, Hrvatskim dragovoljcem i Belupom te sastavima koji ima europske ambicije – Splitom i Lokomotivom. Kod nas nema mača nad glavom, ono – moramo! Vidjet ćemo kako će se naša ekipa nositi s momčadima koje su pod pritiskom.   

Pravi pristup


Osijek ste dobili triput ove sezone, ali izgubili u Kupu, pa prošli na ruletu jedanaesteraca. Vrijeme je za pobjedu nad Splitom u Parku mladeži?


   – Nikada ne najavljujem pobjede, očekujem pravi pristup ekipe, maksimalnu koncentraciju na kartu kvalitete. To donosi bodove.


  Nema kapetana Kneževića zbog bolesti te Marića koji je operirao križni ligament?


   – Dali su veliki doprinos ovogodišnjim uspjesima. Temelji na kojima se gradila ova ekipa. Kao igrači i ljudi. Njihovo neigranje veliki je hendikep. 


  Lešković – Mitrović novi je stoperski par?


   – Pokazali su potencijal, dostojna su zamjena provjerenim znalcima Kneževiću i Mariću. Lešković i Mitrović su mladi i kvalitetni, očekujem kontinuitet. Pitanje je osobnosti, moraju se tek dokazati u odnosu na dvojicu odsutnih. 


  Šteta što nema Datkovića, otišao je na posudbu u Speziju?


   – Računao sam na njega kao igrača za duže razdoblje. Nije imao strpljenja čekati prigodu, u Speziji je, dobro je da igra i stječe iskustvo. Vjerujem da će se vratiti i jednog dana biti stožerni igrač naše obrane. 


   Zadovoljni ste, dakle, svime ove sezone? 


   – Sretan sam razvojem situacije. Lijepo je doći na Kantridu, ponekad me srsi prolaze kad vidim atmosferu, što se meni rijetko događa. Zadovoljan sam našom filozofijom jer želimo igrati atraktivan nogomet. Dali smo najviše golova poslije Dinama.