Povijesni susret

Slavlje na premijeri Rujevice: Sharbini zakucao pobjedu!

Ivan Volarić

Foto D. ŠKOMRLJ

Foto D. ŠKOMRLJ

Nadali su se posljednjih dana u klubu da će upravo preseljenje na novi stadion donijeti posebnu energiju momčadi



RIJEKA – U 60. minuti utakmica odjednom se na rujevičkoj ljepotici ukazala – proljetna »Rijeka«.


Kapetan Anas Sharbini započeo je tečnu akciju sa sredine terena dijagonalom koja je prepolovila gostujuću obranu. Prvo ime utakmice Stefan Ristovski primio je loptu prsima i ušao u kazneni prostor, produžio za Jugovića koji je ostavio loptu za natrčalog Sharbinija. Zelenika nije imao šanse, grobnički dragulj burno je proslavio treći riječki i svoj prvi pogodak na novom stadionu nakon kojega više nije bilo dvojbi. Nogometaši »Rijeke« ostvarili su prvu pobjedu u novoj sezoni iz šestog pokušaja, prvu pobjedu nakon 23. svibnja kada je na Kantridi stradao »Osijek« (od tada je prošao 71 dan), ali što je najbitnije prvu pobjedu na novom stadionu na Rujevici.


Foto D. ŠKOMRLJ


Foto D. ŠKOMRLJ



Foto S. Ježina


Foto S. Ježina





Nadali su se posljednjih dana u klubu da će upravo preseljenje na novi stadion donijeti posebnu energiju momčadi, da će novi ambijent djelovati inspirativno na igrače i nisu pogriješili. »Rijeka« je dobro otvorila utakmicu, nakon toga se mučila, ali u konačnici osim pojedinačne kvalitete (Ristovski, Bezjak, Tomasov…), pokazala da ima u ovoj momčadi ima nešto karaktera i onoga što se obično naziva – grintom.


U nastavku su igrači u bijelim dresovima počeli ginuti za svaku loptu, uklizavati i boriti se kao da su predosjetili da će Matjaž Kek nakon dugo vremena na travnjak poslati veznjaka Matu Maleša. Ako je u stanju odigrati više od desetak minuta povijesna riječka nogometna večer na Rujevici mogla bi sobom donijeti puno više od ltrenutaka za pamćenje i prvog prvenstvenog troboda. Tko zna, možda je Kek ponovo dobio – momčad! 


Foto V. Karuza


Foto V. Karuza



Na priručnom semaforu na sjevernoistočnom dijelu stadiona stajalo je da je proteklo pet minuta i 35 sekundi igre kada su rujevičke tribine prvi put eruptirale od radosti. Trenutak ranije Močinić je započeo akciju sa sredine terena izbacivši dijagonalom na desnoj strani Ristovskog. Makedonski branič ubacio je oštru poluvisoku loptu koja je prošla kroz šumu nogu i na drugoj stativi pronašla osamljenog Leovca. Lijevonogi branič desnicom je iz prve preusmjerio loptu u donji desni kut vratara Zelenike i ušao u klupsku povijesti kao prvi strijelac službenog pogotka na Rujevici.



Stadion HNK Rijeka na Rujevici. Gledatelja: 5500. Sudac: Duje Strukan (Split) 7. Strijelci: 1:0 Leovac (6′), 1:1 Andrijašević (25′), 2:1 Bezjak (36′), 3:1 Sharbini (60′). Žuti kartoni: Samardžić, Ristovski, Bezjak, Bradarić (Rijeka), Prenga, Leko, Andrijašević, Bručić (Lokomotiva).RIJEKA: Vargić 5,5, Ristovski 8, Mitrović 6, Samardžić 5,5, Leovac 7, Bradarić 6, (78′ Maleš) -, Močinić 7, Tomasov 6,5, Moises -, (28′ Jugović) 6, Sharbini 7, Bezjak 7,5, (86′ Balaj) –LOKOMOTIVA: Zelenika 5,5, Bartolec 5,5, Capan 5,5, Prenga 5,5, Bručić 5,5, Andrijašević 7, Leko 6,5, Mišić 6, (68′ Kolar) -, Šovšić 6,5, (68′ Marić) -, Doležal 5,5, (59′ Begonja) 5,5, Fiolić 5,5


