Branič "Rijeke" uoči susreta s Feyenoordom

Samardžićev recept: Igrat ćemo kao protiv Seville: otvoreno, ali pametno

Ivan Volarić

Puno toga će ovisiti o ovoj utakmicu protiv »Feyenoorda«. Ako izvučemo dobar rezultat, mislim da možemo napraviti nešto više od samog sudjelovanja u skupini – kaže slovenski reprezentativac



RIJEKA » Jučerašnji jutarnji rujevički trening nogometaša »Rijeke« trener Matjaž Kek iskoristio je kako bi uigrao neke od mogućih kombinacija za ogled s »Feyenoordom«.


Dobra vijest je da je u jednoj od njih bio i Brazilac Moises kojega već duže vremena muči koljeno, zbog čega je propustio posljednje susrete. Trener Matjaž Kek rekao je da postoje određene nade da će nastupiti, a u tom smislu ohrabrujuća je činjenica da je Moises jučer trčao rujevičkim travnjakom u kopačkama. U jednoj od Kekovih shema bio je i još jedan povratnik nakon ozljede, Miral Samardžić. Slovenski reprezentativac napustio je travnjak početkom prvenstvenog ogleda s »Dinamom« zbog rupture butnog mišića. I to ne bilo kakve.


   – Ruptura je bila dosta velika, 25 centimetara, zapravo preko cijeloga mišića. Kažu da je možda već ranije postojao neki ožiljak koji se samo proširio, ali nisam ništa osjećao – prisjeća se Samardžić. – Sada je više-manje sve OK. Tri tjedna sam pauzirao, a onda počeo trenirati. Dva tjedna sam bio na terapijama u Čatežu.




   S obzirom na to da ste dugo bili izvan stroja, pitanje je imate li u nogama snage za svih 90 minuta?


   – Mogu odigrati utakmicu, ali teško mi je reći koliko sam u ovom trenutku spreman. Teško mi je procijeniti bih li mogao izdržati cijelu utakmicu.


Zaborave na obranu


Ali, ako ste mogli praktički direktno iz automobila istrčati na utakmicu Superkupa protiv »Dinama« i pritom zabiti gol…


   – Tako bih mogao i sada, ali bih vjerojatno tri dana dolazio sebi ha, ha… Šalim se naravno, šef je tu da odluči, a ja sam spreman dati sve od sebe da ispunim njegove zatjeve koliko to mogu u ovom trenutku.


   Momčad je i bez vas dobro gurala?



Baš kao i protiv »Seville«, za utakmicu s »Feyenoordom« akreditirano je sto novinara, fotoreportera i tehničkog osoblja iz medijskih kuća. Osim iz Hrvatske, njih 15 dolazi iz Nizozemske, a akreditirali su se i kolege iz Njemačke, Slovenije, Mađarske i Bosne i Hercegovine. Utakmicu će direktno prenositi nizozemski RTL, u Hrvatskoj Arenasport, a HRT će emitirati snimku.



   – Dobro stojimo, kako u HNL-u tako i u Europi. Tu je sve odlično.


   Ostaje žal za ispuštenom pobjedom protiv »Seville«, netko će reći da bi ona lopta teško završila iza Vargića da je Miral skočio na onu loptu ubačenu u riječki kazneni prostor?


   – Sve su to stvari koje se događaju u nogometu. Ali, kada u 90. i nekoj minuti primiš gol, a pritom vodiš 2:1, to je nešto najgore što ti se može dogoditi u nogometu. Ali, događa se, nije ovo prvi, a ni zadnji put.


   Sutra protiv Feyenoorda imate priliku za popravni?


   – Pratio sam njihove posljednje rezultate, no detaljnija analiza tek slijedi.


   Nizozemski klupski nogomet je u padu posljednjih sezona?


   – Istina, ali Nizozemska je u svijetu nogometa uvijek Nizozemska. Njihovi klubovi dovode dosta mladih igrača željnih afirmacije. Oni najbolji se kasnije prodaju u najveće europske klubove. Igraju ofenzivan nogomet, barem je tako uvijek bilo, pa očekujem i da »Feyenoord« tako odigra na Kantridi. Ponekad vole zaboraviti na obranu i tu vidim našu šansu. Mislim da će biti prostora za neki brzi protuudar.


»Anfield road«


To vjerojatno ne znači da ćete pred svojim igračima igrati na kontre?


  – Mi nikada kod kuće ne igramo na kontre. Očekujem otvoren nogomet s obje strane. Mi ćemo igrati otvoreno, ali pametno.


   Primijenit ćete recept protiv »Seville«?


   – Upravo tako.


   Nakon lošijeg otvaranja sezone, »Feyenoord« je ušao u seriju pobjeda?


   – Istina, ali prvenstvo je jedno, a Europa i Europska liga drugo. To je potpuno druga scena i druga motivacija.



Rujevički trening nisu s »grupom« odradili Lima, Knežević, Budicin, Maleš i Zec. Posljednja četvorica trenirala su odvojeno pod nadzorom kondicijskog trenera Uga Maranze. Maleš, Knežević i Budicin se oporavljaju od ozljede, a Zec ionako ne može konkurirati za ogled s »Feyenoordom« budući da nije registriran za europske oglede. Lima pak zbog ozljede nije ni izlazio na travnjak, već je samo odradio terapiju u klupskoj ambulanti.



   Obje dosadašnje partije u skupini EL daju vam za pravo da se nadate pozitivnom rezultatu?


   – U Liegu smo odigrali dobro, primili smo dva gola iz dviju polušansi, a imali smo dosta prilika koje nismo iskoristili. Europa ne prašta! Tako je bilo i protiv »Seville«. Vodili smo do zadnje minute, a onda primili nesretni gol. Međutim, vidjeli smo da možemo relativno ravnopravno igrati sa svima.


   To znači i da se može pokušati napraviti nešto više od želje da se nastup u skupini zaključi s mnoštvom dobrih dojmova?


   – Sigurno da se može više, ali puno toga će ovisiti o ovoj utakmicu protiv »Feyenoorda«. Ako izvučemo dobar rezultat, mislim da možemo napraviti više od samog sudjelovanja u skupini.


   Pobjeda se u tom slučaju nameće kao jedini izbor?


   – Da – poručio je branič iz Jesenica, koji je zbog ozljede propustio dvije utakmice Slovenije u kvalifikacijama za EP protiv Švicarske i Litve. Nakon poraza u Estoniji (Miral je odigrao tu utakmicu), Slovenci su upisali dvije uzastopne pobjede i 15. studenoga gostuju kod lidera skupine – Engleske.


   – I to na Anfieldu! Nadam se da tu utakmicu neću propustiti – zaključio je Miral.