Ono što se događalo u idućih pola sata možda će ući u povijest kluba, ali onaj crni dio jer »Rijeka« je nakon vodstva stala. Zapravo, dogodila se tipična »Rijeka« se početka ove sezone koja naniže nekoliko neforsiranih pogrešaka, uvuče se u momčadi silna nesigurnost i onda se obično dogodi – pogodak. U 25. minuti gosti su došli do udarca iz kuta, veznjak Franko Andrijašević ispratio je ubačaj na drugu stativu, njegov čuvar Miral Samardžić zakasnio u duel, a bivši veznjak »Hajduka« glavom sa sedam, osam metara zakucao loptu u mrežu. Budući da povratnik na riječka vrata Ivan Vargić nije mogao apsolutno ništa učiniti nejasno je zbog čega je odjednom počeo unositi dodatnu nesigurnost i nervozu u ionako prilično labilnu domaću zadnju liniju. Ne može biti opravdanje ni to što je Kek morao odmah nakon primljenog gola mijenjati, Moises se uhvatio za ložu, ušao Jugović.


Gosti su sve češće počeli prijetiti, a onda se kao grom iz vedra neba dogodio drugi pogodak »Rijeke«. Kombinacija je bila indetična onoj kod prvog gola (Močinić – Ristovski), s time da je ovoga puta mrežu zatresao Roman Bezjak. Slovenski napadač ušao je u prostor i udarcem iz prve, iskosa sa 14-15 metara pogodio suprotni kut. Pogodak koji potvrđuje da je riječ igraču koji nije slučajno donedavno igrao u Ligi prvaka.



Sve ulaznice koje su bile u prodaji za prvi ogled na Rujevici pronašle su svoje vlasnike. Prodano je i kroz brojače prošlo točno 5454 gledatelja što ne odgovara stvarnom stanju nazočnih na stadionu jer je južna tribina otvorena za članove kluba, a u gosti u posebnim ložama i novinarima ulazili su kroz zaseban ulaz. Dakle, utakmicu je pratilo više od 5500 gledatelja (ima 5700 stolica). U to nije uračunata poveća skupina navijača koja se zauzela »kamenjar« iza sjevernog gola, te stanari obližnjeg naselja Blažićevo, oni su otvorenim pogledom na novi stadion nogometaša »Rijeke«.



»Rijeka« se digla iz pepela, a onda kao i u prijašnjim utakmicama umalo jeftino prokockala vodstvo nakon svega nekoliko minuta. U 39. minuti Mišić je izveo slobodan udarac, Vargić zaplivao zrakom i boksao loptu ravno u Capanovu glavu. Srećom po domaće gostujući stoper nije mogao kontrolirati udarac pa je lopta očešala gredu i otišla preko gola. Zatresao se okvir istoga gola i u petoj minuti nastavka. Desna vratnica zaustavila je Leovčevu »bombu« s vrha kaznenog prostora. U 60. minuti goste više nisu mogli spasiti ni vratnica, a ni Zelenika. »Rijeka« je uvećala vodstvo i stekla značajni psihološki impuls. »Bijeli« su počeli manje-više rutinski odrađivati utakmicu i mirno tražiti četvrti pogodak.


U 66. minuti navijači na zapadnoj tribini nezasluženo su sasuli uvrede na račun pomoćnog suca Pepura koji je opravdano označio zaleđe i zaustavio Bezjaka u prodoru prema Zeleniki. Deset minuta kasnije Bezjak je glavom zamalo promašio okvir gola, a u 78. minuti svi gledatelji ustali su na noge da bi pozdravili prve službene minute Mate Maleša nakon dvostruke operacije gležnja i duge pauze (posljednju službenu utakmicu odigrao je krajem ožujka 2014. godine u Puli). U 80. minuti opet se zatresao okvir gostujućeg gola na Tomasovljeva slobodnjaka (greda), a u 84. minuti Bezjak je pravovremeno utrčao u prostor na dodavanje Tomasova i za nekoliko centimetara propustio postići svoj drugi pogodak, te preoteti Makedonci Ristovskom epitet igrača utakmice.


Tijek susreta;


90′ – Gotov je susret, nad Rujevicom gori vatromet.


89′ – Sjajan udarac Sharbinija, brani Zelenika.


80′ – Tomasov je iz slobodnog udarca, gotovo iz mrtvog kuta pogodio vratnicu!


78′ – U igru nakon duljeg vremena ulazi Mate Maleš-


75′ – Mini pritisak Lokomotive, no riječka obrana uspješno otklanja opasnost.


73′ – Identično sada i na drugoj strani – Marić preko gola.


71′ – Iz daljine se okušao i Ristovski, ali tuče preko gola.


60′ – GOOOOL! 3:1 – Ristovski je dao za Jugovića, ovaj dao povratnu za Sharbinija koji pogađa suprotni kut Zelenike.


55′ – Zaiskrilo je među igračima na sredini igrališta. Sve je počelo nakon oštrog starta Andrijaševića na Močiniću. Igrač Lokomotive opravdano je dobio žuti karton.


53′ – Novi šut Bezjaka, ali samo preko gola.


50′ – Bombu Leovca s petnaestak metara zaustavila je vratnica.


47′ – Gužvu pred vratima Lokomotive čisti Leko, izbacivši loptu glavom u korner.


46′ – Počelo je drugo poluvrijeme.


44′ – Leko je požutio nakon grubog prekršaja na Bezjaku.


39′ – Umalo je uzvratila Lokomotiva. Leko je izveo slobodan udarac s desne strane, Vargić boksao loptu, koja dolazi do Capana i od njega se odbija u vratnicu.


36′ – GOOOOL! 2:1 - Bezjak je vratio Rijeku u vodstvo, lijepim pogotkom s desnog ruba kaznenog prostora. Asistirao mu je Ristovski.


31′ – Leko je snažno pucao iz slobodnog udarca s tridesetak metara, Vargić uspijeva odbiti loptu.


30′ – Tomasov je glavom skrenuo loptu na Bezjaka, slovenski napadač puca glavom malo pored vratnice.


27 ‘ – Lokomotiva nastavlja pritiskati, sada je Šovšić šutirao s 20-ak metara, ali Vargić brani.


25′ GOL! 1:1 – Franko Andrijašević vratio je stvari na početak. Aktivni Mišić izborio je korner, pa ga sam izveo pronašavši Andrijaševića, koji glavom ‘buši’ Vargića.


22′ – U prilici je Mišić koji s nekoliko metara puca ravno u Vargića.


16′ – Prvi pokušaj gostiju. Šovšić je ubacio iz slobodnog udarca s 30-ak metara, no Prengin udarac glavom nije bio precizan.


10′ – Gužva u šesnaestercu Lokomotive, udarac Bezjaka završio je u bloku.


6′ – GOOOOL! – 1:0 – Marin Leovac iskoristio je pogrešku Lokomotivine obrane i smireno pogodio s nekih 7-8 metara. Akciju je na desnom boku započeo Ristovski.


5′ – Sharbini se izborio za udarac na lijevom rubu kaznenog prostora, no lopta odlazi koji centimetar od vratnice.


4′ – Vargić je fauliran u prvoj intervenciji nakon povratka na gol Rijeke.


3′ – Rijeka je otpočetka jurnula u napad. Tomasov je sada bio malo prekratak na dugu loptu.


1′ – Počela je utakmica. Leovac je u prvom napadu prošao po lijevoj strani, ali od svega samo gol aut.


0′ – Prekrasna scena na Rujevici. Gledatelji su poslušali apel kluba, cijeli stadion je u bijelom.